2021-09-01 1095 瀏覽
今日中午突然想食酸辣米線,諗起附近有一間叫做「成都小巷」嘅米線鋪,於是就揀佢了。店內環境一般,我地兩個人入到去先知要卡位搭枱,不過繁忙時間都無計,於是照搭,好彩個店員都好識做咁喺中間加返塊隔板,咁就大家都安心啦~點菜方式係好似車仔麵店咁寫紙仔,米線湯底種類有好多,有麻辣、酸辣、清湯、蟲草花雞湯米線等等,所以就算你唔係食辣嘅人都可以入嚟試下佢唔辣嘅湯底!筆者嗌左雲南酸辣小鍋米線,配鮮冬菇同埋豬軟骨,一上菜果下被佢嘅份量嚇親!因為真係好大碗,雖然餸嘅份量唔算多,但勝在米線份量夠多,所以一定夠食!而且湯底好好味,酸辣度適中,唔會出現酸遮左辣/辣遮左酸嘅情況,呢樣野係好難能可貴架~(個人認為呢間餐廳比起啲大型連鎖米線鋪更加好味,所以米線呢家野,小店唔一定比大鋪差架~)價錢方面,兩個餸嘅小鍋米線加一杯凍華田,盛惠$49,價錢嚟講算係好良心的了,呢個價錢你想喺今時今日嘅香港地中午食到飽而又味道唔錯嘅食物,唔係咁容易搵到架咋,所以真心推薦「成都小巷」!

2021-09-01