餐廳: 帝樂 - 德國餐廳 (美利樓)
資訊:

5天前 0 瀏覽
第一次嚟赤柱,估唔到唔係早上嚟而係晚上嚟,其實一直都想嚟呢邊參觀吓今次終於有機會,不過嚟到都已經好夜係晚上9點左右了,時間有限所以好快就揀咗美利樓嘅依間 2樓嘅打卡西餐廳因為時間真係有啲夜,我地9點先入座所以餐廳幾乎已經冇咩食客啦~ 我哋揀咗坐出面,因為可以睇風景出面剩返三四枱客人, 侍應好好招呼非常有禮貌即刻為我哋遞上餐牌亦都提示我哋如果叫甜品嘅話,就盡快,因為廚房嗰邊,甜品九點就收好貼心呀,d侍應笑容又親切我哋冇嗌到甜品,直接嗌主食我叫咗呢個飯,唔記得咗叫做咩名堂了一上枱真係嚇親囉,冇諗過會咁大碟因為 我一個人食唔到咁大份....佢啲料真係好足, 而且亦都好新鮮因為佢啱啱整出嚟,所以熱辣辣即刻食真係一流囉啲飯炒得粒粒分明,顏色好靚啲味道好特別,食落去有啲酸酸地好似食緊泰國菜冬陰功之類嘅味道咁啦~呢個美國肉眼扒 亦都好有驚喜超級大碟呀! 我哋叫咗七成熟佢就真係七成熟,唔會話好似有d餐廳咁煮到太生亦唔會話熟到切唔開而且佢啲味道, 雖然煎得有少少燶燶地但係我自己覺得燶得嚟,食落去又有啲香口好鍾意嗰陣帶有d燒焦燶味嘅牛扒哈哈哈佢啲肉真係啱啱好,唔會話好韌食落去亦都好嫩口, 好易就切得開所以
第一次嚟赤柱,估唔到唔係早上嚟

而係晚上嚟,其實一直都想嚟呢邊參觀吓
今次終於有機會,不過嚟到都已經好夜
係晚上9點左右了,時間有限所以好快就揀咗
美利樓嘅依間 2樓嘅打卡西餐廳

因為時間真係有啲夜,我地9點先入座

所以餐廳幾乎已經冇咩食客啦~
我哋揀咗坐出面,因為可以睇風景
出面剩返三四枱客人, 侍應好好招呼
非常有禮貌
即刻為我哋遞上餐牌
亦都提示我哋如果叫甜品嘅話,
就盡快,因為廚房嗰邊,甜品九點就收
好貼心呀,d侍應笑容又親切

我哋冇嗌到甜品,直接嗌主食

我叫咗呢個飯,唔記得咗叫做咩名堂了
一上枱真係嚇親囉
,冇諗過會咁大碟
因為 我一個人食唔到咁大份....
佢啲料真係好足, 而且亦都好新鮮

因為佢啱啱整出嚟,所以熱辣辣
即刻食真係一流囉

啲飯炒得粒粒分明,顏色好靚
啲味道好特別,食落去有啲酸酸地
好似食緊泰國菜冬陰功之類嘅味道咁啦~

呢個美國肉眼扒 亦都好有驚喜
超級大碟呀! 我哋叫咗七成熟
佢就真係七成熟,唔會話好似有d餐廳咁
煮到太生亦唔會話熟到切唔開

而且佢啲味道, 雖然煎得有少少燶燶地
但係我自己覺得燶得嚟,食落去又有啲香口
好鍾意嗰陣帶有d燒焦燶味嘅牛扒哈哈哈

佢啲肉真係啱啱好,唔會話好韌
食落去亦都好嫩口, 好易就切得開
所以我哋切成一塊一塊, 兩份分嚟食

真係滿足曬我呢啲食肉獸,啖啖肉好滿足!

