2018-11-17 1631 瀏覽
上年新聞報導話肥超標,唔合格,唔敢食⋯隔左兩年,今年大閘蟹終於攞到批文,食得安心又放心,仲唔拿拿聲去食咩東海有個 大閘蟹·淺嚐 套餐,看似食物總類唔多,但其實剛剛好!先黎一碗東瀛花菇螺頭燉雞湯,又幾好味喎,花菇尚算厚大,仲有少少螺頭條!跟住就生拆蟹粉蒜蓉包,每人兩件蒜蓉包其實都幾多,加上蟹粉既黃油,食一件半就已經濟濟地⋯我好怕食小籠包,覺得餡料就係一大舊肉⋯但蟹粉小籠包一定要食熱騰騰啖啖蟹粉,超正!終於黎到主菜 大閘蟹!東海淺嚐套餐只有兩隻大閘蟹,而且size大算大,只有4-5両左右,真 淺嚐蟹算乾淨,蟹膏亦算多!而且第二隻比第一隻更好,一來夠晒熱;二來蟹膏帶甘味,超好味啊~淺嚐⋯兩隻剛好,食完唔會覺得罪究。之後就食清清地既清湯淮山浸時蔬。酸辣湯手打烏冬唔食都唔會有損失!因為真係超敗筆!一夾烏冬⋯What!!!?! 係超市果d $10四包容易變酸既平價烏冬!!!!!! 仲要配超唔夾既酸辣湯,我寧願要糯米飯好過!好在薑茶湯圓very nice,芝麻湯圓細細粒,而且煮得剛好,唔會發晒或淋晒;薑湯再薑d更好

大閘蟹·淺嚐

東海有個 大閘蟹·淺嚐 套餐,
看似食物總類唔多,但其實剛剛好!

先黎一碗東瀛花菇螺頭燉雞湯,
又幾好味喎,花菇尚算厚大,仲有少少螺頭條!
東瀛花菇螺頭燉雞湯

跟住就生拆蟹粉蒜蓉包,
生拆蟹粉蒜蓉包

我好怕食小籠包,覺得餡料就係一大舊肉⋯但蟹粉小籠包一定要食
熱騰騰啖啖蟹粉,超正!
鮮味蟹粉小籠包

終於黎到主菜 大閘蟹!

清蒸大閘蟹

蟹算乾淨,蟹膏亦算多!
清蒸大閘蟹

淺嚐⋯兩隻剛好,食完唔會覺得罪究。
之後就食清清地既清湯淮山浸時蔬。
濃湯淮山浸時蔬

酸辣湯手打烏冬唔食都唔會有損失!
我寧願要糯米飯好過!
酸辣湯手打烏冬

好在薑茶湯圓very nice,

薑菜湯圓
大閘蟹·淺嚐