當晚,我約了細堂妹到方便大家的沙田新城市廣場3期,有間泰式水上市場主題餐廳及米芝蓮推介泰式餐廳 <Here Thai Market> 食泰國菜! 食飽後行街!以泰式水上市場背景,綠色為主色調,配合木餐桌,桌上備有多款調味料;店內都好大! 晚市都幾 full!相對店員也有好幾個,算是不少!Menu 以 QR code 落單,入座限時 90分鐘泰國茶 $10/位埋單先知有茶錢 $10/位泰國茶的茶味濃,其茶味比較普洱突出!泰式晚餐水準很好,每款食物我們也很滿意呢! 以質素來說,價錢合理!蟹肉炒飯 $168啖啖肉的蟹肉鮮甜,份量也不少啊!炒飯乾身香口!配料還有炒蛋、甘筍粒;色香味俱全!海鮮炒闊河粉 $128 (走辣)可選擇要辣還是走辣?!大家都覺得闊河粉富彈性之餘,既粗身又均勻入味,而且夾起來都幾長!燈光下油光閃閃!食起來惹味又滑溜!海鮮包括:蝦、輕煎的元貝,魷魚...等,香口惹味! 卻是整體份量不多!免治牛肉串燒 $56 兩串落單時留意,有些是1串,有些是2串!牛肉味濃郁帶辣,多肉汁,香辣醒胃的醬汁提升鮮味!泰式香蕉煎餅 $88賣相幾似印度薄餅,入口香脆,略嫌多油!夾雜薄薄
 食飽後行街!
晚市都幾 full!
相對店員也有好幾個,算是不少!

Menu
以 QR code 落單,入座限時 90分鐘
泰國茶 $10/位
埋單先知有茶錢 $10/位
泰國茶的茶味濃,其茶味比較普洱突出!
泰國茶
泰式晚餐水準很好,
每款食物我們也很滿意呢!
 以質素來說,價錢合理!
蟹肉炒飯 $168
啖啖肉的蟹肉鮮甜,份量也不少啊!

炒飯乾身香口!配料還有炒蛋、甘筍粒;色香味俱全!
蟹肉炒飯
海鮮炒闊河粉 $128 (走辣)
可選擇要辣還是走辣?!
燈光下油光閃閃!
食起來惹味又滑溜!
海鮮包括:蝦、輕煎的元貝,魷魚...等,香口惹味!
 卻是整體份量不多!
海鮮炒闊河粉
免治牛肉串燒 $56 兩串
落單時留意,有些是1串,有些是2串!
牛肉味濃郁帶辣,多肉汁,香辣醒胃的醬汁提升鮮味!
免治牛肉串燒
泰式香蕉煎餅 $88
賣相幾似印度薄餅,入口香脆,
略嫌多油!
夾雜薄薄又天然香甜的香蕉片;配上朱古力醬及煉奶,別有一番風味!
泰式香蕉煎餅
凍泰式椰奶咖啡 $34 (少甜少冰)
選用泰國一級咖啡!