檸檬茶就正正常常啦,不過好鬼大杯

我覺得好似飲極都飲唔曬咁
成餐飯食完杯檸檬茶都未飲曬,哈哈

而且餐廳好貼心, 糖漿係另開上
有得畀你自己倒落去, 可以揀甜度

最後因為唔夠飽,所以叫多咗個 小食
我哋嗌咗,炸薯條配雞翼

估唔到份量都幾多下,好似有成6,7隻雞翼
而且有兩款味道嘅醬料可以點
我哋覺得上面黃色嗰碟醬好食啲

因為係啱啱炸出嚟,所以好鬼熱呀~
食落去有一種好熱氣嘅感覺囉

所以啲薯條真係超級脆卜卜,勁香口
我覺得都ok,唔會話係成口粉嘅嗰種薯條
啲雞翼就最好味,外酥脆內軟,肉好嫩滑
好開出面嘅脆皮,入面啲肉汁流出嚟

呢個小食真係好滿意,亦都好有驚喜!

食埋真係飽到上心口,睇到海景之餘
一邊吹風一邊傾計,咁啱見到下面又有人拍戲
真係覺得好relax,坐喺度食野心情都好啲

2020-11-19
  • 牛扒
6天前 0 瀏覽
放假去赤柱行吓,喺美利樓有呢間咁特別嘅餐廳,係德國主題,最出名嘅就係鹹豬手,係必試!份量非常之大,兩個人都未食得晒,炸得非常之香口,稍嫌乾咗少少,食得太多會有少少濟嘅,加少少酸菜或者茄汁中和下~另外叫咗個豬扒長通粉,雖然大家都係豬,但係一啲都唔膩,口感非常之唔同,呢個係梅頭扒,滑得來有咬口👍🏻餐廳環境都十分之有氣氛,如果係聖誕嚟一定好浪漫呀,而且坐戶外嘅話係可以睇到海景㗎👍🏻飲吓嘢傾吓計好正呀!

2020-11-14 156 瀏覽
慶祝結婚週年紀念日,老公安排了去赤柱行山& 食飯,赤柱係一個我好鍾意嘅地方,每次來都覺得好舒服😌午餐我哋去咗美利樓2 樓的 帝樂-德國餐廳🍴,安排咗我哋坐室外露台可望海的位置,張枱係好似D巨木製,好大坐得好舒服。我地坐的位置仲可以望到卜公碼頭☺️🌟食物:🌟我哋點左幾樣食物再加一個甜品,甜品還可以寫字,店員上甜品時仲幫我地影左張即影即有相送比我哋留為紀念💕🍀芒果沙冰🍀個樣好靚,仲有半個新鮮芒果伴住,真材實料👍🏻🍀德式芝士麵團青露筍🍀好特別,吃起來好香,雖然材料好簡單,但做得唔錯,不過略嫌份量唔算多。🍀海鮮蕃茄長通粉🍀🍀Rib Eye Steak 配 菠菜釀薯皮🍀至於長通粉就standard level,冇乜特別。Rib Eye Steak 份量都大件,最喜歡佢配的菠菜釀焗薯皮,有驚喜☺️🍀暖朱古力撻配熱情果、香草雪糕🍀甜品係最出色,佢個配流心熱情果汁好夾好好味😋🌟服務:🌟餐廳的員工好Nice, 個個都好有energy, 仲好詳細解釋D菜色味道,又會介紹邊D會比較啱香港人口味,有主動為我地加水,主動問需唔需要幫手影相,Excellent services 👍🏻

