2020-10-01 237 瀏覽
公司同事一向鍾意食古早蛋糕,成日話正宗既古早蛋糕係唔應該有燶邊,之前向我推介呢間古早蛋糕店,佢話只有呢到既蛋糕做到黃金邊同黃金底。下晝出又一城食飯,食完專程搭地鐵去深水埗買~店鋪位置方便,出咗地鐵行一分鐘就到。一望入店鋪就見到佢擺哂真蛋糕出嚟做display,放咗幾日但蛋糕摸上去依然濕潤,厲害!店鋪入面所有蛋糕都係真材實料:芝麻味蛋糕既芝麻自己炒;班蘭味係買斑斕葉返嚟榨汁再自己做班蘭精華;合桃味就會將合桃原粒打碎嚟整。除咗嚴格選料,佢地每次要兩個鐘至出一底蛋糕,製作好認真!睇完咁多款,決定買3隻味返屋企,分別係紫薯、薑汁同埋杏仁。因為中秋節,每個紙盒上面都寫咗「中秋快樂」,好窩心!整體嚟講,每個蛋糕既濕潤度都好高,而且綿密度夠又有彈性,加上少油少糖,所以食唔停口😋買既時候紫薯味係啱啱新鮮出爐,見到嗰底蛋糕邊同蛋糕底都係金黃色,完全冇燶邊!另外蛋香味濃郁,攞到返屋企都仲係好香。佢食落中間嗰層係每一啖有紫薯粒,份量十足🍠香濃薑汁蛋糕入面有薑粒同薑蓉,不過食落又唔會好辣,味道啱啱好。祖傳杏汁杏仁味上面鋪滿杏仁片,而蛋糕係將杏仁汁融入蛋漿,唔會只落杏油,所以啖啖都有杏仁既香味,值得一試!每次買

睇完咁多款,決定買3隻味返屋企,分別係紫薯、薑汁同埋杏仁。
因為中秋節,每個紙盒上面都寫咗「中秋快樂」,好窩心!

每次買一件都可以儲印花,儲滿12個印花就可以送一件原味蛋糕,正!🤤
2020-09-26 226 瀏覽
囍源古早蛋糕位於深水埗地鐵站A二出口附近,交通方便!囍源用正宗做法做古早味蛋糕,所以囍源古早蛋糕係黃金變,黃金底!囍源古早味蛋糕有八大系列,口味多達30款,全港最多口味,梗有一款想試!仲可以預訂自訂蛋糕配搭,2件起計,更有生日原盤蛋糕!囍源更設有電話直線預訂服務26699888,可1星期內預訂,真係好方便!一到店舖就可以取蛋糕,唔會錯過想食嘅味道!囍源製作嘅所有古早味蛋糕都係低糖少油,每件都有唔同嘅花紋,健康又有心思!全部蛋糕真材實料,份量十足,無味精,無色素,全部係用原材料製作!古早味蛋糕食唔晒,放兩日都係一樣咁棉密濕潤!凍食或加熱再食一樣好味!而且囍源仲推出多項優惠!去我IG: yauyeemoyung, 出示我嘅IG內囍源嘅post, 可減$5! 每買一個蛋糕,可獲得一個印花,儲滿12個,可獲得一個原味古早味蛋糕!囍源facebook 及 IG會推出有獎問答遊戲,可以獲取蛋糕!店員細心講解及推介我食以下口味,服務態度認真!咖啡合桃咖吔 $75咖啡係用UCC咖啡豆去整成,咖啡味道好突出,更入核桃碎,口感豐富!中間加入咖吔醬,味道意想不到嘅好味,亦好夾!好正呀!流心黑芝麻 $75真係

店員細心講解及推介我食以下口味,服務態度認真!

咖啡合桃咖吔 $75

流心黑芝麻 $75

真係好流心,而且有好多黑芝麻醬!留心黑芝麻味道非常濃郁,好似食緊黑芝麻糊咁!

鴛鴦流心朱古力 $70 及 鴛鴦朱古力栗子 $70

上層係朱古力味古早蛋糕,下層係原味古早味蛋糕,中間嘅餡料分別係朱古力醬及栗子蓉醬!兩款嘅味道都好夾!

