2017-07-07 211 瀏覽
雖然港女我喜歡英式afternoon tea 影下靚相呃下like,但香港代表性的茶記唔代表我唔鍾意,只要好食我都會喜愛~~難得自己一條友去深水埗做facial,趁時間有點早,梗去新香園食返件蛋牛治飲返杯奶茶先~~由以前$13一份蛋牛治食到依家$21一份⋯⋯⋯深水埗新香園出名唔洗我多講,店舖人多擁擠這是一定的!一入去自己搵個靚位先,為咗食蛋牛治同成班男人迫埋同一齊在所不計⋯⋯蛋牛治一定要烘底!新鮮的蛋牛治煎得熱騰騰,又香濃又嫩滑又濕潤,烘底後的多士才夠硬脆,才可以夾實碎牛蛋,蛋牛在烘底的多士襯托下馬上突出她的嫩滑,口感層次更豐富!之前試過冇叫到烘底,成件事即刻唔同左,又濕又稔,口感大打折扣!至於熱奶茶,茶味的確香濃,可惜奶味不夠突出,只得茶香,差左少少!快來快去的一頓茶餐,留住的除左味蕾,還有不變人情味。

快來快去的一頓茶餐,留住的除左味蕾,還有不變人情味。