我地坐的位置仲可以望到卜公碼頭☺️

🌟食物:🌟
我哋點左幾樣食物再加一個甜品

🍀芒果沙冰🍀
個樣好靚,仲有半個新鮮芒果伴住,真材實料👍🏻

🍀海鮮蕃茄長通粉🍀
🍀Rib Eye Steak 配 菠菜釀薯皮🍀
至於長通粉就standard level,冇乜特別。

🍀暖朱古力撻配熱情果、香草雪糕🍀
甜品係最出色,佢個配流心熱情果汁好夾好好味😋

🌟服務:🌟
2020-11-08
紀念日
2020-10-15 1729 瀏覽
疫情持續, 好耐冇一家人出外了。趁生日, 相約家人一齊去赤柱逛逛。去到赤柱已經係午飯時間, 個肚打晒鼓, 即刻去搵食。行到美利樓, 阿妹話不如去返5 年前影完婚紗相後去食果間餐廳回味下。去到, 餐廳仲健在喎, 咁就GOGOGO 啦! 餐廳有室外同室內座位, 因為去果時係9 月, 仲係好熱, 於是我哋二話不說揀咗坐室內。餐廳周末可以揀BUFFET 同散叫, 當時限聚令, 仲係2 人一枱, 我哋分開咗3 枱嚟坐。我哋安排咗父母食自助餐, 而我哋後生O既就散叫。脆皮燒豬肘配朘酸椰菜及菠菜釀薯皮 - 呢個咸豬手, 份量十足。餐廳職員幫我哋切開咗先上。首先要講下D 肉, 好淋好入味, 皮脆而不肥, 一咬落去就發出"咯咯" 聲. 好正! 由於只係2 個人食, 所以都算好大份下, 好飽肚。雖然夾埋D 酸菜食可以中和返D, 但係都有D漏。建議呢個3-4 人分享會好D。德式芝士麵糰配青露筍 - 呢個一食落口, 一個字: 好咸呀! 係好濃芝士味, 但係同時間好咸! 感覺食完係會面腫, 可能配啤酒食會好D!!! 不得不提呢個凍檸茶, 本來想叫一杯, 但職員問我哋要唔要加大, 價錢差十幾蚊, 但份量差一倍。於

脆皮燒豬肘配朘酸椰菜及菠菜釀薯皮

德式芝士麵糰配青露筍

凍檸茶 (大)

不得不提呢個凍檸茶, 本來想叫一杯, 但職員問我哋要唔要加大, 價錢差十幾蚊, 但份量差一倍。於是我哋叫左一杯大, 兩個人SHARE! 抵!
2020-09-06
脆皮燒豬肘配朘酸椰菜及菠菜釀薯皮
凍檸茶 (大)
2020-09-09 2225 瀏覽
配住無敵大海景,海風吹埋嚟,就算三十幾度坐室外,都真係勁Chill超級舒服😍完全渡假feel😆Weekend嚟到十二點幾,未有好多人所以仲可以坐出面。建議都係坐室外,早啲嚟或者電話book位————————————Set Lunch (主菜價錢已包沙律吧,餐湯,甜品,飲品)本來有自助沙律吧,疫情關係變咗沙律盤湯同麵包出面自己攞-沙律盤沙律菜冇咩特別,青口好鮮甜👍🏻火腿好好味唔會好鹹👍🏻酸沙律薯仔好開胃,仲有啲蘋果都幾爽口-扁豆煙肉湯望落勁似中湯嘅赤小豆眉豆湯😂原來係德國嘅傳統菜 飲落鹹鹹地都有少少似中湯 可以試吓嘅-厚切美國西冷牛肉配時菜及薯仔 $175開頭以為係西冷扒,冇為以係牛肉肉質都嫩唔韌,味道唔太夠,而且嚟到嘅時候唔夠熱,麻麻地-海鮮蕃茄醬長通粉 $160青口魷魚蝦都幾新鮮幾夠味,長通粉偏硬少少,蕃茄醬唔夠濃,又係上菜唔夠熱,都係麻麻地-是日甜品 - 麵包布甸唔會太甜,份量剛剛好,上面有啲乳酪同生果酸酸地,好味👍🏻——————————整體嚟講,食物質素就一般般,但對住呢個景同埋地段,以呢個價錢嚟講我覺得幾抵👍🏻👍🏻都會想再去
————————————
本來有自助沙律吧,疫情關係變咗沙律盤
湯同麵包出面自己攞
沙律盤
扁豆煙肉湯
厚切美國西冷牛肉配時菜及薯仔 $175
開頭以為係西冷扒,冇為以係牛肉
肉質都嫩唔韌,味道唔太夠,而且嚟到嘅時候唔夠熱,麻麻地
海鮮蕃茄醬長通粉 $160
是日甜品 - 麵包布甸
唔會太甜,份量剛剛好,上面有啲乳酪同生果酸酸地,好味👍🏻
——————————
剛巧碰上老公的閒日假期不想於周末「逼餐濛」倒不如趁這天來一日半日赤柱之旅3時多才到達於赤柱廣場泊好車後發現有做泊車優惠星期一至星期五消費$200免2小時$400免4小時 餐廳再多兩小時不單赤柱廣場內的餐廳受惠連帶美利樓兩間靚景餐廳也包括在內於是一家4口決定去吃個靚view下午茶入座前職員提及餐廳優惠多多不單食物有8折優惠Happy hour時段更有$99 三杯飲品德國生啤也包括在內!超抵!!!共叫了一款黑啤 一款麥啤及一個蕃石榴桃梳打啤酒類正常但係那個梳打 可以選個更好飲的食物方面我們點了一個安格斯牛扒漢堡連同薯條 分開上的漢堡排有肉汁 不會過熟麵包也不太硬 配搭得很好還有點了一個海鮮意粉配蕃茄汁海鮮份量足 意粉也很入味女兒不停在吃要吹海風 睇靚景必定選擇坐戶外位置但係要留意如果害怕雀仔 昆蟲的食客強烈建議坐室內因為會隨時有雀仔在你腳底偷食物還會有蜜蜂偷偷親吻你的飲管呀~
剛巧碰上老公的閒日假期
不想於周末「逼餐濛」
倒不如趁這天來一日半日赤柱之旅

