🍚🐟海之幸丼海の幸丼Rice with Yellow Tail, Flounder Fin, O-Toro, Salmon Roe, Red Shrimp, Snow Crab Claw, Japanese Sea Urchin📝一波接一波嘅疫情加上一連串防疫措施雖然晚市堂食放寬至12點但即使喺銅鑼灣過咗9點半搵食都相當困難通常夜晚做完運動都9點幾梳洗完都9點半再急急腳行出登龍街竟然搵唔到餐廳堂食因為好多餐廳閂10點或更早9點半已經唔可以入座最後發現有3間可以9點半後堂食其中豊勝手丼收11點刺身丼亦適合運動完補充今月想再去駭然發覺已經結業實在可惜以前喺附近返工中午都有嚟過食飯刺身新鮮收費唔平但份量十足最後呢次食嘅係海之幸丼左口魚無預警下被轉成帶子都無所謂嘅只係講聲先會好啲其他仲有油甘魚大拖羅(大トロ)三文魚子赤海蝦雪場蟹鉗日本海膽配上赤醋飯同各樣配料色香味俱全之餘食法又多花款非常滿足希望後會有期Wave after waveTogether with the restrictions for COVID-19Although catering outlets can be opened
🍚🐟
食法又多花款
非常滿足
希望後會有期
Wave after wave
Although catering outlets can be opened until 12am
It’s still hard to find a restaurant for dine-in after 9:30pm
Even in Causeway Bay
It’s 9-ish after working out
And then 9:30pm after changing
Quickly hopped to Tang Lung Street
Almost no dine-in already
As most restaurants close at 10pm or earlier
So last order before 9:30pm
Finally saw 3 restaurants which would still be available after 9:30pm
One of them was this
Sashimi don is a good choice after exercise too
Unfortunately it’s already gone out of business
When I wanted to visit it again this month
Such a pity
In the past I worked nearby
I also went here for lunch
Sashimi was fresh
Quite costly but portion was large
The last one I had for dinner was seafood don (rice)
Flounder fin was changed to scallop
I was fine with it
But could be better if I was told before the change
There were also yellow tail, o-toro (tuna), salmon roe, red shrimp, snow crab claw, Japanese uni (sea urchin)
With seaweed, peril leave, rice mixed with red vinegar
Colourful and tasty
Had it in as many ways as I liked
Happily satisfied
Hope it would get back in business somewhere
💰
HKD298
⚠️
經開飯網訂座有七五折
25% off if reserving a table via OpenRice
2022-05-30
宵夜
2022-06-10 156 瀏覽
近來小心控制澱粉攝取量,在家煮飯很清淡。很多時候晚餐就是煮個湯和一碗菜,這天休息就好好的放縱一下吃點不錯的吧🤤✅海の幸丼 (招牌!!) $298由7款海鮮組合組成的丼:包括: 海膽、拖羅、油甘魚、左口魚、赤海蝦、蟹鉗、三文魚子厚切刺身非常新鮮,海膽非常鮮甜。再配上醬油飯底,每口都是大滿足~✅豐盛刺身盛盒 (12切) $288一共六款 睇相都流口水!!海膽 甜蝦 赤身 赤貝 三文魚 鯛魚赤貝、甜蝦、海膽超肥美赤身 三文魚 鯛魚 新鮮厚切只沾醬油已經完美 ✅薄燒牛肉沙律配和風汁 $68這個牛肉沙律有驚喜喔牛味很香煎後很棒而且蔬菜可以中和魚脂,不錯。
近來小心控制澱粉攝取量,在家煮飯很清淡。
很多時候晚餐就是煮個湯和一碗菜,
這天休息就好好的放縱一下吃點不錯的吧🤤

✅海の幸丼 (招牌!!) $298

由7款海鮮組合組成的丼:
包括: 海膽、拖羅、油甘魚、左口魚、赤海蝦、蟹鉗、三文魚子
厚切刺身非常新鮮,海膽非常鮮甜。
再配上醬油飯底,每口都是大滿足~

✅豐盛刺身盛盒 (12切) $288
豐盛刺身盛盒 (12切)

一共六款 睇相都流口水!!
海膽 甜蝦 赤身 赤貝 三文魚 鯛魚
赤貝、甜蝦、海膽超肥美
赤身 三文魚 鯛魚 新鮮厚切
只沾醬油已經完美 [大推!!!]

