2022-01-14
連續幾年獲得米芝蓮推介嘅福建菜星級食府莆田 最近推廣新春盆菜同埋海蠣節 盆菜由4人份到10人份都有 外賣又得堂食亦都得 同屋企人做節就啱晒 ˜”*°•鮑魚海參大蝦四人盆菜 ($988)•°*”˜盆菜材料都幾豐富 名貴材料包括彈牙鮑魚 嫩滑花膠 爽口海參 新鮮大蝦 原粒乾瑤柱 每樣四件 仲有啖啖肉燒腩仔 大大隻雞翼 厚肉大花菇 白靈菇 同蘿蔔 最特別嘅地方係用左莆田獨有嘅蟶乾取代傳統盆菜蠔豉嘅位置 如果唔想食太多肉 盤菜底層鋪滿旺菜 清清地即刻balance返 呢個盆菜味道較清淡 主要食返材料原汁原味 ˜”*°•扁肉湯($28/碗)•°*”˜扁肉細細粒 好似小雲吞咁 但係個外皮就比較爽韌 類似燕餃皮 紫菜湯底加左醋酸酸地都幾得意˜”*°•酥炒芋心 ($98)•°*”˜感覺似拔絲地瓜 鬆軟粉嫩嘅芋芯外層包住一層薄薄脆脆嘅糖衣 清清甜甜 焦焦脆脆幾好食😋˜”*°•傳統海蠣煎($98)🦪🍳•°*”˜係呢度嘅招牌菜 類似台灣痾仔煎 但唔會有嗰種生粉鼻涕嘅感覺 因為佢煎得比較香口同乾身 雞蛋又香又軟熟 海蠣一啲腥味都冇 果然係時令海鮮 熱辣辣非常好食😋˜”*°•興化炒米粉($98)•°*”˜有啲似
˜”*°•鮑魚海參大蝦四人盆菜 ($988)•°*”˜
˜”*°•扁肉湯($28/碗)•°*”˜
˜”*°•酥炒芋心 ($98)•°*”˜
˜”*°•傳統海蠣煎($98)🦪🍳•°*”˜
˜”*°•興化炒米粉($98)•°*”˜
有啲似新竹米粉 比較幼身而乾爽 好鍾意呢種乾脆嘅質感 配料都好多 有紫菜 鮮蝦🦐 蟶子乾 蜆肉 冬菇🍄 蝦米 芹菜 花生🥜
˜”*°•軟煎黃花魚🌼🐟•°*”˜
煎過嘅黃花魚原好無缺 肉質軟嫩 豉油味醬汁比較杰身 味偏淡帶甜