2017-11-25 953 瀏覽
近這一個月公司做緊大project ,自己和同事辛苦之餘,太太為了我可無後顧之憂, 她也很辛苦去照顧家庭既大小事務 , 今日終於完成這個project,真的要好好慰勞太太一番。經朋友介紹 ~ Doux(旺角), 朋友話地點方便,食物質素高,環境有情調,絕對好適合情侶及三五知己用膳。今晚來到Doux, 朋友真的冇介紹錯,Doux佔18樓全層,地方闊落,裝修時尚,配合昏暗燈光, 再加上落地玻璃窗可以看到繁華鬧市中的旺角,實在係無敵。太太望餐牌時,深深被相片中嘅食物所吸引,完全不能決擇,幸好我無選擇困難症, 點了西西里牛油開邊龍蝦意粉($158)給太太, 龍蝦有膏,鮮甜肉爽,意粉軟硬度適中,番茄蓉煮得酸酸甜甜,令人非常開胃。而我嘅主菜係16安士紐西蘭鮮肉眼($368), 選擇五成熟,上枱時已聞到肉嘅香味, 16安士係非常厚肉大塊, 兩個人共享剛剛好 ,肉眼外面燒得微焦, 切開望見中間部分保留火紅色, 火喉控制得唔錯,肉味濃之外,肉汁豐富,絕不柴皮。 另外肉眼旁邊嘅白色盤子係黑松露薯蓉($40),這個絕對不會比肉眼遜色, 獨特香氣既黑松露混合於creamy嘅薯蓉,真的啖啖滋味。今日天氣寒冷,實

今日天氣寒冷,實在需要杯熱飲內暖一暖胃, 我好簡單只要了一壺綠茶($36),主要係解去主菜嘅油膩感 ;

太太叫咗虹吸式花果手工茶($68), 這個泡茶方法好特別,以虹吸式咖啡壺沖泡紅茶, 這種方法更能釋放茶香,味道更醇厚,再配合少少蜂蜜,即使令這杯花茶既味道更上一層樓。

這裡嘅甜品除咗色香味俱全之外,絕對有出色既視覺效果。這個甜品名叫 " Thai style " ($88), 有粟米味嘅甜糕, 椰汁雪酪及班蘭西米, 三種材料配合在一起,味道非常清新,富有層次感, 美得有如一幅畫, 太太非常喜愛,望咗好耐,先捨得食。

值得讚揚係這裡嘅侍應態度非常友善及有禮貌,勤快幫客人換碟及執拾枱面,而餐廳有細心嘅安排,會提供籃給女士們放手袋或外套,好貼心。
今晚食得開心又滿足,過了一個温馨又浪漫既晚上。

2017-11-23