食完後,覺得囍源係絕對值得再回頭照顧嘅古早味蛋糕店舖!
深水埗多咖啡店係人都知架啦,您地又知唔知道開左一間對蛋糕好有熱誠既古早味蛋糕店呢😚點解咁講?老闆專程到台灣拜師學藝再番香港🇭🇰開店,古早味係閩南語,意思係古老的、傳統、懷舊的味道,老闆話想所有既客人食到最好食既古早味蛋糕🍰所以每次出爐都會大排長龍,食過一定會番轉頭再幫襯既脹卜卜既古早味蛋糕🍰哩間古早味既選擇好獨特😍非常搶手😚 古早味既蛋糕口感好似棉花咁輕柔軟嫩,好Q彈😚所以我一次過買左三款口味❤️❤️鴛鴦流心朱古力古早味蛋糕,表層更有碎朱古力,好吸引喔,朱古力味好香濃但又唔會太甜,聞落幾重蛋味,食落味道好平均,仲有朱古力流心效果😚❤️咸蛋拉絲芝士古早味蛋糕🍰 鬆軟有彈性,中間係滿滿足料cheese,鹹香嘅芝士,芝士處於半溶狀態,仲有拉絲既效果,口感不錯👍❤️流心奶皇古早味蛋糕🍰食落濕潤又好香蛋味,剛剛出爐熱辣辣😚 一出爐個陣香味香到呢,真係冇得輸❣️香氣撲鼻既奶皇流沙同埋鬆軟既蛋糕🍰真係絕配👍

2020-09-20
  • 鴛鴦流心朱古力
家人喜歡食古早蛋糕,經過深水埗北河街見到一間新開的,見到已經好想買原來是低糖、少油!好適合老人家、著重健康的人食,這間應該是香港第一間標榜健康的早古蛋糕,就買多幾盒啦!.古早蛋糕比一般蛋糕質地鬆軟又濕潤,蛋味香濃,即使外表平凡,也一樣大受歡迎。由於做法複雜,每一件都焗來不易!而囍源特別的地方,在於正宗黃金邊黃金底古早蛋糕,即邊邊位不是焗焦的朱古力色。老闆介紹說,黃金邊做法是”慢煮”,不能太大火,要慢焗起碼2小時才做到如此效果。.的確,這裡的蛋糕更加濕潤,放了1、2日都不易下榻,保持到豐盈口感!濕潤軟綿,又入口即溶!.而且見到30幾款全港最多口味,我去當日有十類味。味道包埋:古早原味,黃金芝士,香脆肉鬆,核桃杏仁,榴槤咖吔,咖啡咖吔,流心奶皇,流心拉絲芝士,薑汁,流心黑芝麻,咖啡朱古力等,好有心思呀!.而且蛋糕面各有不同,都有用心設計過,例如榴槤的會有”尖尖”,咖啡會有拉花似的紋,朱古力會灑上彩色朱古力粒粒的。.而以下味道我覺得好特別:⭐️咖啡咖吔:原來咖啡同咖吔味好夾,滿滿南洋馬拉風!咖啡回甘,咖吔有椰子香,很出色的配搭。⭐️流心黑芝麻:真流心!好香濃黑芝麻味,老一輩應該好鐘意食。⭐️榴槤咖

而以下味道我覺得好特別:

⭐️榴槤咖吔:榴槤控最愛!中間有榴槤蓉,好滿足呀!

