2018-01-19 395 瀏覽
今日同事約食飯,為咗去慶功,咁梗係搵一間四正啲嘅餐廳呀我同事話上次試過呢間潮式餐廳幾好食,咁就一於去返呢間呀。先來一份杏汁白肺湯,份量都幾大,每人最少有兩碗,聞落就知用咗大量材料,湯水顏色都呈白色,一飲就知道南北杏好足料,令到分湯好香又夠清,加埋湯底本身有雞味,係非常好味嘅湯,仲有主角之一嘅豬肺,豬肺清洗得非常乾淨,咬落質感好彈牙,而且索晒杏汁同雞汁嘅精華,所以飲落零舍養顏。另一樣充滿潮式風味既係黃金炸雙棗,所謂雙棗即是蝦棗和蟹棗,將佢地炸到金黃色,外皮脆口又彈牙,裡面既蝦肉蟹肉就打到非常飽滿,用料係新鮮蝦肉同蟹肉,所以食入口係鮮甜,仲有海鮮汁係裡面添,絕不馬虎。要食飽肚又點少得呢煲腊味飯,腊味非常多,有腊腸,腊肉,潤腸,腊鴨,係腊味大集會,而且腊味本身質素高,食落爽滑唔會有益味,係冬天既時令煲仔飯,加埋秒製煲仔鼔油簡直係無得輸啦。冬天食呢味菜真係好暖胃,仲有成大班人一齊食就更窩心。