2020-08-02 62 瀏覽
在深水埗拎貨時,見到有間新開的古早味蛋糕。店員表示每日新鮮現烤,材料新鮮,出爐時間在門外告示,再睇睇,嘩,有好多不同的口味,心思思好想食。日本流心紫薯 $75即出爐既係紫薯味,即出即切,熱辣辣,好鬆軟,日本流心紫薯,見到紫色已經好吸引,切開都見到紫薯蓉,都好滿,食落很幼滑,又香軟。咸蛋流心奶黃 $75本身想食原味,但我貪心想食流心奶黃,夾心望落去好似好少奶黃,但食落都好夠,本身蛋糕已經好香蛋味,同埋軟綿綿,老公食到起沙的咸蛋,奶黃很幼滑。鴛鴦流心朱古力 $70呢個有驚喜,朱古力面層有彩虹糖霜,我諗小朋友食會開心的。上層是朱古力,下層是原味蛋糕,夾層是濃厚朱古力,整體唔算太甜。我覺得每款蛋糕都各有特色,但共同點是很軟棉幼滑,同埋底部沒有烘烤的焦感,蛋糕本身不太肥膩,少甜唔係無味,非常健康。
在深水埗拎貨時,見到有間新開的古早味蛋糕。

日本流心紫薯 $75

咸蛋流心奶黃 $75