呢間餐廳我好多年前第一次黎赤柱既時候已經有印象,從外面睇覺得係一間好fancy 好貴既餐廳,所以一直都冇考慮試呢間餐廳😅咁岩我個外國朋友未黎過赤柱,所以就帶左佢黎呢間主打德國菜既餐廳,睇下佢搵唔搵得番歐洲既美食風味。首先比大家睇睇餐廳充滿異國風情既裝飾😍餐廳室內環境靚到每個位都想影低佢🤩🤩打電話預約時可以揀坐室內定室外,我地揀左室外,因為係香港坐2樓室外而又望到海既餐廳好似唔太多菜式1:德國豬手 ($160)Open rice 有優惠160蚊就食到 ,點可以唔試呢到既名菜!隻豬手既皮十分之脆口,啲肉既味道都剛剛好,唔會太咸!不過我覺得薯條可以再多番一兩條😋菜式2 海鮮菠菜周打湯 ($90)鬼佬朋友話呢個就唔算德國常見既菜式,但平時唔食菠菜既我竟然幾鐘意飲呢個湯,個湯幾濃味,菠菜味唔算重,有一兩隻蝦仔同埋疑似魷魚😂。菜式3:紐倫堡腸仔 ($135)呢啲腸仔唔食歐洲野都好少機會食,鬼佬話呢到啲腸仔幾正宗,真係好似歐洲個啲味道咁。我就唔識分啦,只知道好味😋 ❣️食腸時,推薦落埋餐廳提供既甜mustard sauce!飲品: King Ludwig punch ($78)happy hour時o

首先比大家睇睇餐廳充滿異國風情既裝飾😍

餐廳室內環境靚到每個位都想影低佢🤩🤩

菜式1:德國豬手 ($160)

菜式2 海鮮菠菜周打湯 ($90)

菜式3:紐倫堡腸仔 ($135)

飲品: King Ludwig punch ($78)
happy hour時order mocktail 竟然買一送一!不過美中不足既就係只能order一樣既飲品🤔

因為呢杯野同餐廳名一樣,第二到應該少見,所以就試下。無記錯既話,佢主要用左ginger ale, honey 同埋有啲水果。不過不失,但唔算太特別。

甜品:baked Alaska ($125)

最後叫左呢個甜品,估唔到佢會係你面前幫個蛋糕著火😂外面係cream 咁,但裡面係雪糕黎,著完水火後,呢個甜品係外熱內冷,幾特別,但味道無話特別難忘。

❣️非常建議平日夜晚黎,少人好多,係繁忙既都市生活中尋回平靜休閑既晚餐時間❣️
2021-05-11