2018-05-11 1918 瀏覽
剛好今日要去中環見客,就順便約一位在中環返工的朋友一齊出來食午餐。朋友係中環地膽,話要帶我去食法國菜做午餐。跟住佢在中環左穿右插,終於去到蘇豪區的荷李活道,一間叫「La Cabane Wine Bistro」的法國餐廳。餐廳面積唔係好大,大概只可容納二十多位人客。不過有些座位好有趣,係鞦韆來的。另外亦可以選擇坐吧檯,又或者對住街道的座位。餐牌寫在一塊小黑板上,侍應還親自介紹當日的午餐。一份午餐有齊頭盤、主菜和餐飲。朋友揀左迷你漢堡包配廚師沙律,沙律除了新鮮蔬菜,還放了合桃肉,味道很清新。漢堡包由魚肉和蝦肉做餡料,味道都ok。雖然size細細地,但三個食晒都夠飽。伴碟的烤多士片,咸咸地,但烘得太乾,食落感覺很熱氣。我就揀左芝士千層雞扒配熱青瓜湯(可以選凍的)。青瓜湯味道很好👍🏼,除了有青瓜味,清淡中帶有胡椒味,微微的辣令人更開胃。千層雞扒的最上層係厚厚的芝士和香濃茄醬,中間係雞肉,底層係麵包和雜菜。全部材料的味道相當配合,不過稍嫌乾身,如果帶一點肉汁就更加好。最後再點一杯熱的Cappuccino,咖啡味道很香濃,不比咖啡店的差。這個午餐味道唔錯,餐廳的環境舒適,侍應又非常親切有禮,只是費

另外亦可以選擇坐吧檯,又或者對住街道的座位。

餐牌寫在一塊小黑板上,侍應還親自介紹當日的午餐。

伴碟的烤多士片,咸咸地,但烘得太乾,食落感覺很熱氣。

這個午餐味道唔錯,餐廳的環境舒適,侍應又非常親切有禮,只是費用比較高。不過間中食一餐好的,都唔過份丫。
2018-05-10