2020-01-20 71 瀏覽
上星期過左海,就去左西灣河,食朋友推介嘅串燒店。餐廳座落係海傍,可惜得一張大枱,個日比人預約左,無得望住無敵海景食串燒啦。餐廳好細心,叫串燒之後會先放一個爐係枱,入面放左燒熱左嘅石頭,等串燒黎到,可以放係上面保溫,唔會失卻左味道同口感。我同朋友都想試多d唔同嘅款式,所以每樣都淨係叫左一串。當中試左最岀色嘅係蔥花牛肉同埋雞翼。蔥花牛肉有用秘製醬汁醃過,所以好惹味,加上師傅燒得恰到好處,入面重保留左好多肉汁,咬落相當juicy。至於雞翼呢類平平無奇嘅食材,就最考驗師傅嘅手勢啦,落左鹽係面,燒到外皮脆一脆,係唯一一樣串燒我地叫左兩串!另外,重叫左好多特色串燒,豬肉京蔥燒呀,月見雞肉串個d,味道都相當好。味道環境都唔錯,不過價錢略為高左d。總體黎講,係一間高水準嘅餐廳,月頭不妨帶另一半獎勵一下自己。