GREEN

2021-11-13 311 瀏覽
雖然身為港女,點會唔鍾意下high tea,但慢慢步向中女(🥺),如果tea set超過一半都係甜點,就不了不了😫最近Green新推出海鮮下午茶,即刻訂枱去試試😋🌳龍蝦忌廉湯😋😋😋😋細細碗嘅湯居然有好多龍蝦肉,我諗入面應該有成隻鉗😝 有少少過咸,淡返少少就perfect☺️🌳波士頓龍蝦芒果沙律😋😋😋😋半隻龍蝦肉+芒果+生菜好refreshing,是豐盛的一餐的好開始😊如果沙律醬多返少少會比到5分😛🌳英式鬆餅配奶油忌廉及果醬😋😋下午茶既主角鬆餅居然係我同朋友剛開始食龍蝦湯同龍蝦沙律就上左,到我哋食嘅時候已經凍哂😭凍既鬆餅無曬靈魂😢 食落口感偏乾,無牛油香味😕奶油忌廉太杰,味道一般,果醬極hea,不值一提!4件都係提子味,我同朋友都係每人食咗一件就放棄 以免浪費quota🤷🏻‍♀️🌳鮮生蠔伴黑魚子😋😋😋😋😋生蠔海水味重,口感屬爽口,係我杯茶🤤🌳香煎北海道帶子伴三文魚子😋😋煎帶子配黑松露忌廉、三文魚子我相信佢熱既時候可以加50分🥲邊個會想食一pat凍左既重牛油味既忌廉醬🤢🌳鮮生蠔血色瑪莉😋😋😋😋先將生蠔離殻,放入杯中,混合醬汁後食用😊個汁唔錯,但食生蠔我都係prefer淨食或檸檬汁only😝🌳俄

最近Green新推出海鮮下午茶,即刻訂枱去試試😋

🌳龍蝦忌廉湯

🌳波士頓龍蝦芒果沙律
半隻龍蝦肉+芒果+生菜
好refreshing,是豐盛的一餐的好開始😊
如果沙律醬多返少少會比到5分😛

🌳英式鬆餅配奶油忌廉及果醬
😋😋
凍既鬆餅無曬靈魂😢 食落口感偏乾,無牛油香味😕
奶油忌廉太杰,味道一般,果醬極hea,不值一提!

🌳鮮生蠔伴黑魚子
😋😋😋😋😋
生蠔海水味重,口感屬爽口,係我杯茶🤤

🌳香煎北海道帶子伴三文魚子
😋😋
煎帶子配黑松露忌廉、三文魚子
我相信佢熱既時候可以加50分🥲
邊個會想食一pat凍左既重牛油味既忌廉醬🤢

🌳鮮生蠔血色瑪莉
😋😋😋😋
先將生蠔離殻,放入杯中,混合醬汁後食用😊
個汁唔錯,但食生蠔我都係prefer淨食或檸檬汁only😝

🌳俄羅斯生牡丹蝦
自己豉油自己吱😂
好鮮甜肥美☺️ 但比較細隻,有d似較肥的甜蝦😁

🌳日式鮮吞拿魚他他
Cracker+青瓜+醬油漬吞拿魚粒
吞拿魚有少少筋😟
整體口感同味道係夾的,但對女士黎講有d大舊,好難一口食到😂

🌳香芒芝士蛋糕
😋😋😋😋😋
軟滑、芝士味濃度適中、帶淡淡芒果味,餅底是牛油脆餅,絶不馬虎,一口食落時口感同味道都滿分💯

🌳玫瑰荔枝紅棗子馬卡龍
😋😋😋😋😋
馬卡龍外皮脆,內層夾口煙韌,佢完全做到👍🏻 甜度剛好!點解得一粒💔

🌳日式白桃忌廉卷
😋😋😋
蛋糕幾輕盈但有汽泡、唔夠滑、太易散,忌廉太稀,整體偏甜

🌳士多啤梨白酒啫喱
😋😋😋
口感係好一般的啫喱,偏甜,明顯食到有酒味,如果冇酒味,我應該會列佢入浪費quota行列🤣

🌳檸檬榛子撻
😋😋😋
上面係清新的檸檬吉士醬,下面係脆脆榛子碎,撻皮唔夠香脆亦缺牛油香,整體不過不失

🌳任食自家製雪糕
😋😋
口感ok,但有陣怪味,唔係牛奶味又唔似水果味,不用浪費quota😂

每人有一杯G.H. Mumm🥂

$7️⃣3️⃣8️⃣/2位