2018-11-17
今日約左爸媽到尖沙咀買金飾俾將會結婚的表妹, 揀完一輪終於買齊需要買嘅金飾, 爸爸提議去附近食中菜, 我係OPENRICE搵到呢間係北京道的海港薈, 海港薈太古店我地經常去, 揀去呢度食爸媽一定啱食。我地7點到酒家, 雖然未係晚市繁忙時間, 不過都已經幾多人, 餐廳裝修新穎, 環境光亮而且外望海景, 感覺非常高格調。我地3個坐一張圓枱, 座位寬闊, 有別一般酒家, 而且店員服務熱情有禮, 整體感覺非常良好。由於媽媽飲食好挑剔, 點的菜唔可以辣, 唔可以太熱氣, 又唔可以太油膩, 好彩海港薈菜色選擇好多, 我地點左總共5樣野, 全部都啱佢口味的。蝦籽蔥燒原條黃玉參 $268媽媽最怕食比較硬的食物, 呢個黃玉參就好適合佢, 黃玉參炆到好腍軟, 而且加上蝦籽同香濃醬汁, 非常惹味, 而且大大條, 3個人分都食得好滿足。黑松露煙燻蛋$42爸爸好喜歡食北方菜, 煙燻蛋係佢最愛的小食之一, 呢款煙燻蛋加埋同樣濃味的黑松露, 入口感到松露同煙燻混埋一齊, 味道層次豐富。脆皮咕嚕黑豚肉 $128咕嚕黑豚肉皮脆肉嫩, 而且配菜新鮮爽脆, 份量又多, 挑剔的媽媽都讚不絕口。高山菌燒豆腐 $128燒豆腐係同
蝦籽蔥燒原條黃玉參 $268
黑松露煙燻蛋$42
脆皮咕嚕黑豚肉 $128
高山菌燒豆腐 $128
燒豆腐係同爸媽食飯必點的菜色, 海港薈的燒豆腐好軟滑而且醬汁味道唔會太咸, 好啱佢地口味。
鮑魚堤岸炆飯 $148
最後來的鮑魚炆飯配料好豐富, 炒飯用的炆飯蛋香味濃, 而且份量非常多, 我地3個人都只係食到一半, 其他要打包走。
餐廳食物, 服務同環境都唔錯, 地點又方便, 難得價錢唔貴, 性價比高。