食了兩日,第二日都保留到鮮味,正呀。
2020-08-06 547 瀏覽
古早蛋糕店開到周圍都係,深水埗瞬間亦多咗幾間。呢日食完晏經過北河街又見到間新開嘅店喇😆,其實留意到佢係因為蛋糕店有開咪宣傳。店長Carol見我同其他客人喺到望緊,就落力介紹,十分仔細。佢話佢哋出品嘅特色係低糖少油,行健康路線👍。另外,烘焙時間亦較一般長(大約兩小時),先至做到黃金邊、黃金底,真係第一次聽。古早味: 那些年的...原味回憶。蛋糕大部份已經入盒,只有少量放出嚟做展示。🍰蛋糕口味都幾多,每日均有啲限定款式,價錢介乎$55至$75,正常水平。由於係農曆十五食齋嘅日子,所以我買咗3️⃣三大件返屋企食,幾款口味各有千秋!鴛鴦流心朱古力($70),朱古力係我三款之中最鍾意嘅。平日唔好朱古力嘅我覺得呢個好好食,🍫流心朱古力係夾喺兩款蛋糕之中,薄薄一層唔會太膩,又夠甜。面頭仲有啲彩針作點綴添🌈。清香伯爵茶($70),🍵茶味清香,屋企兩老話好正。店長仲強調係用上最靚(藍色盒)嗰隻靚伯爵茶葉整喎😂,咁的確係好濃郁。我亦可以肯定係用茶葉而唔係茶精整,因為有少少茶葉骨🌱。粒粒核桃($70),依個係接近原味道,所以食得出蛋香🥚。佢同出面唔同嘅係唔止上面鋪咗原粒核桃,而係蛋糕入面亦都落咗唔少核桃碎,因此
古早味: 那些年的...原味回憶。
粒粒核桃
粒粒核桃
粒粒核桃($70),依個係接近原味道,所以食得出蛋香🥚。佢同出面唔同嘅係唔止上面鋪咗原粒核桃,而係蛋糕入面亦都落咗唔少核桃碎,因此啖啖都有果仁香🌰。
總括嚟講,呢間古早蛋糕都幾好啵😋。老實講,樣貌係唔夠娟好嘅,但佢有內涵。我最欣賞蛋糕嘅質感夠濕潤同鬆軟,唔會令人好快厭或太飽滯。再者,甜度稍低真係更啱我口味;加上用手拎完蛋糕食隻手指都無油,推介✨!
2020-08-04
清香伯爵茶
今日行深水埗北河街時, 見到呢間近排大熱的古早味蛋糕, 佢的款式極多,  每日出爐都有10幾款, 真係花多眼亂. 花心的我心多多.  剛巧個原味蛋榚出爐, 老闆介紹中, 呢間是真真正正做到黃金邊,黃金底!用料低糖少油,啱哂追求健康嘅人, 仲要唔加味精、人工色素,真正真材實料又新鮮.  店主見我眼定定, 便過黎介紹一下, 說可先致電預訂自已想要的味道, 但要訂2個以上, 每件蛋榚面上都有唔同嘅花紋, 非常特別.  另外儲滿12個印花可以免費送原味蛋榚一件, 若follow佢哋的IG&FB, 會不定期有有獎問答遊戲,有機會獲得古早蛋糕一件, 咁我回家都即follow左了. IG : heiyuen_baker, Facebook : 囍源古早蛋榚  終於我都係選左最想食的芝士蛋榚 & 紫薯蛋榚, 蛋榚入口就食到好香的蛋香味, 而且口感好濕潤, 啖啖軟綿綿, 最喜愛佢的配方是 低糖少甜, 十分之清新. 芝士味濃好足料,啲芝士爆晒出嚟. 而紫薯味用原隻紫薯泡 制, 紫薯蓉好似杰左的奶昔咁, 好鬼正啊!  店員真心處理食物以及熱誠對待客人的心, 真係值得支持~

制, 紫薯蓉好似杰左的奶昔咁, 好鬼正啊!

店員真心處理食物以及熱誠對待客人的心, 真係值得支持~
4天前
3天前 0 瀏覽
本身並不熱衷古早蛋糕,因為身邊的人喜歡吃,今次已經是第三個,之前試過筲箕灣及太子熱門小店,這個是最好的。👍👍👍👍👍店舖位置鄰近地鐵站,只需步行一分鐘。🚶‍♀️口味選擇非常之多,店主熱切介紹、講解, 最後選擇自己最鍾意的栗子味。🌰栗子味是原味中間加一層薄薄的栗子蓉,不太甜或太搶,仍然可吃到清香的蛋味。雖然不是剛出爐,亦懶於加熱。蛋糕仍十分鬆軟、濕潤、彈彈,加上標榜少油、少糖,可以吃得很安心。❤🍀 希望店主可考慮選用更厚身的紙盒,免卻額外使用膠袋。🙇‍♀️