於是一家4口決定去吃個靚view下午茶

入座前職員提及餐廳優惠多多
不單食物有8折優惠
Happy hour時段更有$99 三杯飲品
德國生啤也包括在內!
超抵!!!

但係要留意
如果害怕雀仔 昆蟲的食客
強烈建議坐室內
因為會隨時有雀仔在你腳底偷食物

還會有蜜蜂偷偷親吻你的飲管呀~
2020-07-08
  • pasta
2020-07-04 2283 瀏覽
好耐沒有去赤柱,朋友想食buffet,見到原來King Ludwig有buffet食,時間分兩輪,我們食14:30這輪。餐廳有室內同室外位置,食物選擇不算很多,就是甚麼也有d,室內有沙律,蝦,青口,螺,水果,甜品,咖喱,熱葷等等。。有疏菜咖哩角好味,夠脆口,仲有螺絲粉蛋餅好特別,水果有三款熱葷同海鮮,蝦又爽也新鮮排骨夠淋好味燒腸同豬手也好正加30元可以任飲果汁或汽水,果汁有西瓜,蘋果橙,菠蘿,西瓜汁真係新鮮打的,十分好味。仲有十勝紅豆雪糕,唔係好甜,Good。室外也是好舒服的

有疏菜咖哩角好味,夠脆口,仲有螺絲粉蛋餅好特別,水果有三款

熱葷同海鮮,蝦又爽也新鮮

排骨夠淋好味

燒腸同豬手也好正

仲有十勝紅豆雪糕,唔係好甜,Good。

室外也是好舒服的

2020-06-20
2020-06-11 1566 瀏覽
Schweinshaxe!!! Oh I miss the damn German Pork Knuckle I tried in Munich! With a pint of beer!!This pork kunckle is medium sized tender and meaty yet not juicy The tender meat is wrapped in a salty and crispy skin, almost like pork rindtaste better when you eat it with the sauerkraut found on the bottom Nomnom: 4/5

Nomnom: 4/5
2020-05-28 1602 瀏覽
已經黎過幾次,多數都係慶祝日先黎。呢間既豬手好出名,每次黎都會叫。訂枱既時候有得比你揀坐室內定室外,我每次都會坐室外,仲會坐邊邊位,一路食一路睇海景好治癒。今次既豬手都好好味,外脆內軟。但始終兩個人食,第一舊係好好食好juicy,第二舊都好食但開始注意到佢既脂肪,第三舊已經要慢慢食,可能佢幫我地切得大舊掛。豬手夾d酸菜同芥茉醬都好味。另外,佢既牛肉蕃茄湯都推薦。湯有好濃既牛肉味,肉既份量多,趁熱飲更好飲。另外叫左個炒雜菇沙律,呢個冇咩特別,只有蘑菇會比較香d。因為有沙律,所以有d菇會同醋一齊食,但個味唔係好夾。個人比較喜歡炒菇要用牛油炒。雖然望海好正,不過環境只係值4分。因為靠邊既枱好細,同埋地方有d窄,會同隔離枱好近。

