2018-08-30 2299 瀏覽
等了又等,終於嚟到嘅一日。我哋大概一個月之前定位,終於都有機會試吓呢一間鮨中本。其實我公司有三個 teams 都去過呢間開咗冇耐嘅壽司小店食 team lunch,其他team試過都話好食。之前打嚟定位嗰陣時,餐廳話lunch 只會做一輪,而餐廳內都唔係好多位,所以都好難定位。店舖外邊嘅設計嘅非常之和式,感覺好似同條街其他個鋪頭格格不入,但係喺另一方面睇就可以話佢好突出。由於門口放咗餐牌,所以我哋發現原來之前嗰個四百幾蚊嘅餐依家冇咗,現在食晏五百幾蚊起錶。由於我哋 team lunch 係有 budget,所以唯有我自己津貼 out budget 嗰部份。店內嘅裝修係以木為主,除咗一般枱面係用木來做之外,牆身丶甚至天花板,都係用木造。另外唔可以唔睇嘅就係,佢有塊好靚嘅concept wall,係用咗啲木切左一啲花紋出嚟,感覺有啲似雷電,或者係飄葉。呢一間壽司店係食鋪江戶前壽司即係手握壽司。呢度飯嘅溫度比較熱,魚生亦都係室溫,唔會凍冰冰。點解會知道,其實係因為個侍應好用心解釋俾我哋聽。無論係壽司嘅做法,唔同嘅魚,點解啲魚生要落唔同嘅配料,佢都一一解釋得好清楚。侍應對日本菜的認識非常之深,

呢一間壽司店係食鋪江戶前壽司即係手握壽司。呢度飯嘅溫度比較熱,魚生亦都係室溫,唔會凍冰冰。點解會知道,其實係因為個侍應好用心解釋俾我哋聽。無論係壽司嘅做法,唔同嘅魚,點解啲魚生要落唔同嘅配料,佢都一一解釋得好清楚。侍應對日本菜的認識非常之深,問一啲壽司魚生以外嘅嘢都難唔到佢。佢亦都非常有禮貌。

鰤魚(油金魚)係我其中一種最鍾意食嘅魚生,所以當然覺得好食。鈴木魚加咗青檸,酸酸地幾醒胃。鰹魚加咗薑蔥喺上邊,啲薑蔥石磨都好幼。金木叼燒左個皮,食到有少少好似煙燻咗既味,幾香。赤身醬油魚,即係用咗啲豉油去醃制過嘅吞拿魚,我鍾意。
我不嬲都唔係大拖羅嘅fans,但係中拖羅又唔同,因為通常都冇乜根,呢度嘅中拖羅都唔例外,所以幾好食。我有一個同事一餐裏邊講咗好多次:「呢一舊入口即溶化。」食中拖羅嗰陣時,就係佢第一次講呢句話。講開呢位同事,佢月尾就會離開我哋公司,喺度老土啲講句,祝佢前程錦繡。

言歸正傳,講返壽司,又後有鯖魚,上鯖魚之前師傅俾咗兩舊白蘿蔔我哋食。原來舊蘿蔔唔係同壽司一齊食。之後就有其中一種我估唔到自己會咁鍾意嘅秋刀魚壽司。魚生上邊加咗秋刀魚乾,加上用火燒過個面,好林,入口即溶,好好味。係呢個時候,我個同事第二次講:「入口即溶啊!」

縞海老,好好味,蝦味好濃加上好鮮甜。
石垣貝好甜。咬咗幾下就溶化,唔會好似北寄貝咁韌。質感好特別,好食。海膽壽司,就唔使多講,海膽完全冇臭味,好甜好新鮮。之後有雞蛋壽司,啲蛋落咗啲蝦蓉去焗(係你冇聽錯,係用焗爐焗),好特別,有啲似芝士蛋糕嘅芝士。最後有鰻魚,唔會太咸,又係喺口裏面溶化。食完左石垣貝同鰻魚我嗰個同事分別講多咗兩次:「又入口溶化!」

最後我想講下壽司師傅,幫我地做壽司嗰位係店長,佢係日本人。佢對魚生嘅形狀都好講究,如果覺得唔合適會切左一部份寧可掉咗佢。仲有,我喺佢身上都學到一樣嘢,就係佢做乜嘢都係親力親為,例如佢準備食材,將啲魚骨掹出嚟,已佢店長嘅身份,應該可以叫另一位師傅幫佢做,但係佢冇咁做。令我學到,無論第時我個職位做到幾高幾大甚至係老闆,做事都係要親力親為。

總結:
- 餐廳話lunch 只會做一輪,所以都好難定位
- 店舖外邊嘅設計嘅非常之和式
- 之前嗰個四百幾蚊嘅餐依家冇咗
- 店內嘅裝修係以木為主
- 有塊好靚嘅concept wall,感覺有啲似雷電,或者係飄葉
- 食鋪江戶前壽司即係手握壽司
- 侍應好用心解答我哋有關壽司嘅問題,佢對日本菜的認識非常之深,亦都非常有禮貌
- 推介:其實每一種壽司都好食
- 特別推介:會溶化嘅 - 中拖羅,秋刀魚,石垣貝;縞海老同埋蛋
- 師傅係店長,魚生嘅形狀都好講究,做乜嘢都係親力親為
油甘魚,鰹魚
金木叼,赤身醬油魚,中拖羅