2021-09-22 463 瀏覽
2021年9月13日 星期一今日專登去接老婆放工,再一齊去將軍澳食飯,對上一次嚟呢間餐廳食飯已經係兩年前嘅事,所以今次再嚟睇吓有冇新菜式食由於我哋去到嘅時間大約晚上六點左右,未算太多人,所以好快就安排到位置坐低再慢慢睇返餐牌,原來除咗一般嘅餐牌之外,仲有二人同四人套餐可以選擇,一個價錢已經包括左頭盤、主菜同意粉,所以我哋即時點左二人餐,費事心大心細唔知食咩好等咗大約10分鐘我要嘅頭盤就送到,係龍蝦湯,嚟到已經充滿龍蝦嘅香味,飲落去嘅每一啖都好濃郁,仲食到龍蝦肉添,一啲都唔稀,熱辣辣飲品我就要左杯green point,其實係菠蘿汁梳打,夠晒冰凍,飲落去酸酸甜甜,幾清新,好適合夏天飲到咗主菜環節,呢一個係BBQ chicken pizza,有烤雞肉、野菌、焦糖洋蔥等等,當中仲有最重要嘅燒烤醬汁,因為真係好惹味,同烤雞十分配合,薄餅有咬口但唔會太厚,兩個人食每人有三塊,食完都已經飽飽地之後仲有紅酒燴和牛肋肉長通粉,原本餐牌係寫蜆殼粉,不過店員話已經賣晒,所以轉左長通粉,個人覺得更加掛汁,每一條通粉都食到濃郁嘅醬汁,而且食完之後唔會太膩,和牛肋肉唔會太韌,加上份量都唔少,兩個人食就岩晒呢一個
2021年9月13日 星期一

呢一個係芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁,啡菇差唔多有我個拳頭咁大,切落去充滿水份,上面就一層濃厚嘅芝士,配埋蕃茄汁一齊食,酸味平衡得啱啱好

最後我哋仲點左甜品朱古力布朗尼,原個鐵pan咁上,夠晒熱之餘見到上面嘅朱古力醬同雲呢拿雪糕不斷溶化,流晒落去下面嘅布朗尼同香蕉,食落去又凍又熱,味道層次好豐富,布朗尼又唔會太甜,食埋甜品都唔會覺得太飽

最後叫咗咁多嘢食埋單都唔洗$600,應該飽到第二朝都唔使食早餐
2021-09-13