德國咸豬手
今次既豬手都好好味

德國咸豬手
2020-04-15 1601 瀏覽
📍Stanley📍..有個朋友生日, 夜晚黎左呢間幾出名同多人推薦既德國餐廳, 其實赤柱好多餐廳簡, d餐廳好多時下午都做semi buffet, 又可以食完放狗, 不過呢幾年人流多左好多lu..📍脆皮燒豬手💰HKD240.00📌味道:8.5/10 分舊豬手好大舊😫佢d皮炸得岩岩好而且超香, 無濃咖 @@ 味道岩岩好, 好多肉汁唔會乾, 好建議加黑胡椒粉落面, 同埋德國酸菜好開胃爽口, 落order時同d staff講多酸菜佢會比多好多你🤩🤩🤩..📍腸仔拼盤💰HKD 295.00(大), HKD 180.00 (細)📌味道:8/10分好似我呢d肉食獸朋友岩哂😂😂😂佢有黎自德國唔同款同味道既腸仔, 每種都各有特式, 我就每一類都好中意, 肉味好濃, 差唔多好似ikea d 丸咁重肉味😂😂😂😂🥰👍🏻..📍環境:8/10分 ( 好有德國風味)📌要加1
📍Stanley📍
📍脆皮燒豬手
💰HKD240.00
📌味道:8.5/10 分
📍腸仔拼盤
📌味道:8/10分
📍環境:8/10分 ( 好有德國風味)
📌要加1
2020-04-13 1171 瀏覽
I came here two years ago. The service and atmosphere were really nice. I came back again this year and the decor was still the same, yet the quality of food and service changed drastically. The staff were really loud and unprofessional, which made me feel like I was in a Cha Chaan Teng (茶餐廳). The way they cut the pork knuckle made me lose my appetite. It was a total waste of the sea view. Also, the restaurant violated the social distancing rules as there were a man sitting behind me back to back. Other tables were still being used too.
2020-03-27 1620 瀏覽
平日來到赤柱,就係鐘意佢夠寧靜,冇乜遊客,可以係良辰美景下,呼吸一下新鮮空氣。每次來到美利樓,都會令我諗起二樓既德國豬手。平日都有半自助午餐,仲要可以坐到下午3點,可以慢慢食完個頭盤,再來自助salad bar,甜品同飲品。今次我地選擇左2人德國豬手套餐,都係$300 + 10%,可以係到hea一個下午,真係乜都抵反曬。德國豬手: 水準依然,皮炸得香脆而不油膩,肉質實在啖啖肉,味道帶鹹香,份量夠大,足夠二人享用。餐湯衹有一款,是豆蓉湯,但我比較喜歡洋蔥湯多d。自助沙律bar大約有8款沙律同菜可以選擇,全部都有用蓋蓋住,感覺衛生,而且味道不錯。甜品則比較普通,沒有驚喜。室外餐枱環境開揚,帶點微風,非常寫意。

餐湯衹有一款,是豆蓉湯,但我比較喜歡洋蔥湯多d。

甜品則比較普通,沒有驚喜。

室外餐枱環境開揚,帶點微風,非常寫意。

2020-02-23 1325 瀏覽
我以前成日去呢間餐廳食 貪佢個景靚 同埋有個小型自助餐 今次帶埋自己BB來 因為有BB車 所以要一讚經理雖然好忙 但都幫我安排個位放BB車。2月22日中午1-2點,負責我既session係一個年紀比較大既女侍應,帶眼鏡短頭髮。首先,當我消毒緊BB坐位時,我都未執好野,佢就罵爆我唔扔掉消毒酒精片既包裝,大佬我都未坐好,可唔可比少少時間我,但呢個時勢可能大家比較敏感又有點誤會;另外,到我哋食到差唔多,一家傾緊計,呢個女侍應又不停叫其他枱埋單,同想收我枱上既食物,我好不容易先餵好小朋友,開始自己食野,唔明點解佢要咁心急,態度仲要十分差,都算。最後到我要離開,BB車都已經出到去門口,佢都仲係好無禮貌叫我行開讓佢行先,條路其實好窄,我就忍唔住問佢,你有咩急事你可唔可以等陣先?原來呢個女人要係返工時間出去,經理都問佢做乜要出去,相信根本未到落場時間。我終於明白點解個女侍應一直要收走我枱上嘅食物,原來佢想返工時間偷懶!至於環境,外面個景係好靚,但我哋坐喺室內,地下就立痴痴。至於食物,我哋係食叫a la carte,(1)農夫包,個牛肝醬都幾特別,但包對我來講真係太硬,外國人應該ok(2)豬手,幾好味

