2022-11-21
相比銅鑼灣,一站之隔嘅天后一帶好似比較寧靜,食肆都特別有格調,坐得特別舒服🍃今次就去到亨環。天后頂樓嘅宴。鐵板燒,坐擁無敵避風塘海景🌊食飽飯仲可以出露台影下相,好chill👏🏻佢哋嘅鐵板燒套餐價錢好相宜,$398就有超級豐富嘅lunch set,好啱慶祝🎉呢日隔離枱就係嚟慶祝anniversary架啦❤️廚師們都好風趣🤣🤣季節前菜-鮟鱇魚肝多士配奈良西瓜漬非常有特色嘅前菜,creamy帶濃郁甘香味嘅鮟鱇魚肝配以脆卜卜多士,面頭仲有微酸嘅西瓜漬🍉作為開頭幾滿足😋😋季節刺身-深海池魚、深海池魚腩、鳥取縣赤身3款刺身各有特色,兩款唔同部位嘅池魚爽彈,赤身鮮甜😽本日精選壽司-池魚、右口魚邊池魚壽司配薑蔥蓉帶少許香口感覺😛右口魚邊面頭燒得剛好,入口食到油脂感之餘仲保留刺身本身有一定厚度嘅彈牙口感。香草牛油帆立貝北海道帶子配自家製三文魚子🐟廚師叮囑要飲埋下面嘅湯,驚喜地係濃郁鮮甜嘅龍蝦湯味🦞🤩🤩三文魚子嘅鹹香正好點綴非常鮮甜煎至半生熟嘅帶子。野生大虎蝦蝦肉好彈牙鮮味😙蝦頭一定要啜得乾淨,食到唔少甘香蝦膏🥰香煎鵝肝伴藍莓醬鵝肝都煎得好靚,有焦香,油香豐腴。米國頂級牛肉薄燒同厚燒兩款都有試,厚燒就有咬口
季節前菜-鮟鱇魚肝多士配奈良西瓜漬
季節刺身-深海池魚、深海池魚腩、鳥取縣赤身
3款刺身各有特色,兩款唔同部位嘅池魚爽彈,赤身鮮甜😽
本日精選壽司-池魚、右口魚邊
香草牛油帆立貝
野生大虎蝦
蝦肉好彈牙鮮味😙蝦頭一定要啜得乾淨,食到唔少甘香蝦膏🥰
香煎鵝肝伴藍莓醬
鵝肝都煎得好靚,有焦香,油香豐腴。
米國頂級牛肉
薄燒同厚燒兩款都有試,厚燒就有咬口啲,薄燒包住洋蔥沙律同蒜片食,肉味同洋蔥嘅清爽一唱一和😗😗有豐富油香但剛好被洋蔥清新感覺平衡返。
鐵板炒飯配海帶麵豉湯、炒雜菜
鐵板燒無論食得幾飽,都忍唔住食晒成碗炒得香口乾爽嘅炒飯🤪櫻花蝦令到炒飯帶少許鹹香而不過火。
人均消費:$400
推介指數(10分為滿分):8.5分