咖啡的甘香醇厚與濃厚香滑的椰奶互相配合,入口甘甜平衡!冰涼順喉!
比 McCafe 的厚椰奶鐵更勝一籌!
凍泰式椰奶咖啡
鮮椰子水 $38
椰青一個,當日最高溫 32 度,絕對有清甜解暑的感覺!
鮮椰子水
2024-06-19
$292.5 (晚餐)
海鮮炒闊河粉
免治牛肉串燒
凍泰式椰奶咖啡
鮮椰子水
娘娘去完泰國返嚟都戒唔到舖泰菜癮,所以返到嚟香港搵咗一間新開嘅泰國餐廳試一試!呢間係泰國米芝蓮總廚親自主理嘅泰式餐廳🇹🇭💂🏻‍♀️《燒原隻魷魚》 $58好大隻的燒原隻魷魚🦑 非常彈牙可口,搭配泰式特制辣醬汁,酸酸甜甜,非常開胃!評分: 90/100💂🏻‍♀️《泰式香茅燒乳鴿》 $68首先嗌個燒乳鴿,肉質好鮮嫩,仲充滿香茅香味😊 鹹甜恰到好處!而且個外皮都非常香脆,拎嚟做前菜非常好。評分: 93/100💂🏻‍♀️《安格斯牛肉船麵》 $128呢個船麵個湯底都好正宗,同係泰國食的味道相似!牛肉肥瘦適中好鮮嫩🥩 用金邊粉做面底,索哂個濃湯🍲 雖然比泰國貴幾倍,但係都食到正宗嘅味道。評分: 85/100💂🏻‍♀️《瀨尿蝦炒飯》 $168呢個瀨尿蝦炒飯比較特別,上碟個擺盤已經好吸睛👀 砌到成個海星咁!啲瀨尿蝦肉鮮甜彈牙,啲飯炒到粒粒分明,又有蝦汁的鮮味,非常好食。評分: 90/100💂🏻‍♀️《泰式香蕉煎餅》 $88Roti真係泰國嘅甜品no.1,外皮煎到金黃酥脆,內餡的香蕉🍌香甜軟糯,配返埋啲煉奶及朱古力醬非常搭配!評分: 88/100💂🏻‍♀️《芒果冰沙》《鮮椰子水》$48/$38芒果冰沙有啲淡,唔夠芒果

💂🏻‍♀️《燒原隻魷魚》 $58

評分: 90/100

💂🏻‍♀️《泰式香蕉煎餅》 $88
評分: 88/100

💂🏻‍♀️《芒果冰沙》《鮮椰子水》$48/$38
芒果冰沙有啲淡,唔夠芒果味但冰沙質細綿密,都比較清新拎嚟解膩啱啱好!

鮮椰子水喺泰國一日飲三個,呢度嘅椰子水都比較清甜,十分解渴。🥥
評分: 85/100

總結:
整體嘢食嘅味道都唔錯,而且價錢都算平,而且佢喺新城市廣場入面,非常方便🩷同埋地方好大,就算多朋友一齊去食都容納到。

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
安格斯牛肉船麵
瀨尿蝦炒飯
  • 蟹肉炒飯
2024-05-10 2343 瀏覽
餐廳門口看到售賣泰式飲品,有木茶壺烹調熱茶中,飄着熱騰騰的蒸氣,很有風味。看到餐廳内有不少廚師的相片和介紹呢!原來餐廳的廚師很有來頭,是泰國的米芝蓮廚師。另外我非常喜歡餐廳的裝潢,用上深綠色作主題,配上木系列桌椅和綠色植物,背景是泰國的水上市場,充滿特色和泰國風味啊!入座後,職員送上一壺熱茶,同樣很有泰國味道呢~而桌面上的金色樹葉枱墊,金光閃閃且是有質感的,觸感很好唷~這裏的食物擺盤都很有心思,有裝飾的食用花和樹葉香茅等,很有東南亞風味。♡免治牛肉洋蔥$28啖啖肉配上泰式風味的醬汁,肉味香濃,帶點肉汁。♡椰奶蟹棗$108外皮炸得香脆,餡料是滿滿的蟹肉,附上的不是一貫的甜酸醬,而是甜甜的白色椰奶,沾來吃感覺很特別呢~♡蟹肉炒飯$168蟹肉份量十分多,而且每一粒蟹肉都很大粒!加上蘿蔔粒和蔥花來到炒飯,口感更豐富。♡羅氏蝦炒金邊粉$108這款比較辣,有花生碎、辣粉、青檸,芽菜在旁作調味,味道香辣惹味,很有層次感唷!♡泰式牛奶咖啡$28以竹藤編織成的杯墊靜,很有東南亞風味啊!是帶有泰式味道的牛奶咖啡,口感幼滑。♡鮮椰子水$38味道清甜,感覺新鮮多水~椰子成熟度剛好,內裏的椰肉肉質很容易就可以起
餐廳門口看到售賣泰式飲品,
有木茶壺烹調熱茶中,飄着熱騰騰的蒸氣,很有風味。
看到餐廳内有不少廚師的相片和介紹呢!
原來餐廳的廚師很有來頭,是泰國的米芝蓮廚師

另外我非常喜歡餐廳的裝潢,
用上深綠色作主題,配上木系列桌椅和綠色植物,
背景是泰國的水上市場,充滿特色和泰國風味啊!