✅薄燒牛肉沙律配和風汁 $68
薄燒牛肉沙律配和風汁

這個牛肉沙律有驚喜喔
牛味很香煎後很棒
而且蔬菜可以中和魚脂,不錯。
海の幸丼
豐盛刺身盛盒 (12切)
薄燒牛肉沙律配和風汁
2022-05-27 169 瀏覽
諗唔到食咩嘅時候食日本野就係最好,今次試豊勝手丼 @toyokattedon蟹甲羅燒 $108甲羅燒好味就一定架喇,塊餅好鬆脆喎有驚喜,平時夾開包架嘛,唔錯。豐盛壽司盛合 (12 貫)$238新鮮!海膽好甜、鰻魚好肥、牡丹蝦彈牙、TORO 入口即溶!海之幸丼 $298同上,新鮮~ 仲有我最鍾意嘅左口魚呀呀呀呀~~~完熟白桃梳打 /信州蘋果梳打 $36清甜,啲汽啱啱好哈哈哈哈幾爽!唔洗吓吓飲洒嘅!其實我最想試九鼎丼 !IWILL BE BACK !

蟹甲羅燒 $108

豐盛壽司盛合 (12 貫)$238
新鮮!海膽好甜、鰻魚好肥、牡丹蝦彈牙、TORO 入口即溶!

海之幸丼 $298
同上,新鮮~ 仲有我最鍾意嘅左口魚呀呀呀呀~~~

完熟白桃梳打 /信州蘋果梳打 $36
清甜,啲汽啱啱好哈哈哈哈幾爽!唔洗吓吓飲洒嘅!

其實我最想試九鼎丼 !IWILL BE BACK !
2022-05-14 234 瀏覽
慶生飯,搞笑地係自己揀餐廳自己book埋枱😅不過亦都好彩自理能力高,唔係都唔知原來有間甘好既餐廳❤入座之後,員工已經溫馨提示,7點前埋單有優惠到落單嗰陣,問店員今日既omakase丼飯有咩,因為驚有d食左會皮膚敏感,店員好nice甘問我有咩唔食,同廚師講聲換第二d俾我嗌左枝野飲,想要隻杯同朋友share試下,當杯黎到既時候,店員已經貼心地加左冰添燒牛舌:厚度同生熟程度都適中鯛魚湯烏冬:鯛魚半生熟既口感一流,湯又好鮮甜Omakase丼飯:正!無得輸!唔係拎普通既sashimi 敷衍食客赤貝刺生:出邊食都要接近1xx仲要唔太新鮮,哩度價錢ok又新鮮真心好有驚喜既一間餐廳!除左食物好食之外,好耐無遇過一間普通餐廳既員工甘高質!佢地好有禮貌,好有態度,你會feel到佢地既好唔係做作出黎,唔係出邊懶高級既日本餐廳求其噏句いらっしゃいませ!係真係由心而發!睇得出佢地都好有熱誠!佢地既貼心同工作態度,令間餐廳多左份活力,作為食客既我都食得特別開心同舒服!一定會再去!

入座之後,員工已經溫馨提示,7點前埋單有優惠

燒牛舌:厚度同生熟程度都適中
鯛魚湯烏冬:鯛魚半生熟既口感一流,湯又好鮮甜

2022-04-18 347 瀏覽
銅鑼灣逛街後必須醫肚,燈籠街附近除了吃拉麵,當然還可以吃其他的日本料理啦!是日來到主打海鮮丼飯的小店,店面非常乾淨俐落,彷彿置身在日本街頭的小店,是久違了的旅行感覺!我們叫的海鮮丼飯都十分有水準,刺身類只都保持了新鮮度及口感,飯的部分也突出了日本米的軟糯,新鮮現磨的芥末將食材提升了不少!牛舌及餃子的賣相都非常吸引,認真的擺盤讓人食慾大增,配合著丼飯一起,不知不覺就吃了一大半,讓人忘卻了身在香港🇭🇰的事實啊!飲品也可以選擇日本直送的汽水,看著瓶身上面的地名,喚起了許多在日本暢玩的美好回憶!