至於環境,外面個景係好靚,但我哋坐喺室內,地下就立痴痴。

至於食物,我哋係食叫a la carte,
(2)豬手,幾好味,但唔係我食過既最好味既德國豬手,外表幾脆口,入面既肉都唔太乾身,可以一叫。
(3)carbonara , 有溫泉旦係上面,都幾好味,但略為乾身左少少
(4) Steak 呢個扒係最好味 五成熟 邊位比較林 老人家都食到,入面都唔會太鞋,對得住$400呢個價錢,唔錯。

不過我都未必會再去,因為真係一肚氣。
豬手,牛扒
2020-02-22
豬手,牛扒
  • 牛扒
  • 德國咸豬手
情人節想同女朋友去赤柱拍拖影相,聽聞依間德國餐廳唔錯,而且氣氛好,就事先打去book 定枱,以防到時無位唔知關唔關特別日子事,book 位時需要預先比每位一百先,埋單再計返數當日拍完拖後去到美利樓已經見餐廳寫住「食豬手,上二樓」証明佢地對自己既豬手應該幾有信心入到餐廳,環境暗暗地幾有情調,座位寬敞好坐,好適合情侶拍拖去,而且當日仲有枝心心發光棒比我地影相,氣氛環境都好好我地當然係叫左德國豬手試下係唔係真係咁好食啦另外仲叫左個卡邦尼意粉、迷利腸拼盤同兩杯無酒精飲品。野食份量好多豬手如果我一個人食一定食唔哂服務方面,所有侍應態度都好好,好nice,而且人手好充足,一舉手示意就會有人黎唔洗舉好耐,值得一讚豬手黎時仲會幫我地切開左先上,十分細心野食方面,豬手真係非常好食,皮脆肉嫩,食落好有口感又唔難咬,而且味道岩岩好,唔會太咸,配埋咸酸菜一齊食十分好食另外我地仲叫左芥辣點住黎食,味道更加好更有層次,大家可以試試意粉都好特別,同出面平時食既卡邦尼意粉唔同依到既好creamy,有一陣奶油味,食落幾特別幾有口感。反而係腸仔無咩特別,每款兩條,食落同普通腸仔差唔多,不過不失啦最後埋單兩人加埋912蚊,

我地當然係叫左德國豬手試下係唔係真係咁好食啦
豬手如果我一個人食一定食唔哂

豬手黎時仲會幫我地切開左先上,十分細心

意粉都好特別,同出面平時食既卡邦尼意粉唔同

最後埋單兩人加埋912蚊,扣返book位既200,現金比左712。價錢係貴左小小,但情人節食餐好既都可以接受
而且豬手真係好好食,值得一試
卡邦尼意粉
迷利腸拼盤
豬手
2020-02-14
情人節
卡邦尼意粉
豬手
2020-02-12 862 瀏覽
都市繁囂嘅生活好需要黎到偏遠嘅地方放鬆一下赤柱當然係一個好好嘅地方搵間靚靚餐廳食個下午茶chill下就一日 叉返個電再戰同朋友搵到一間靚靚餐廳 我哋揀咗室外位置 可以望住個海等日落叫咗2個tea set前菜有鵝肝同生蠔 兩樣都好新鮮好好食 鵝肝份量偏小 所以生蠔抵食啲 哈哈主菜我哋就叫咗鴨髀 同海鮮西班牙飯鴨髀就不過不失 肉質都算滑 但海鮮西班牙飯就好足料 淨係睇隻蝦都覺得好滿足 不過飯就偏向粒粒分明 比較乾身 不過味道搭救反而呢度嘅甜品出色一d我地叫咗心太軟同布甸心太軟好好食 真係做到流餡既狀態但布甸就變甜 要用雪糕一齊食總括嚟講 呢度嘅甜菜同甜品比主菜更出色不過都唔夠個景色出色㗎啦
都市繁囂嘅生活

好需要黎到偏遠嘅地方放鬆一下