2021-06-04 36 瀏覽
好掛住台式火鍋嘅麻辣湯底同埋酸菜白肉鍋湯底,但係今日晏晝又唔想食火鍋咁heavy,於是同朋友試吓呢度嘅養生湯米線。麻辣養生湯米線配料揀咗雪花肥牛,台灣蛋餃,同埋魚皮餃。麻辣養生湯唔會好辣,但好有麻辣香味,好惹味,爽滑米線掛上湯汁,每口都是麻辣風味。肥牛肉質唔錯,都有牛肉味。台灣蛋餃嘅蛋皮好薄好滑,入面包住啲豬肉餡,都幾特別。魚皮餃就正常質素。酸菜養生湯米線配料揀咗鴨血,魚肚同埋魚腐。湯底幾清甜,大量嘅酸菜好爽口,酸菜令湯底更加鮮甜。魚肚好厚身又軟綿,盡吸湯汁。鴨血爽滑,帶點兒煙韌口感,很好吃。魚腐質地軟滑鮮甜。麻辣牛肚絲我地還點了一個小食share,麻辣牛肚絲,這個牛肚麻辣味十足,鍾意食辣嘅朋友一定要試呢個,牛肚爽滑,加上清新青瓜絲,食唔停口。冷泡雪梨桂花茶加$8可以配嘢飲,我哋揀咗呢一款,淡淡嘅桂花香味好清甜,加上雪梨清潤,解渴一流。

麻辣養生湯米線

酸菜養生湯米線