2024-04-20 128 瀏覽
沙田新城市廣場開咗新嘅泰國餐廳,唔洗飛泰國就可以品嚐到泰國米芝蓮名廚嘅廚藝,真係「一口去到東南亞」。餐廳環境高矮枱凳交錯,布置得好有泰國特色,綠顏色為主調,放有好多泰國飾物做裝飾,悠閑又好坐。有泰式海南雞、泰式串燒、船麵、炒粉等,另有泰式飲品及泰式甜品,超多選擇。原條燒魷魚燒得好香口,賣相非常好,魷魚邊微焦又香口,魷魚肉質鮮嫩,富有彈性!蟹肉炒飯米飯粒粒夠爽口,啖啖蟹肉,充滿香氣,份量亦都足夠。黃咖哩蟹肉米線見到隔離枱食緊三色咖哩米線,真係好吸引,我哋又揀一款試吓,黃咖哩系冇咁辣,一碟有三團米線,淋上咖哩汁令米線散開,米線滑撂撂同咖哩好夾,加上野菜、蟹肉,口感層次豐富好味!泰式鹹蛋魚餅微辣惹味,魚餅充滿泰式香料味,中間系邪惡嘅鹹蛋黃,鹹蛋黃起晒沙,口感一流!手打鮮檸檬茶同龍眼冰都好出色,用編織籃裝住,再用香茅葉做裝飾,好有特色,檸檬夠清香,龍眼肉仲勁多。Here Thai Market地址:沙田沙田正街18號新城市廣場三期2樓A216號舖

原條燒魷魚

蟹肉炒飯
米飯粒粒夠爽口,啖啖蟹肉,充滿香氣,份量亦都足夠。

黃咖哩蟹肉米線

泰式鹹蛋魚餅