入座後,職員送上一壺熱茶,
同樣很有泰國味道呢~
而桌面上的金色樹葉枱墊,
金光閃閃且是有質感的,觸感很好唷~

這裏的食物擺盤都很有心思,有裝飾的食用花和樹葉香茅等,
很有東南亞風味。
免治牛肉洋蔥

♡免治牛肉洋蔥$28
啖啖肉配上泰式風味的醬汁,
肉味香濃,帶點肉汁。

♡椰奶蟹棗$108
外皮炸得香脆,餡料是滿滿的蟹肉,
附上的不是一貫的甜酸醬,而是甜甜的白色椰奶,
沾來吃感覺很特別呢~

♡蟹肉炒飯$168
蟹肉份量十分多,而且每一粒蟹肉都很大粒!
加上蘿蔔粒和蔥花來到炒飯,口感更豐富。

♡羅氏蝦炒金邊粉$108
這款比較辣,有花生碎、辣粉、青檸,芽菜在旁作調味,
味道香辣惹味,很有層次感唷!
泰式牛奶咖啡

♡泰式牛奶咖啡$28
以竹藤編織成的杯墊靜,很有東南亞風味啊!
是帶有泰式味道的牛奶咖啡,口感幼滑。
鮮椰子

♡鮮椰子水$38
味道清甜,感覺新鮮多水~
椰子成熟度剛好,內裏的椰肉肉質很容易就可以起來吃了~

✔️餐廳設加一服務費
免治牛肉洋蔥
泰式牛奶咖啡
鮮椰子
2024-04-25 2094 瀏覽
沙田新世紀廣場呢邊開咗一間新嘅泰國菜,由米芝蓮泰國廚司主理,即刻去品嘗下。🇹🇭安格斯牛肉船麵 $128俾小朋友食,所以點了走辣。果然名不虛傳,船麵湯底味道超級濃郁,但係唔會咸。除咗有安格斯牛肉片,仲有牛丸,牛筋同牛肋條炆得軟腍,非常好食,湯都飲晒。如果加啲辣一定更加惹味。🇹🇭蟹肉炒飯 $168外面嘅蟹肉炒飯只有幾舊蟹肉,但係呢間正嘅喺蟹肉炒飯係超多蟹肉,覆蓋一整個飯面。炒飯同雞蛋火候掌握得非常之好,金黃色粒粒分明。🇹🇭雞全翼兩串 $48必須要點串燒,雞翼用胡椒粒同香草調味,燒得剛好唔會嚡口。🇹🇭泰式椰奶咖啡 $34泰式咖啡特飲,醇厚好飲。🇹🇭燕窩芋圓斑斕奶凍 $68特登點呢一款比較特別嘅甜品,出邊餐廳未試過。底下係白色椰奶凍,加埋斑斕漿,有芋圓同埋燕窩,非常適合女士食。總括來講,餐廳好大,座位闊落,新派泰國style靚裝修。食物好食有特色,好值得推介。

🇹🇭安格斯牛肉船麵 $128

🇹🇭蟹肉炒飯 $168

🇹🇭雞全翼兩串 $48
必須要點串燒,雞翼用胡椒粒同香草調味,燒得剛好唔會嚡口。

🇹🇭泰式椰奶咖啡 $34
泰式咖啡特飲,醇厚好飲。

🇹🇭燕窩芋圓斑斕奶凍 $68

2024-04-20
2024-09-07 86 瀏覽
本身見到裝修幾靚 菜式唔錯 有名廚坐鎮以為冇死啦 入去叫咗個冬陰功湯 豬頸肉茄子沙律 同瀨尿蝦炒飯 首先上菜嘅係冬陰功 冬陰功入面仲有啲椰菜絲 唔講以為飲緊羅宋湯 味道正常,但顛覆我對泰式冬陰功嘅想像之後上嘅係豬頸肉茄子沙律 唔好食,只係烚過嘅豬頸肉冇燒過嘅 最大鑊係個瀨尿蝦炒飯 啲飯濕嘅痴到一舊舊 瀨尿蝦仲有浸雪味 垃圾員工衛生意識欠奉 抹枱布掂到餐具都照擺上枱 見到佢哋徒手執垃圾再拎餐具 🤮🤮🤢真係好失望 以為泰國點都唔會難食 佢令我對泰國菜有全新嘅認知 突破下限

