2019-11-10
銅鑼灣登龍街出晒名多日本嘢食,有拉麵,燒物,壽司等等,今次經開就揀咗間食丼嘅專門店。一入到去鋪頭,就好友日式居酒屋嘅風味,店舖雖小,但內裏嘅空間感十足,而且裝修都花盡心思,好有日本風味餐牌上嘅丼飯有10幾款,實在係花多眼亂店員見我地諗左好耐,好窩心咁推薦我哋食Ohmakase丼,意思就係廚師決定將當日最新鮮嘅材料供應比客人,結果我個丼飯非常驚喜,有馬刀貝,深海池魚,墨魚,火炙海蝦,吞拿魚茸,鮑魚,仲有一片拖羅添馬刀貝肉質鮮甜,彈牙爽口,一啲沙都冇深海池魚不肥不膩,薄切令佢更加晶瑩剔透,墨魚入口彈牙,非常新鮮海蝦經過火槍輕輕一燒,外邊有微微燒焦口感,內部則保持着生嘅感覺吞拿魚茸入口非常黏口,加上蔥粒生生嘅感覺,配合壽司返嚟食簡直一流鮑魚經過醬汁醃製,除咗保持住爽口彈牙,都有美味嘅醬油香氣拖羅入口即溶,完全冇概,脂肪比例非常均勻,直頭係整個丼飯既精粹整體來說,高級嘅裝修,新鮮一流嘅食材,員工細心優質嘅服務,性價比超高,各位經過一定唔好錯過
餐牌上嘅丼飯有10幾款,
實在係花多眼亂
店員見我地諗左好耐,好窩心咁推薦我哋食Ohmakase丼,
意思就係廚師決定將當日最新鮮嘅材料供應比客人,
結果我個丼飯非常驚喜,
馬刀貝肉質鮮甜,彈牙爽口,一啲沙都冇
鮑魚經過醬汁醃製,除咗保持住爽口彈牙,都有美味嘅醬油香氣