店舖位置鄰近地鐵站,只需步行一分鐘。🚶‍♀️

4天前
6天前 12 瀏覽
最近搵到一間價錢親民得黎,質素仲相當唔錯嘅古早蛋糕店,主打近期幾hit既台灣古早味蛋糕。除咗有最傳統嘅古早口味,仲會keep住有唔同嘅期間限定,而今日就有斑蘭、栗子、日本流心紅豆同榴槤口味,啲味道都幾特別,唔係周圍都有😍原味有得選擇一件同半件,咁就唔使擔心食唔晒~推薦蛋黃口味,口感鬆軟綿滑,咬落去有香濃蛋香,食落唔會有乾爭爭既感覺,甜度比例亦都啱啱好, 少油少糖夠曬健康,我食咗兩大件都唔會覺得膩,唔錯😋另一款推薦嘅係核桃口味,散發着淡淡天然既核桃香,蛋糕入面會有核桃碎,口感層次更加豐富,食落唔會覺得單調。雖然我呢個蛋糕擺咗一日先食,但第二日食嘅時候,蛋糕口感依然保持到香軟!!🤤總括嚟講,絕對有下次!👍 餐廳仲可以比客人自訂蛋糕口味, 有大量自選唔同嘅味道,提早落單,可以直接去餐廳拎貨,咁就唔使排隊,夠晒方便而且疫情下大家又放心 😍

原味有得選擇一件同半件,咁就唔使擔心食唔晒~

總括嚟講,絕對有下次!👍
2020-10-17 15 瀏覽
這天的飯後甜點是古早味蛋糕。這家位於深水埗的蛋糕店提供多款現烤的蛋糕,黃金邊,黃金底是它的賣點!這裡的蛋糕是零添加的,店員說蛋糕的餡料都是新鮮的材料,而且蛋糕都是每日新鮮烤好的。古早味蛋糕每天限量供應,部分口味每日只有12件,所以,店員建議要打電話預定。我這天品嚐的蛋糕口味分別是伯爵茶及斑蘭。我喜歡伯爵茶,所以覺得伯爵茶口味香濃可口;斑蘭口味方面,我覺得香氣比較清淡。兩個蛋糕的口感都非常綿密,香軟,我非常喜歡!整體來說,我覺得這裡的蛋糕水準很好。店員說這裡的蛋糕可以自己配搭口味,而且可以訂原盤蛋糕,特別日子買一盤古早味蛋糕慶祝應該會很高興!
這天的飯後甜點是古早味蛋糕。
2020-10-16 23 瀏覽
🔸原味古早味蛋糕 $50🔸香脆肉鬆古早味蛋糕 $70-又起咗想食蛋糕嘅癮,呢間位於喺深水埗嘅古早味蛋糕,聲稱自己係最正宗嘅做法,原來蛋糕師傅係特登去過台灣學藝,超敬業!😱佢哋嘅蛋糕配方仲要調整到低糖少油,摸落真係唔會油淋淋~識食一定係先食原味,食落蛋糕本體好軟綿、又香蛋味,而且真係冇咁甜,食兩件都唔會搵水飲好喝咁,讚👍🏻 再試埋肉鬆味,咬落竟然有點脆口超正,肉鬆如圖真係唔手軟,仲要鋪滿兩層🤤用料充足唔手軟啊!
🔸原味古早味蛋糕 $50
🔸香脆肉鬆古早味蛋糕 $70

