2017-05-19 3169 瀏覽
鹿頸 - 一個無雷公咁遠的地方,但係嗰到的松記士多會讓你發現另一個香港。我地一行四人 double date,揸左架車去到路口就要泊低,因為係窄小山路,車唔比入,一定要徒步入山。沿途風景真係好靚,完全唔似喺香港,雖然要行成粒鐘先到松記,但都十分值得,仲要向著食物進發,當然有心有力!索晒氣終於到啦!我地行到入去就受到老闆嘅熱情招待,揀左坐喺海邊樹蔭下,陣陣涼風,飲住🍺,真係好爽。因為去到都晏,有 D 野都冇晒,就聽老闆講有乜要乜。真係估唔到香港 D 蠔食得!清蒸港蠔真係第一次食!D 蠔甘甜肥美,同平時食開嘅洋蠔真係幾唔同,海水味不重,有種獨特的鮮味,夾🍺烚蜆都好鮮味,清甜爽口。蠔仔煎走地雞係必食,香滑、肥瘦適中,内質又唔會好似大陸嗰 D 太結實。豆豉欖角蒸豬肉,送一流!每樣菜式都係用簡單的烹調方法,務求食出原材料的鮮味。雖然唔易去,但有機會會再入去拜訪!

烚蜆都好鮮味,清甜爽口。

蠔仔煎

豆豉欖角蒸豬肉,送
一流!

每樣菜式都係用簡單的烹調方法,務求食出原材料的鮮味。

雖然唔易去,但有機會會再入去拜訪!