之後上嘅係豬頸肉茄子沙律 唔好食,只係烚過嘅豬頸肉冇燒過嘅

🤮🤮🤢

2024-08-31 0 瀏覽
傍晚同朋友傾偈食晚飯,佢同我講早幾日同太太試過呢間唔差都係百零蚊,都幾抵食,咁啱太太今日傍晚帶左小朋友出黎沙田玩,咁又諗唔到食咩,朋友咁講就打算一試,點知一試就有少少覺得名過於實,其實價錢也不算貴,每樣都係幾十,百幾,但是份量就好精緻,本人覺得味道上都有少少偏鹹,不知是否我食得太過清淡😂😂😂,我地叫左一個燒烤(2串牛肉),一串魷魚,一碟炒蜆,一碟炒菜,一個炒飯,一個蛋黃蝦餅加埋四杯嘢飲,最後食埋個炒飯我同太太覺得唔夠飽最後再加多個炒寬邊河粉,最後買單差唔多900蚊😂😂😂,我個小朋友之後同我講下次不如食意粉屋好似好啲😂😂
2024-08-27 263 瀏覽
本身被餐牌上的菜式吸引入去一試,坐低侍應放下 餐版和QR code 作點餐用,想點想食的特色菜色大都沒有,禮貌問侍應,回覆是賣晒或沒有提供,連甜品都沒有,門口餐牌上大半菜式都沒有供應,原來而家可以咁樣做生意,無唔該換返張臨時餐牌,點了瀨尿蝦炒飯,瀨尿蝦腥既,蟹棗是街市買到的那種,雜菜咖喱只能算合格,燒年榚個表硬到咬唔入,免治雞串又係好一般。沒有下次,好唔好食都好個人,但你個餐牌上大半都沒有提供又沒有在入內用餐時提返食客,似有欺詐既感覺。
題外話/補充資料: 侍應全程大聲講大聲笑,食物態度,連張大廚相都起格,間餐廳真係得個殻
2024-08-25
2024-08-26 278 瀏覽
The food was okay but the staff/manager was super rude. No water. When I asked for water, she asked didn’t I order a drink with my lunch set…which I did not since I got a la carte instead. Pretty standard to have a glass of water even if I ordered a drink, right? They do not provide tissue either.Another table wanted to sit somewhere else and that same staff was clearly annoyed at them. The restaurant was only opened for 30min so there were only about five occupied tables and she was eating her

Another table wanted to sit somewhere else and that same staff was clearly annoyed at them. The restaurant was only opened for 30min so there were only about five occupied tables and she was eating her own lunch. I’d be fine if there’s no service charge but there is.

Definitely not coming back to try their other dishes.
2024-08-26
2024-08-25 149 瀏覽
本身有預訂枱都要等差唔多廿分鐘入座😓仲要無check我地booking係臨時搵枱出黎😡有個侍應serve野上枱個tray撞落個頭度一句唔好意思都無😓😓真係服務態度好差
有個侍應serve野上枱個tray撞落個頭度
一句唔好意思都無😓😓真係服務態度好差
餐廳由米芝蓮餐廳名廚和泰國的星級廣東菜師傅共同開設 開幕不久已經門庭若市 店內裝潢以泰國傳統市場風格為主 包括鮮豔的泰國織品 傳統木雕 佛像和吊燈等.🦀餐廳的菜式選擇繁多 食物攞盤精緻 小食推介蟹膏蝦多士 蟹膏鮮美肥厚 蝦多士炸至金黃色 口感香脆可口 蝦肉彈牙鮮甜 與蟹膏的鮮味相互融合 充滿著濃郁的海鮮香氣 唯獨有點偏油膩 .另外泰式墨魚粒蝦餅也很特別 墨魚粒鮮嫩彈牙 並帶有淡淡的鹹味 沾上酸甜的泰式醬汁更添風味 燒巨型元貝則肉質鮮甜並帶點嚼勁 也可以一試.🥘主食點了泰式海南雞 雞肉肉質鮮嫩 並且油潤光澤 沾上特製的酸辣醬汁酸甜開胃 與雞肉的鮮味相得益彰 牛柳炒闊河粉很惹味 牛柳軟嫩 闊河粉帶有淡淡的嚼勁 醬汁香濃並帶有少許辣味 吸收了醬汁的香氣更顯美味.泰式手打檸檬茶用上泰式紅茶底 味道濃厚甘香 配上青檸酸酸甜甜 清爽解膩 杯子外圍用藤枝織成 更添地道風味 .總括來說 這裡小食和炒河粉會相對較出色 食物擺盤精緻 菜式種類琳琅滿目 引入不少泰國街頭小食 店內十分寬敞 以泰式水上市場背景 配合木餐桌 洋溢著濃厚泰國色彩💆🏻‍♀️