佢哋嘅蛋糕配方仲要調整到低糖少油,摸落真係唔會油淋淋~

外賣自取
疫情之下好耐冇得去旅行啦✈😭,真係好掛住台灣啲美食啊!最近上網睇到介紹深水埗有間正宗古早味蛋糕叫囍源,一定要去試下。🏃‍♀️🏃‍♀️呢間店喺深水埗港鐵站🚇A2出口右邊行人路直行50米就到,真係超方便。離遠已經聞到好香蛋味。我都係下奏時間去到,但係牆上個board 20款口味已經有6款口味沽清,可想而知幾受歡迎,我喺店舖stay咗一陣揀食咩味,已經不斷見到好多客幾盒幾盒咁買番去,同埋店入面都好多客人落嘅訂單,一盒一盒放晒喺架上。古早味蛋糕其實源於台北淡水,記得以前朋友介紹呢個係台灣好出名嘅手信✈,我買過返嚟香港,真係好軟綿綿,所以實在好懷念當時嘅味道,估唔到喺香港都可以食番嗰個味道。😌店主見我十五十六唔知揀咩味,就show 啲 display比我睇同摸,開頭喺門口隔住個玻璃睇仲以為啲蛋糕係模型嚟,但原來係用真嘅蛋糕做display,店主仲打開蛋糕🍰,等我可以望清啲餡料,仲可以摸到佢係幾咁軟綿綿,而且個底超濕潤。同埋真係少油配方,摸完隻手都完全唔覺得油。最後我揀咗3款口味,原味、擂沙黑芝麻同埋流心拉絲芝士🧀。份量十足,好適合做早餐或者下午茶。☕原味:如果第一次食嘅朋友仔不妨試下原味,原味嘅蛋香

原味:如果第一次食嘅朋友仔不妨試下原味,原味嘅蛋香味特別濃郁,食落去非常濕潤軟熟。

擂沙黑芝麻:啲黑芝麻好多,而且食落好似食緊擂沙湯圓嘅餡料咁,芝麻味好香好濃。

流心拉絲芝士🧀:一食落就知唔係普通卡夫芝士,芝士做到流心拉絲放果,未食都已經必晒啲芝士出嚟。濃而不膩,蛋糕配上半溶芝士🧀,相當香口,而且口感鬆軟綿密,食得出絕對係真材實料。

呢間店係唯一一間最正宗古早蛋糕做法,真真正正做到黃金邊,黃金底!食落去低糖少油,啱哂而家追求健康嘅香港人。仲要無加味精、色素,真係真材實料,即使放咗兩日之後,食落都一樣咁綿密濕潤,一啲都唔似隔夜蛋糕,感覺仲係新鮮製作出嚟。

呢度全港最多口味,有成3️⃣0️⃣款以上,梗有一款岩你口味,每日都有1️⃣0️⃣幾款唔同口味。

原味系列:

抹茶🍵、咖啡☕、芝麻、班蘭、鴛鴦、朱古力🍫、懷舊、薑汁、杏汁、柚子🍊

流心系列:

拉絲流心芝士🧀、奶皇、栗子🌰、紫薯🍠、咸蛋、擂沙黑芝麻、朱古力🍫、陳皮紅豆、咖吔、榴槤/班蘭/原味、肉鬆、合桃、杏仁

店主仲話可以打電話預訂添☎️,一星期之內預約好方便,一去到就可以拎,仲可以預訂自選蛋糕配搭嘅味道,完全合乎你嘅個人口味。佢哋仲有生日原盤蛋糕訂🎂,每件都有唔同嘅花紋,好有心思㗎。😍

本身仲有儲印花優惠,儲滿12個印花就可以免費送原味一件。同埋提提大家記得follow埋佢哋fb & ig,間不中會有獎問答遊戲,估中仲有機會獲得古早蛋糕一盒㗎。
2020-10-04
外賣自取
路過北河街,見到間古早味蛋糕好多人排隊。呢度嘅蛋糕好特別,出品全部黃金邊黃金底,賣相好吸引。而且口味仲好多😌!.🧀芝士蛋糕🥚班蘭蛋糕.一入口就食到濃濃蛋香,最特別係佢嘅口感好濕潤。低糖少甜嘅配方令佢食落唔甜膩,感覺反而更加清新😊。.班蘭味好清香,原來係以新鮮班蘭葉製成,好有心思!而芝士蛋糕一望就知好足料,用咗日本芝士同拉絲芝士,啲餡多到爆出嚟,食落夠晒香濃,叮一叮即刻回復返流心效果🧀🧀🧀。.🍰囍源古早蛋糕深水埗北河街123號地舖

