餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

1K
2019-01-16 536 瀏覽
今晚專程去九龍城新開的分店「」蟹仙海鮮私房」食蒸氣海鮮石碢 ,因為上次去了元朗食完之後,念念不忘,知道係九龍城開了新分店,必定要嚟幫襯。喜歡蒸氣海鮮鍋最主要原因係夠健康又可以食到海鮮嘅原汁原味, 係享受海鮮嘅最高境界。今次同我蟹仙再叫了$298海鮮餐,有足足8款海鮮、1款蔬菜及甜品送椰汁官燕燉雪燕,食物包括:1. 越南頂角膏蟹或罕有大黃奄 2. 龍蝦 3. 紐西蘭青口4. 蟶子5. 貴妃蚌6. 深海龍躉片7. 鮑魚8. 海蝦9. 蔬菜籃每間分店都同一樣,首先由職員在鍋底放米飯、排骨及南瓜,在鍋面加上一個蒸格,在蒸格上蒸煮每款海鮮,用蒸煮海鮮時的海鮮汁液精華流落南瓜粥裡,設計這個做法的人,連所有精華都不錯過。所有的海鮮時間控制的十分準確,每一款海鮮職員都會按計時器,一夠時就會響鐘及自己停止,咁樣就可以確保唔會煮過時啦。味道方面,我喜歡龍蝦,非常多膏及肉質彈牙,好鮮甜。 罕有大黃奄比龍蝦還要更多蟹膏,超甘香,肉素都好滑。紐西蘭青口都一樣超甜,而且肉身肥美。鮑魚同海蝦都非常新鮮,蒸蔬菜都好好味,唔會蒸到發黃,食物質素高,款款食物都很美味。最後南瓜排骨粥,每次食都冇得輸,煮到白米很綿,食到我同

食物包括:
6. 深海龍躉片
7. 鮑魚
8. 海蝦
9. 蔬菜籃

最後南瓜排骨粥,每次食都冇得輸,煮到白米很綿,食到我同朋友拍手掌,我已成為佢哋鐵粉了。