• 蟹膏蝦多士
2024-08-17 719 瀏覽
琴日放工去食晚餐,首先有兩個問題,第一,侍應喺櫃桶拎餐具,正常跌咗餐具係地下,係要重新拎套新既餐具上餐桌,但係當時位女侍應當人哋睇唔到就咁放喺餐桌上,比新入坐既客人使用!衛生情況令人擔憂!第二,正常一間大餐廳係有暖/熱茶供應,而餐桌上嘅茶壺入面既茶以經凍左,要求侍應加一點暖/熱茶,第一句回答就係沒有!答覆係因為餐廳做法係茶水會等到無咁熱先會供客人飲用,咁算數,有幾個大既保暖壺係出邊話冇暖嘅茶水,到斟完一壺茶後,有另外一位侍應幫忙添加茶壺入邊嘅茶,發現溫熱之餘!會出煙! 真係離晒大譜!正常無熱茶都會幫忙更換暖茶,唔換不突止仲要一句話無就無!食到一肚火!食物偏鹹,但尚算好食,但係因為侍應嘅態度同埋衛生情況唔會再去。

衛生情況令人擔憂!

2024-08-16
2024-08-13 512 瀏覽
每次經過都見坐滿人,今日特登去試吓食lunch🤗餐廳的裝修十分華麗打造了泰國水上市場feel,坐得好舒服😌原條燒魷魚-好新鮮、好彈牙、即叫即燒🔥、配泰式辣醬食到停唔到口、最重要價錢唔貴$58🤩雞髀酸辣金邊粉-大大隻雞髀🍗超驚喜👍🏻個湯底酸酸辣辣好特別好有泰國feel。成日食冬陰功湯底,不妨試吓食酸辣湯底好驚喜好好味😜海南雞飯(配湯)-相比酸辣粉海南雞飯就比較一般,不過不失。龍眼冰-勁多龍眼又清甜好飲,最緊要係唔洗錢💰喺呢度食午餐免收茶介免費飲品,下次去沙田都會再嚟食🍜
海南雞飯(配湯)-相比酸辣粉海南雞飯就比較一般,不過不失。
龍眼冰-勁多龍眼又清甜好飲,最緊要係唔洗錢💰
喺呢度食午餐免收茶介免費飲品,下次去沙田都會再嚟食🍜
2024-08-08
  • 燒原隻魷魚
2024-08-09 435 瀏覽
今次來到一間新開張嘅米芝蓮星級泰國餐廳,餐廳好寬敞,好多座位,裝修充滿東南亞特色,燈光柔和,坐得好舒服。首先,揀咗一個小食「蟹膏蝦多士」,蝦膏好鮮甜、好香口,配合炸蝦多士,炸到脆卜卜,但係唔會好油膩,好正,十分推介。另外叫咗一份「豬頸肉串燒」,一份有兩串,兩個人食啱啱好。 豬頸肉好嫩滑、好爽口,切到薄薄地,燒到外脆內軟,調味好入味、好惹味。澱粉質飽肚主食方面,一定要食「蟹肉炒飯」,蟹肉又多又大粒,而下面嘅炒飯,炒到好香,熱辣辣,完全係大師級師傅製作。仲有「牛柳炒闊河」,河粉好爽口,配合醬料一齊炒,河粉吸收晒醬汁嘅味道,小小辣辣地,好正。飲品方面,叫咗「香茅青檸沙冰加仙草」,酸酸味味,好開胃,大大杯,夠晒冰凍解渴。仲有「鮮椰青」,即叫即開,好新鮮。

