2006-09-10
09/05/2006當晚同幾位夜校同學食餐\飯,由於我話事加上私心下好想食涮羊肉就決定去\"泰豐廔\",7:30去到只見兩,三檯客人,坐低後望望餐\牌因本住黎食涮羊肉關係就叫左個3-4火鍋套餐\食前先混醬一番,醬汁盤上都有十多款供選擇總之想點混就點混,混醬期間火鍋配料已經上晒眼見都有十款以上,當然包括羊肉,牛肉,蝦肉,丸類,豆腐,蔬菜同麵等都幾豐富,過多陣主角\"紫銅炭爐\"上場,大家一聲\"飲杯\"後就向自己目標起筷夾落滾水內灼一下就食,我當然向至愛\"羊肉\"埋手啦,食落雖然唔夠羊臊味但肉味足夠比一般坊間o既雪到連咩味都冇o既羊肉高好多,而其他配料如牛肉,蝦肉都唔錯,但一提係到尾聲時將蔬菜於湯內灼一灼食時發覺菜吸收晒先前配料o既味道,簡直另一發現!另見墻上當日特價小菜係\"北京填鴨\"叫大家唔意見下即叫一客,鴨片皮後上碟眼見好多都係比較肥膩,食落普通之後再加上多客\"魚肉水餃\"食落魚同菜比例幾好,好食!附送甜品\"高力豆沙\"食落普通!埋單$900,雖然比想像中較貴但一次過食左涮羊肉,北京填鴨等食物加上大家都捧住肚飽晒都差唔多,服務方面阿姐不論加水換碟都幾手快,環境方面因店中裝修
之後再加上多客\"魚肉水餃\"食落魚同菜比例幾好,好食!
附送甜品\"高力豆沙\"食落普通!
埋單$900,雖然比想像中較貴但一次過食左涮羊肉,北京填鴨等食物加上大家都捧住肚飽晒都差唔多,服務方面阿姐不論加水換碟都幾手快,環境方面因店中裝修比較舊可能連抽風都有問題下當晚遇上差唔多客滿時感覺都幾焗一路食一路流汗,而離開時都一身炭燒味似去完BBQ咁!