2014-04-29 3619 瀏覽
明天就放復活節假啦!好happy,一早已決定放假前食餐好,因第二日出發去旅行~~妹妹之前黎過呢間食,話幾正,所以我地一早book左位,book左7:45pm,4人,有豬女,肥豬同兩個瘦豬妹妹~~我同男友準時到達,book左4個人,安排坐卡位,位置都好寬敞。出面熱到熔左,入到去成個人舒服哂,打邊爐食雞煲最緊要咩?就係要冷氣夠涼,正!妹妹因收工遲左,成8:15pm先到,我地惟有先叫小食食住先,問左店員,店員話佢地既川味藕片好好食,咁就試一試啦~送到上枱已聞到好香既花椒味,上面鋪滿左好多醬及材料,夾了一片入口,原來係熱的喔 真係估佢唔到。個汁係甜甜地,藕片好爽口,配合醬汁食,好正。食左落肚口後,一陣陣麻辣感在口中散發。食完兩三片,口已覺得有點頗辣,但過了一會,該麻辣感又消失了,只剩下醬料香味在口中回味。店員果然無介紹錯!在等待妹妹期間,一碟藕片已被兩隻豬食哂啦!hahahaha…妹妹黎到又叫左一碟涼伴海蜇頭,海蜇頭每一件都切到幾大下,放在生菜上面,顏色配搭得好靓,望到都好開胃。海蜇頭夠凍,食落好爽脆,有少少辣,咸味適中,好開胃!呢度既火鍋有好多款煲可以選擇,但黎雞煲店,緊係食雞煲啦!佢既雞煲

滋味雞煲
呢度既火鍋有好多款煲可以選擇,但黎雞煲店,緊係食雞煲啦!佢既雞煲有分麻辣同辣既,我地幾個都唔係咁好麻辣,所以叫左個滋味雞煲一隻,小辣。店員稱此雞煲味濃,辣中帶有甜味的,一般人較易入口。店員另外仲上左一碗辣汁,說唔夠辣可以加落去,打邊爐加上湯時亦可加入去提味。

我地叫的是冰鮮雞,食落雞肉唔會"鞋",店員稱加錢可以換成走地雞,但本身食雞煲都已好濃味,冰鮮雞和走地雞可能分別不大。
手切本地肥牛
火鍋配料有勁多選擇,妹妹極力推介手切本地肥牛,我地叫了一份細的,盛惠HK$178。手切本地肥牛鋪放在碟上,排得好靓,每一塊片得大小適中,明明睇落無咩肥膏位,食落口牛味好濃郁,好香。
駝鳥肉
駝鳥肉非常有驚喜,平時去酒樓打邊爐的駝鳥肉基本上沒什麼味道,但呢度既駝鳥肉食得出肉味,我唔知點形容,有點像鴨肉味道,而且肉質唔“鞋”,非常正!
一級雪花牛粒
又叫一份一級雪花牛粒12粒,睇落都已經好好味,脂肪分佈好平均,而且咬下都好冧,不會“鞋”,而且牛味濃郁,非常好味。
另外又叫了一份白菜仔,每一棵都好大棵,而且好新鮮。

叫了兩份雙併:
雲吞併瑤柱白菜餃:雲吞望落好大粒,但打完後皮散開哂,而且雲吞皮都幾厚。瑤柱白菜餃皮OK,好多料,但無味。
蟹子丸併芝士丸:蟹子丸,芝士丸大路貨,但屬較好的質素,芝士可拉絲,蟹子丸內蟹子都好多,不像佳寶的假丸般。金錢肚食落都有味,而且唔會韌。
黑木耳好大塊,食落好爽口。
白鱔片好像只有8片,片到好薄,但食落口好有鱔味,也不會“鞋”,肉質好彈牙。
豬黃喉,本屬無味產品,也不易入味,但食落好爽脆。

比起任食打邊爐或其他出面的散叫打邊爐,呢間的食物質素頗高。食材新鮮,位置舒適,而且又無限時,朋友相聚飲野之選。
P.S. 妹妹叫左支Somersby Bottle,蘋果味啤酒,點知佢飲完有少少醉,HAHA…
2014-04-17
滋味雞煲