2018-06-19 483 瀏覽
四年一度嘅世界盃⚽️又開鑼了,其實足球嘅嘢我唔係好識,不過四年一次嘅盛事,我都會參與一下,而今屆比賽時間唔算係太深夜,大部份賽事嘅時間🕗亦算十分配合我哋香港人,最夜果場都係兩、三點鐘,而睇波就梗係約埋幾個朋友一齊睇會更加有氣氛,今晚德國🇩🇪對墨西哥🇲🇽,11點開波,就決定去大埔朋友屋企一齊睇咁開波前就梗係一齊去食餐好先啦大埔超級城呢邊餐廳絕對不少,但係我呢位出名有要求嘅朋友揀得呢間,一定係好嘢落地玻璃門面,柔和嘅燈光,推門入去嘅時候,感覺到其他食客歡愉氣氛,和待應殷勤的招呼,整體環境氣氛不錯用左5分鐘研究一下Menu,食物種類選定了,替我們下單的女店長十分有禮貌且帶著微笑,又詳細解釋及協助我們揀選配料、醬汁及生熟程度等等,整個過程感受到他們心的服務,確實值得一讚龍蝦湯⭐️⭐️⭐️⭐️頭盤龍蝦湯,上枱時候已經聞到濃濃的鮮味,馬上喝上一少口品嚐,濃郁的蝦味,濃淡適中,味道絕對是來自龍煆的鮮味,真材實料,冇花冇假芝士煙肉/白汁菠菜焗蠔⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️剛放下匙羹,第二道菜就登場,時間配合得很好,賣相十分吸引,每人二隻剛剛好試齊兩款味道先試芝士煙肉蠔,芝士味無蓋過蠔嘅鮮味,煙肉份量剛剛好提升味覺嘅層次,咬開一半

咁開波前就梗係一齊去食餐好先啦

龍蝦湯
龍蝦湯⭐️⭐️⭐️⭐️

芝士煙肉/白汁菠菜焗蠔⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

試齊兩款味道

先試芝士煙肉蠔,芝士味無蓋過蠔嘅鮮味,煙肉份量剛剛好提升味覺嘅層次,咬開一半之後蠔身微微冒煙,美味

另一款白汁波菜更加合我口味,更能品嚐到蠔的鮮甜原味,兩款各有特色,推薦
炭燒美國極佳牛扒30安士

炭燒美國30安士牛扒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
配青胡椒醬汁,仲有薯條沙律,五成熟是必然選擇,上枱的時候吸睛效應即時顯現,連其他食客都被吸引起來,實在太誘惑了

以我嘅目測,Size絕對比面部還大,厚度亦超過60mm,我地一個負責切,一個負責影相,點可以唔留住咁珍貴的一刻

炭燒煎封表面,鎖住粉紅嫰滑肉汁,牛肉味濃郁,肉質結實中帶柔軟,入口軟腍,味濃而不嗆,口感軟腍得來有嚼勁,實在太満足了

海膽意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
我地為配合牛扒,Order埋呢個意粉,簡直係Perfect Match
海膽意粉

意粉最重要是鮮味,醬汁與食材味道不宜太濃太重,海膽清新宜人的醬汁是不二之選,另外番茄味道又酸又甜,用來煮意粉更開胃醒神,上桌前用新鮮羅勒提香,芬芳清爽,色香味俱全。

真係唔記得佢地叫咩名,不過左邊朋友話朱古力味好香,甜道適中

而我嗰杯好似生果茶咁嘅飲品,我就好Like,甜甜地酸酸地好開胃醒神

特別一提佢地幫客人即影即有相片留念,係咁開心高興嘅環境,提供咁窩心嘅服務,係服務呢一環絕對係全滿分💯
食飽飽,開開心心睇德國🇩🇪對墨西哥🇲🇽⚽️

2018-06-17
龍蝦湯