2024-08-06 520 瀏覽
同亞女係沙田行街順便食lunch,知道新城市三期開左泰國野,木系格調好有泰國特色,連飯碗都用左椰子殼,都好特別。泰國燒原隻魷魚 $58魷魚size都好大隻,而且新鮮彈牙,配上泰式酸辣汁,很開胃~蟹醬蝦多士 $128蟹膏做法有點似日本嘅甲羅燒,多士夾左蝦肉,仲炸得酥脆,蝦多士沾上蟹膏都好惹味。瀨尿蝦炒飯 $178瀨尿蝦量都好,同埋炒飯好有鑊氣,仲炒得好乾身,而家加入紅蘿蔔粒同蛋絲,有咬口。海鮮炒闊河粉 $138海鮮都多,有大蝦、帶子、魷魚圈等,河粉都好煙韌,亦都係好有鑊氣好惹味。泰式手打檸檬茶Coco可可加珍珠

泰國燒原隻魷魚 $58

蟹醬蝦多士 $128

瀨尿蝦炒飯 $178

海鮮炒闊河粉 $138

泰式手打檸檬茶
Coco可可加珍珠
2024-08-05 436 瀏覽
亞洲50第一名廚Chef Ton x 泰國文苑酒家創辦人文偉賢師傅,2位👑米芝蓮星級主廚會產生咩化學作用??! 佢地聯手喺沙田新城市廣場開咗👉🏻全新泰國菜餐廳🇹🇭Here Thai Market,咁勁梗係要去試下啦~·♡ 羅氏蝦炒金邊粉 HKD$108呢款Pad Thai都係形合香港人口味😌,味道係少少偏甜,金邊粉口感幾有彈性,唔會碎濕濕,條條分明食落幾煙韌👍🏻,金邊粉面頭有2隻大大隻羅氏蝦🦐,幾爽口。·♡ 蟹肉炒飯 HKD$168炒飯面頭鋪滿一瓣瓣蟹肉🦀,蟹肉份量都算幾多,一大口吃啖啖肉🤤,而蟹肉味道個人覺得可以再濃些;炒飯炒得夠乾身不油膩👍🏻,米飯與蛋粒及紅蘿蔔粒一齊炒,口感豐富😚。·♡ 豬頸肉串燒 HKD$24/串(配椰菜沙律+$3)串燒有好多種類選擇,豬頸肉燒後油脂感滿滿☺️,啖啖肉仲有少少燶邊🤩,配椰菜及沾酸甜泰式醬一齊食,可中和油膩感。·♡ 泰式鹹蛋魚餅 HKD$88將原隻鹹蛋黃釀入魚餅🐟中,切開一半後的賣相很吸引,呢個配搭好邪惡😈!·♡ 凍泰式奶茶 HKD$28♡ 泰式手打檸檬茶 HKD$34兩款泰式特飲味道都唔會好甜😊,個人偏愛手打檸檬茶🍋,酸酸甜甜清爽解膩。

♡ 羅氏蝦炒金邊粉 HKD$108

金邊粉面頭有2隻大大隻羅氏蝦🦐,幾爽口。
♡ 蟹肉炒飯 HKD$168

♡ 豬頸肉串燒 HKD$24/串(配椰菜沙律+$3)

配椰菜及沾酸甜泰式醬一齊食,可中和油膩感。
♡ 泰式鹹蛋魚餅 HKD$88

將原隻鹹蛋黃釀入魚餅🐟中,
切開一半後的賣相很吸引,呢個配搭好邪惡😈!
♡ 凍泰式奶茶 HKD$28
♡ 泰式手打檸檬茶 HKD$34

📍Here Thai Market @here_thai_market
沙田沙田正街18號新城市廣場三期2樓A216號舖
2024-04-06