2017-10-29 1353 瀏覽
今日同太太 慶祝我哋拍拖12週年嘅紀念日 專登搵咗一間有格調嘅西餐廳慶祝, 嚟到呢間叫做cosmos嘅餐廳酒吧餐廳以暗暗嘅燈光格調為主題既浪漫又有情調 都幾適合同朋友你談心事而餐牌上嘅菜式都幾多選擇 不過我兩公婆好快就揀定咗自己想要嘅菜式。前菜送上嚟嘅係燒北海道原隻魷魚, 淨係睇賣相已經十分精緻, 我哋覺得呢個燒魷魚最大嘅特色係唔會太煙韌之餘, 又保留咗魷魚嘅鮮味, 唔使點醬汁已經非常正, 而點左佢嘅秘製醬汁亦有另一番風味!飲品方面由於我鐘情與啤酒調,所以點左一杯1664啤酒, 而太太就點左一杯apple ginger ale, 我杯啤酒好飲就唔使多講啦,而太太杯飲品味道得幾好飲, 唔會太甜!餐湯方便我哋點咗大蒜薯仔忌廉湯, 係今晚嘅是日餐湯! 而餐湯好得意咁喺表面拉咗花, 好似飲咖啡嘅感覺 ,望住杯咁靚嘅餐廳真係有少少唔捨得飲! 而呢個忌廉湯嘅大蒜味唔算濃烈, 味道配合得恰到好處, 分量不多不少啱啱好!來到主菜, 送上嚟嘅係冬陰功軟殼蟹忌廉意粉, 有少少似泰式西式fusion菜嘅感覺, 由於我兩公婆都好鍾意食辣,所以呢度菜對我哋嚟講正是心頭好, 冬陰功酸辣嘅口感配落去軟殼蟹意粉真係非
燒原隻北海道魷魚
大蒜薯仔忌廉湯
泰式冬陰功軟殼蟹忌廉意大利粉
來到主菜, 送上嚟嘅係冬陰功軟殼蟹忌廉意粉, 有少少似泰式西式fusion菜嘅感覺, 由於我兩公婆都好鍾意食辣,所以呢度菜對我哋嚟講正是心頭好, 冬陰功酸辣嘅口感配落去軟殼蟹意粉真係非常開胃, 而且亦都冇令意粉變得太鹹, 辣辣嘅刺激口感同軟殼蟹都幾夾, 不過如果唔食得辣嘅人真係未必食到!
烤美國黑安格斯肉眼牛扒 10安士

而最後奉上嘅係烤黑安格斯肉眼牛扒,完美既七成熟啱啱好,而牛扒足足有十安士足夠兩個人食到飽飽! 安格斯牛肉出名牛肉尾濃, 所以愛好牛嘅我哋係必選! 而牛扒嘅配菜薯蓉口感都唔錯。
最後買埋單兩人只係七百幾蚊, 對於我哋嚟講可以享用咁好格調嘅餐廳去慶祝我哋嘅拍拖紀念日,真係滿足。
2017-10-17
燒原隻北海道魷魚