餃子
  • 完熟白桃梳打
  • 九鼎丼
  • 信州蘋果梳打
2022-04-06 163 瀏覽
朋友生日 約左係銅鑼灣食飯慶祝每樣刺身都好新鮮❤️買左個蛋糕去慶祝Staff 好好人幫我收起個蛋糕仲幫我比驚喜我朋友😂😂😂出黎唱生日歌比我朋友聽😂😂😂驚喜過我

朋友生日 約左係銅鑼灣食飯慶祝
每樣刺身都好新鮮❤️

買左個蛋糕去慶祝
Staff 好好人幫我收起個蛋糕
仲幫我比驚喜我朋友😂😂😂

出黎唱生日歌比我朋友聽😂😂😂
驚喜過我
2022-03-03 103 瀏覽
今天想和朋友食日本野,知道這間餐廳提早訂座有75折,所以就電話提早訂座,準時到入座,滿心歡喜期待我的日本丼飯。朋友叫了鮮漬丼,全部刺身都是用豉油醃過,所以不用再點任何調味料都好好食。而我就叫了五品貝之風呂丼,就是為了那板海膽,而我叫的和朋友叫的丼裡刺身款式都有不同,所以可以分享一起吃。五品貝~有赤貝、帆立貝、馬糞海膽、馬刀貝和鮑魚,但由於鮑魚沒貨,所以侍應問是否願意改其中一款,最後我揀了馬刀貝,因為超鍾意馬刀貝的爽脆。另外我們叫了兩款小吃,厚燒牛舌,忌廉蟹肉薯餅,超滑和creamy,牛舌口感幾好。
,準時到入座,滿心歡喜期待我的日本丼飯。

2022-03-02 101 瀏覽
今次去左銅鑼灣一個人自私食丼飯,呢間豊勝手丼都屹立左好多年!兩點幾先一次過食早午餐,所以叫左一個丼飯加小食!丼飯附送沙律、前菜、麵豉湯沙律幾大碗,有不同種類既菜,加上蟹籽,配上沙律醋,好開胃!白雪馥之丼$228之前都係食刺身丼多,今次見到呢個,覺得幾特別,尤其是個名好特別!佢其實係由丁香魚干、帶子和碎䓤吞拿魚組成既丼飯吞拿魚蓉好滑好綿,撈飯食好啱丁香魚干,我之前都無試過,一條條好幼細既魚干,食落魚香味重,味道似食緊芝士,適合配飯一齊食。上面加左蟹籽,多重口感帶子與平時吃的差不多,不過好有心思咁砌成一朵花!米飯用上赤醋,味道清香,而且加上日本飯素,整個飯都好好味,撈飯一流!吉列炸蠔$42蠔都飽滿,炸得鬆脆,炸粉不會太厚完熟白桃梳打$36

兩點幾先一次過食早午餐,所以叫左一個丼飯加小食!

丼飯附送沙律、前菜、麵豉湯

沙律幾大碗,有不同種類既菜,加上蟹籽,配上沙律醋,好開胃!

白雪馥之丼$228
佢其實係由丁香魚干、帶子和碎䓤吞拿魚組成既丼飯
吞拿魚蓉好滑好綿,撈飯食好啱

帶子與平時吃的差不多,不過好有心思咁砌成一朵花!

