2018-05-26 683 瀏覽
老公知我鐘意食海鮮尤其係蟹,今晚就約我到尖沙咀食濱燒,位於天文臺圍的秋田浜燒食堂係區內都好有名氣,我地當然要去試一試啦。我地7點左右到達天文臺圍,餐廳門口掛滿日式燈籠以及一大幅的日式畫,和風味濃。店內裝飾除了燈籠外還有麻繩,配上深木色的桌椅猶如置身於漁船上。餐牌有好多選擇,每樣都好想試,最後決定選擇北漁港二人前浜燒套餐(每位 $468),有我愛的蟹。點餐後店員拿來了一盤赤蝦,話只要係fb like and share就可以免費拿一手蝦,有優惠當然唔會放過啦!由於赤蝦比較大隻,一手抓當然要派老公出手! 佢抓左5隻全部做刺身。我要留肚食蟹所以讓晒比老公食,老公話赤蝦好新鮮好甜,見佢食得咁滋味我都好開心。清酒昆布大蜆一上枱已經聞到好香清酒味,呷一啖湯除左酒味還有一陣牛油香,好舒服好特別。蜆肉大隻又嫩滑,而且份量相當多,一口蜆肉一口湯,吃得滿足。河豚魚干由於本身有相應厚度而且烤得剛好,入口是軟韌適中,口感好好。魚干的咸香味濃,沾上蛋黃醬更能提升味道,下酒一流。漁獲濱燒師傅捧上一大盤濱燒的海鮮: 蠔、松葉蟹、網鮑、甲羅燒、燒野菌,並即場為我倆燒海鮮。青森殘酷網鮑活蹦蹦的網鮑在盤上還不停郁動,體積

清酒昆布大蜆

青森殘酷網鮑

活蹦蹦的網鮑在盤上還不停郁動,體積有我掌心咁大隻,非常新鮮。師傅先將網鮑燒一會,待去殼後清潔乾淨再燒。浜燒時搽上香草牛油,砌好後上碟。鮑魚厚砌好彈牙,鮮味十足,不用沾任何醬料已經好美味。

兵庫縣活播磨牡蠣

師傅用火槍把蠔的表面燒一燒,再添上清酒和鰹魚汁,上下夾擊之下好快就燒好了。入口外面脆仆仆,一咬之下蠔的肉汁爆出,非常juicy,蠔味好突出又鮮嫩,令人回味😋

人氣蟹味噌甲羅燒

蟹味噌甲羅燒的味道不會太鹹,感受到蟹味之餘又有噌味香味,配上米通吃脆仆仆好惹味。

九州松葉蟹半尾

期待已久的松葉蟹濱燒入口有陣陣的蟹香味,濱燒的吃法相比凍食或蒸烚更多了一份焦香。一梳梳的蟹肉彈牙鮮甜,令我愛不釋手。

澳洲頂級牛胸肋骨肉

牛胸肋骨已砌了一片片肉,外層燒得有微微焦香,中間還是粉嫩色,軟腍而不韌,牛味濃郁多汁,老公好鍾意食左好多。

京都海鮮湯茶漬飯 築地海鮮雜炊
京都海鮮湯茶漬飯
築地海鮮雜炊

名太子茶漬飯味道清淡,不會有負擔。海鮮雜炊的粥底比相比茶漬飯更清淡。

豆腐雪糕
豆腐雪糕

吃罷整個套餐飽足度十分。每人約500蚊的價錢品嚐海鮮濱燒,值得推介👍
紀念日
京都海鮮湯茶漬飯