2021-06-25 128 瀏覽
有人講咗要食壽喜燒講咗個幾月 我終於的起心肝同佢去食喇😌之前朋友帶過我嚟呢度食lunch 覺得抵食又好食 一早已經想嚟試下dinner🥢終於…完全無令我失望 仲比我預期更加正啊😍一坐低就奉上白桃茶🍑店員提示大概15分鐘就飲得 未飲已經聞到白桃味飄出嚟 飲落去清甜得嚟 味道亦夠突出🫖晚餐係食關西風壽喜燒 關西同關東嘅分別就自己上網check啦 我唔長篇大論啦📝首先奉上三式前菜🥗有帶子剌身和風汁/柚子汁大根/汁煮牛肉蘿蔔雞肉卷三款都好正喎❤️帶子刺身意料之外地新鮮 大根好稔🤤配嘅柚子汁好清新 平時我最怕帶有苦澀味 好彩呢個無🤓最後一款汁煮牛肉蘿蔔雞肉卷🐔味道好似日本關東煮咁 煮到好稔夠晒入味牛肉方面有唔同產地比你揀 一場嚟到當然試最好架啦🇯🇵日本產A5和牛(150g) 二人份即係有300g 分別有3個部位🐂✨牛板腱/牛三根/牛肩✨淨係睇啲雪花就知油脂分佈幾平均 店員都介紹咗每一部分嘅特性 而我地兩個認為根本三樣都咁好味💯肉質都好鮮嫩 牛味亦好濃郁 每放一啖入囗都會"ummm~~"另外每人都會有隻日本雞蛋🥚係將牛牛點落蛋汁 再送一啖白飯 嗰種幸福感真係無得頂💕除咗之外 仲有野菜拼盤 賣相整齊靚
首先奉上三式前菜🥗
有帶子剌身和風汁/柚子汁大根/汁煮牛肉蘿蔔雞肉卷
✨牛板腱/牛三根/牛肩✨
淨係睇啲雪花就知油脂分佈幾平均 店員都介紹咗每一部分嘅特性 而我地兩個認為根本三樣都咁好味💯肉質都好鮮嫩 牛味亦好濃郁 每放一啖入囗都會"ummm~~"另外每人都會有隻日本雞蛋🥚係將牛牛點落蛋汁 再送一啖白飯 嗰種幸福感真係無得頂💕除咗之外 仲有野菜拼盤 賣相整齊靚靚🥬有鮮冬菇/油揚/豆腐/春菊等等 全部都好新鮮架 店員會將野菜同牛牛間斷咁燒比我哋食 目的係令口腔唔會只停留住一隻味 亦都介紹到拼盤內嘅野菜都偏濃味👅大家都知道壽喜燒本身都濃 如果再用一啲淡味食材 就只會食到壽喜燒嘅湯汁味 果然係有好細心設想呢
食完牛牛之後 就到kuuraku特式飯點 原來係日式雜炊飯🍚幾種材料放咗上枱之後 店員就會即席炒 入面有和牛/紫菜/櫻花蝦/大蔥/雞蛋 吸收埋頭先壽喜燒剩餘嘅醬汁 好香啊🤩食落去帶少少濕潤感 每人大概半碗多嘅份量 啱啱好
飽飽lu🤰🏻最後食埋我至愛嘅玄米茶雪糕 滿足感爆燈 真係會有種幸福嘅感覺架🥰

平時喺外面食稍為高質嘅壽喜燒 價錢都偏高 而呢度嘅質素高之餘 價錢絕對affordable 除咗好味 全程嘅感覺都好舒服👍🏻因為呢度嘅店員講野都好温柔 除咗詳細介紹食材/煮法之外 仲會講一啲壽喜燒嘅典故 我個人就好喜歡呢種氛圍喇🎈