🧀芝士蛋糕

🥚班蘭蛋糕

🍰囍源古早蛋糕
深水埗北河街123號地舖
2020-10-14
外賣自取
呢間嘅古早蛋糕唔會收腰同燶邊 蛋糕放左幾日都仍然濕潤🤪雖然款式有成30幾款 但當日試唔到想食嘅紫薯同斑蘭口味 有少少失望😭-1️⃣「鹹蛋奶黃蛋糕🟡($75) 」-估唔到除左包同月餅,仲可以係古早蛋糕搵到奶黃嘅蹤影!👍🏻食落鹹蛋嘅鹹味同奶黃嘅甜味配合得好好,蛋香味足,但蛋糕較扁身🤣Salted yolk & custard cake is rich in egg fragrance. It is fluffy and perfectly baked. The saltiness of salted yolk goes well with the sweetness of custard. -2️⃣「榴槤咖吔蛋糕💛($75)」-係當日限定款,咖吔醬係自家製,食落好順口🙈呢款蛋糕同樣重蛋香 ,榴槤香味有但唔濃烈,榴槤控未必夠喉lu😏Durian kaya cake is filled with homemade kaya. It has a obvious smell of durian but the taste is not strong enough. -⚠️:可買半個 can buy half
1️⃣「鹹蛋奶黃蛋糕🟡($75) 」
2️⃣「榴槤咖吔蛋糕💛($75)」
⚠️:
可買半個 can buy half a cake/
儲存係雪櫃兩至三日都仍然好食 can be stored in the fridge for 2-3 days
鹹蛋奶黃蛋糕
鹹蛋奶黃蛋糕
小編經常會嚟深水埗探親,知道北河街開左古早味蛋糕店,當然要拜訪下☺️。「囍源古早蛋糕」離深水埗地鐵站出口一分鐘路程,相當方便😳,大玻璃可以見到一件件不同口味嘅蛋糕整齊排列好🥳好吸引眼球!每款糕面花紋圖案不一,係幾有心思嘅。望左陣都不斷見有客人買蛋糕🧐聽到不少係回頭客。「囍源」門面有大電視及不少資訊,可以清楚知道店家,✅係全港唯一一家用正宗做法製作古早蛋糕嘅舖頭!使用低溫烘培,真正做到黃金底·黃金邊,咩意思呢?即蛋糕邊及底部都係全糕面💯,有別於其他舖頭燶邊燶底咁又乾又裂。店員拎左陳列蛋糕俾小編摸,第一個感覺:估唔到display蛋糕都好鬆軟濕潤喎!無任何油膩感。出面一般未見過可以俾蛋糕客人觸碰,證明店家對出品十分好信心,值得加分👏🏻。睇menu見總共有30款以上口味配搭🤣店員指每日至少推出十款以上口味,週末假期更多,真係會選擇困難😍。建議可以上店家IG FB睇定之後一日有咩口味,打預訂電話預留,咁就唔使怕去到買唔到想要嘅味,又可以預早決定食邊款,慳返唔少時間🤭。每樣味都好想試,掙扎完加店員推薦下,買左「流心拉絲芝士」同埋「咖啡咖吔」,show IG page平$5✌🏻,另加印花卡買十二送一

每樣味都好想試,掙扎完加店員推薦下,買左「流心拉絲芝士」同埋「咖啡咖吔」,show IG page平$5✌🏻,另加印花卡買十二送一,雙重優惠左😜蛋糕拎上手認真貨真價實好重手😂。讚下店家好貼心啦,主動附上膠刀👍🏻。

整體糕體口感好綿密濕潤😚蛋香味濃郁。採用低糖少油配方,糕體以致內餡甜度好溫和,食多件都無咁heavy😛。會回訪!

••••••
中間夾住一層滿滿的日本芝士內餡,驚艷啊!以前食過其他同類型舖頭係用雪藏片裝芝士,其實凍左係會硬同埋好分離。而「囍源」呢個唔會,芝士凍食熱食都一樣咁軟滑香濃,有少少似牛油嘅順滑口感😋。

••••••
有創意嘅組合,意想不到地夾!入口咖啡濃香味明顯,用UCC咖啡底做果然唔同啲🤤自家咖吔不死甜,味道自然,輕輕一層為蛋糕增添層次,又不會過多內餡而膩。