2019-09-11
總是對日本既食堂抱有一種好奇 店外永遠都會有一塊布然後入面坐著食客同開放式既廚師 呢度感覺好和諧☺️ 今日係元朗行完街 見到有一間好似日本食堂感覺既料理 係門口有水牌 原來係日本🇯🇵定食料理。 門口只有一個「稚」字 店入面有唔同既日本動畫既拼圖🧩 令人聯想老闆心裡一定有一份稚氣而改下了這店的名字。餐廳以料理為主 客人可自行選擇各款料理後再加錢$20 為定食包括:味噌湯 珍珠米 茶 或再加$10轉為貓飯(牛油 醬油 紫菜 等攪拌而成)喜歡食茶漬飯也可加$28!我地點了 《$106 原條蒲燒鰻魚》+ 《$20 為定食》+ 《$10 貓飯》,若細食既朋友可以轉為$ $66 半條鰻魚料理。原條鰻魚望下十分可口 食落口感好肥沃 配上充滿牛油香味的貓飯 令人齒頰留香😳 偶爾感到太膩 加上椰菜絲一同進食 十分搭配!另外,點了《$52 鹽燒鯖魚》(或可配汁燒) +《$20 為定食》+《$28 茶漬飯》 一向喜歡食燒魚 但唔係間間都燒得有水準 呢間既鯖魚 外皮好脆而肉身保持魚汁亦有咸味 十分之正宗 加上茶漬飯 十分十分好吃! 茶漬飯面頭既紫菜 綠茶粉 木魚 還有些脆脆加上湯 味道新鮮!淡淡既茶香加上紫菜既
一向喜歡食燒魚 但唔係間間都燒得有水準 呢間既鯖魚 外皮好脆而肉身保持魚汁亦有咸味 十分之正宗 加上茶漬飯 十分十分好吃! 茶漬飯面頭既紫菜 綠茶粉 木魚 還有些脆脆加上湯 味道新鮮!淡淡既茶香加上紫菜既咸味 無諗過會咁夾!
此外,《$28 厚燒玉子》味道令人十分滿意 香香既玉子係口入面徘徊🤤🤤🤤
總結一下 呢既日本料理令人感到十分滿意!無論係食物定係服務態度 都好好! 一定會再光顧!