2019-12-08 122 瀏覽
已經好一段時間唔敢北上搵食,最懷念嘅就係酸菜魚,要喺香港搵到可以媲美太二嘅酸菜魚真係唔容易,朋友屋企附近開咗間新店,知我鍾意食酸菜魚,誠邀我一齊去食。餐廳只有一張簡單嘅menu,選擇唔多,除咗招牌酸菜魚,仲有口水雞同浸翡翠苗,小食方面亦只有椒麻皮蛋同涼拌土豆絲。點完菜侍應為我哋送上小食,一問之下原來係粟米乾,食落味道有啲似爆谷,但口感似花生,幾香口。汽水十蚊罐,價錢尚算合理。怕只食酸菜魚份量會唔夠,浸翡翠苗同口水雞之間我哋揀咗口水雞,非常有驚喜!份量幾多之餘味道又香又辣,加上大量白芝麻,好香口!雞肉質感嫩滑,皮薄而且皮肉之間脂肪少,連皮食都唔會好心虛。酸菜魚份量都幾多,足夠兩個人食,味道同太二好相似。湯底香濃,既酸又麻且辣。酸菜又香又爽,淨食酸菜都別有一番滋味。魚肉切得夠薄,夾起唔容易散,入口又嫩又滑,充分吸收湯底嘅味道,令人欲罷不能!好開心搵到呢間酸菜魚,食物選擇雖然唔多,但貴在精,而且價錢公道,以後嘴饞嘅時候又多一個選擇。

罐裝汽水

汽水十蚊罐,價錢尚算合理。

川式口水雞

雞肉質感嫩滑,皮薄而且皮肉之間脂肪少,連皮食都唔會好心虛。