2019-02-28
早前大病左好耐,康復後梗係要進補一番!最近天氣又凍左,就好想去食個暖笠笠的打邊爐!朋友揀咗呢間位於銅鑼灣京都廣場2樓的「老鍋台式火鍋」。店外仲設有天燈打卡位,並可給予客人放天燈,好有特色,影相呃like就啱晒餐廳主打多款特色火鍋底例如:麻辣鍋、美人鍋同養生鍋,採用多款特色食材、藥材同香料,真材實料!同朋友揀咗呢個價值$228嘅美人鍋,主要材料分別有桃膠、原隻烏雞、杞子、桂圓肉、南棗及金華火腿等等養顏食材!火鍋湯底配料份量十足而且好新鮮,用料上乘,食得出係好高質!食晒成隻烏雞同桃膠其實都已經有點飽皇室魚肚好大塊厚切的魚肚,餐廳已經貼心地將魚肚浸軟,所以我地放湯烹煮嘅時間唔使太長都好快腍!魚肚好新鮮,軟綿綿,有彈性,好似海綿咁吸收晒啲湯,非常入味,好味道!冰菜大鄉里嘅我第一次見同第一次食冰菜!佢外表好特別,佈滿小水點狀的物體,好似結左冰咁。詢問店員後得知原來冰菜可以生食,但建議放湯灼幾秒才進食會比較好。灼左大約10秒的冰菜好爽脆,口感好特別!如果煮多幾分鐘的話就會變腍,喜歡脆定軟嘅口感,就可以自行調節精選手切牛肩肉厚薄適中的牛肩肉色澤光鮮,油脂分布均勻,肉味香濃,入口帶有嚼勁鵝肝墨魚丸及黑
皇室魚肚
冰菜
精選手切牛肩肉
鵝肝墨魚丸及黑松露蝦丸
新鮮彈牙嘅墨魚丸內藏有鵝肝,意想唔到地味道幾夾!蝦丸都係爽口彈牙,黑松露味香濃
鹹蛋炸魚皮
即叫即炸的鹹蛋炸魚皮,夠晒新鮮香脆,非常可口,但略嫌鹹蛋味唔算太突出
烏龍麵
烏冬外表好滑溜,掛湯能力佳,吸收晒湯底嘅精華!好有咬口,非常煙韌彈牙,正哦!
烏梅汁及杭菊露
自家煲製的兩款飲品甜度適中,清潤解渴