2019-01-22
好日都唔去九龍城嘅我聽到朋友要請我食飯,真係幾唔就腳都要去!老實講我出街真係好少食海鮮,因為唔想郁手XDD 但瓜田李下都要食~$298海鮮套餐今次我地試呢個餐都幾豐富,每樣都有D,個底仲有粥!食海鮮一個好簡單嘅方法分辨新唔新鮮:容唔容易拆殼,黐住曬的話一定係死或者冰鮮好耐,咁多款海鮮佢都係好容易拆開,所以我幾乎用筷子都食得曬.店員好細心幫我地放海鮮去蒸,原來蒸都有分次序,由清到濃,所以一開始係食甲殼類多我必須講呢隻蝦真係好鮮甜好彈牙,而且色澤鮮豔分明,食10隻都得!青口夠鮮味,口感非常好,呢類食材一唔新鮮或者清潔得唔好會有陣腥味,但佢完全無,我連醬油都無點,就證明佢幾正澳洲青年龍蝦肉好彈牙,真係有陣龍蝦味,連個頭都有好多肉食,半隻已經足夠嘗鮮大黃奄蟹蟹爆曬膏,真係內心嘩!一聲~店員幫我地控制好時間,所以蟹肉同膏都係最合適的時間進食,蟹肉鮮甜好扎實,聽老闆講原來佢地每日都會新鮮運來自世界各地嘅海鮮來港,每隻蟹都要精挑細選,確保爆膏先會畀客人享用,而且店員都會確保客人用餐前半小時內先劏蟹,咁樣蟹肉就唔會變得好粉,又挑選食材到烹調都咁講究,先會有咁高質嘅海鮮味道~~食四人餐的話會有椰汁燉燕窩
$298海鮮套餐
今次我地試呢個餐都幾豐富,每樣都有D,個底仲有粥!
咁多款海鮮佢都係好容易拆開,所以我幾乎用筷子都食得曬.
澳洲青年龍蝦
大黃奄蟹
食四人餐的話會有椰汁燉燕窩呢個甜品埋尾,開頭我都以為佢會好甜,事實上完全無!原來甜度都係特別控制過,店主唔想大家浪費唔食,所以整微甜,作為ending好清新,碎燕會有彈彈下嘅口感,好想encore多碗!
椰汁燉燕窩