吉列炸蠔$42
蠔都飽滿,炸得鬆脆,炸粉不會太厚

完熟白桃梳打$36
  • 白雪馥之丼
落到銅鑼灣好多餐廳都關門,見到呢間位於地下嘅豊勝手丼就試吓,堂食有8折。午市定食有19款,有生有熟食,附送沙律,前菜同吸物。最平定食$98,最貴$348,另加一。附送沙律係沙律雜菜同車厘茄半粒,加左足夠柚子醋。前菜係中華沙律。味噌湯有少少豆腐粒同昆布,味道夠鹹。等左都幾耐先有丼飯,店員忙住做外賣。五品貝之風呂丼 $348 另加一呢個丼係全餐牌最貴,有海膽兩大片,連殼磯煮鮑魚一隻,活赤貝一隻,帆立貝一細隻,同馬刀貝幾片。啲材料唔夠蓋住啲飯。日式芥末同酸薑份量就勁多。海膽大大片,食落少少苦,絕對低質。其他海鮮質素正常,冇乜特別,呢個價錢分量偏少。酸薑好辣。炙之海鮮丼 $268 另加一炙之海鮮丼有炙燒三文魚三片,吞拿魚同油甘魚各兩片,同帶子一隻。啲海鮮完全冇炙燒味,冇油香又乾爭爭,差。材料都係分量偏少。餐廳寫明壽司飯可免費添加。見啲壽司飯上左豉油色不過冇乜味,又唔夠酸,又偏硬,幾難食。我同行友人要添飯先可食飽。跟餐可加$20追加小食,或加$30加刺身。裝修好日式,都算見得人,不過非常擠迫。總結,價錢非常貴而質素差,絕對無下次。

沙律,前菜,吸物

等左都幾耐先有丼飯,店員忙住做外賣。

五品貝之風呂丼 $348 另加一

壽司飯

跟餐可加$20追加小食,或加$30加刺身

2022-03-01
2022-02-21 68 瀏覽
難得星期六放早,咁開心一於就去左呢間bookmark左好耐嘅日本餐廳食過lunch 先。研究完一輪又心大心細之後黎終於揀到,order 左 五品貝之風呂丼,set 餐跟前菜(海草),沙律,同麵豉湯。另外我仲貪心咁叫左炸蟹肉薯同飲品蘋果梳打。前菜(海草):正常發揮,不過不失,係開胃之選沙律:新鮮炸蟹肉薯餅: 外鬆脆肉軟滑,仲要夠熱,正呀!蘋果梳打:果味好足,有50%果汁,唔會死甜,清新解膩五品貝風呂丼:海膽、磯煮鮑魚、活赤貝、帆立貝及馬刀貝。全部都十分新鮮,一次過可以試曬5款,真是勁滿足。由於胃容量有限,試唔到太多,下次要叫埋家人朋友再試下其他。

前菜(海草):正常發揮,不過不失,係開胃之選
沙律:新鮮

炸蟹肉薯餅: 外鬆脆肉軟滑,仲要夠熱,正呀!

蘋果梳打:果味好足,有50%果汁,唔會死甜,清新解膩

五品貝之風呂丼

由於胃容量有限,試唔到太多,下次要叫埋家人朋友再試下其他。

2022-02-19
2022-02-21 61 瀏覽
今日去開銅鑼灣搵牙醫洗牙,洗牙之前梗係要食番餐好嘅,於是我就係附近嘅 登龍街搵到呢間嘅丼飯。 雖然話一個人食但都要食好架嘛。因為冇晚市關係,所以餐廳都是主要供應set 餐。佢嘅餐牌有好多選擇,有壽司,魚生飯,熱食都有,岩曬唔同人口味。而我就揀左鮮漬丼 HKD 268分別有三文魚醬油漬,油金魚醬油漬,赤身醬油漬,赤海蝦同三文魚子。講番啲刺身每款都會有兩件,三文魚子就更加好多。全部嘅刺身都十分之新鮮,食落非常滿意同滿足。而我最鍾意就係三文魚子,三文魚子粒粒飽滿晶瑩可口,當你當你用舌頭或者上顎壓破三文魚子時候,果種鮮味真是非筆墨可以形容。由於係套餐的關係,所以會附送湯同沙律。
因為冇晚市關係,所以餐廳都是主要供應set 餐。

而我就揀左鮮漬丼 HKD 268
由於係套餐的關係,所以會附送湯同沙律。

難得出街食飯,要食好啲呀😋今次黎到銅鑼灣登龍街一帶,呢間日本丼飯專門店出名高質,一於去試吓~~👧🏻Caca今次食乜野?🥢日本松葉蟹甲羅燒伴鍋巴($118)- 炙燒過嘅蟹膏、清甜蟹肉、蟹子,配上脆卜卜到聽得到嘅鍋巴一齊食,又香又脆,口感豐富到呢~🥢海之幸丼($298)海膽、三文魚子、赤海蝦、北海道雪場蟹棒、油甘魚、拖羅、火炙左口魚,食得出每款刺身都好鮮甜、尤其海膽完全無苦無腥味,真心高質呀,配以赤醋壽司飯,味道十足,一丁點鼓油都唔洗加👍🏻🥢三笑丼($188)-哈哈哈,蝦蝦蝦,相信名字由來係咁黎,食完真係會笑哈哈😆,無論吉列炸蝦、赤海蝦、甘蝦都咁甜、肉質鮮美、加埋三文魚子同丼飯,太鮮美喇!🍨土佐米味雪糕 ($38)-必試❗️雪糕唔太甜,認真食到啖啖米味,而裡面真係有一粒粒米,好有嚼感!🍹完熟白桃梳打($36)🍹信州蘋果梳打($36)

👧🏻Caca今次食乜野?
🍹完熟白桃梳打($36)
🍹信州蘋果梳打($36)
日本松葉蟹甲羅燒伴鍋巴
三笑丼
2022-02-20
日本松葉蟹甲羅燒伴鍋巴
三笑丼
2022-02-20 48 瀏覽
前排出銅鑼灣做嘢,中午肚仔餓梗係要搵嘢食啦🤣見到呢間餐廳嘅外觀都幾吸引~一於就去試下❤️不過坐位比較窄,行動唔係太方便😔整體評分:7/10味道:7/10服務:6.8/10環境:6.9/10人均消費:$100-200地址:豊勝手丼 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 地下3號舖慢煮安格斯小牛排丼:安格斯牛排🥩仲係半生熟,帶有油香😍😍 肉味香濃又夠滑!配埋溫泉蛋飯一齊食好正!食落滋味十足~另外唔夠飽可以免費添飯架❤️牛舌丼:朋友選擇咗牛舌丼,望落去都唔錯,牛舌份量都好多~😍聞落去好香😋忌廉蟹肉薯餅 :我哋仲叫左個小食~佢嘅忌廉蟹肉薯餅外皮炸過,所以外脆內軟 ,味道好濃鬱~😋😋😋而且仲食到蟹肉,咸甜交加

整體評分:7/10
味道:7/10
服務:6.8/10
環境:6.9/10
人均消費:$100-200
地址:豊勝手丼 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 地下3號舖

2022-02-18 51 瀏覽
約了朋友在銅鑼灣逛街食午餐,走到登龍街,這裡稱得上美食一條街,食肆林立,什麼款式種類都有,不過今天想和朋友食日本野,所以選擇了這間食日式丼飯的。我叫了鮮漬丼,全因有我最愛的三文魚籽。朋友就叫了五品貝之風呂丼,當然他的海鮮刺身比我多,但大家的種類不同,可以分享一起食。鮮漬丼,顧名思義刺身都是醬油漬~所以根本不用沾醬油都已經有味道,而且很鮮很下飯。另外我們叫了兩款小吃,厚燒牛舌,忌廉蟹肉薯餅。牛舌非常出色配上香蔥和炸蒜,不錯口感,肉質既厚且嫰。
最近政府簡直是朝令夕改的善變girl👍🏻大家攬炒無飯食好棒棒👍🏻好啦總之我們抓緊堂食的尾巴來到豊勝手丼吃我一直吵著要吃的壽司🤣我們透過openrice訂桌還有85折!-🌟-▪️三文魚壽司(2pcs) $22▪️油甘魚壽司(2pcs) $38▪️火炙三文魚腩壽司(2pcs) $32▪️蔥吞拿魚小卷 $78▪️吞拿魚醬油漬(2pcs) $32▪️三文魚親子丼 $118-🌟-先說食物方面 壽司順位是油甘魚 ➡️ 吞拿魚醬油漬 ➡️三文魚 ➡️火炙三文魚腩 😆我點的是三文魚親子丼 覺得三文魚的份量不夠耶 三文魚籽倒是給的蠻慷慨😍大家可以作參考喔~另外我們都覺得店員的服務超棒🥰雖然有漏單和製作時間比較久的情況 但他們也一直說抱歉讓我們都覺得不好意思🤣 禁晚市堂食對餐廳和酒吧一定十分困難 大家可以把握午餐和外賣自取的機會支持自己喜歡的餐廳喔💖建議指數:🐻‍❄🐻‍❄️️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-
▪️三文魚壽司(2pcs) $22