踏入冬季,下星期仲話九度,大家要小心身體呀﹗介紹幾次都係打邊爐,今次都唔例外,竟然仲俾我同食家食到好野﹗地點在沙田瀝源﹗在沙田街市直行就係了﹗相信唔少朋友都來過﹗店名是盛記麵家,網上店名是盛記盆菜﹗以盆菜出名,不過現場所見就唔多覺有人食盆菜,多以小炒及煲仔飯為主﹗我地兩個就一心來打邊爐﹗地點在舊式公屋的天井地庫,格局陳舊,但老闆們用盡心思費心的粉飾一番﹗到處可見油畫及奇特的佈置﹗就我所見不少仲係廢物利用﹗雖然睇落有點不倫不類,不過這也吸引了不少目光,我同食家都周圍睇周圍望,不得不佩服這兒老闆們的心血﹗能把平凡變得不平凡﹗始於一九五六年,幾十年也屹立於沙田區,可見其功力﹗看得出來老街坊相眾的地方,處處可見到精妙的相片及金句﹗先至聲明,要來打邊爐一定要下午一兩點就打定電話來BOOK位﹗留合時老闆會好貼心的問你今晚想食什麼,大家講個信字﹗之後師傅會親自到街市買餸,始終老店,地點不算十分就腳,入貨自然少。就現場所見,打邊爐的人客少,所以你無端端走來,未必有野俾你食﹗芫茜皮蛋鍋,芫茜下得夠多滿滿的,落料不手軟﹗醬料自己加,不另外收費,任君選擇﹗我最愛當然係蒜啦﹗手打蟹籽墨魚丸﹗粒粒飽滿﹗蟹籽下得
踏入冬季,下星期仲話九度,大家要小心身體呀﹗
地點在沙田瀝源﹗
在沙田街市直行就係了﹗相信唔少朋友都來過﹗
老闆在佈置上花了不少心機

店名是盛記麵家,網上店名是盛記盆菜﹗
我地兩個就一心來打邊爐﹗
到處可見油畫及奇特的佈置﹗就我所見不少仲係廢物利用﹗
始於一九五六年的老店

始於一九五六年,幾十年也屹立於沙田區,可見其功力﹗
看得出來老街坊相眾的地方,處處可見到精妙的相片及金句﹗
留合時老闆會好貼心的問你今晚想食什麼,大家講個信字﹗
芫茜皮蛋鍋

芫茜皮蛋鍋,芫茜下得夠多滿滿的,落料不手軟﹗
醬料自己加,不另外收費,任君選擇﹗
我最愛當然係蒜啦﹗
手打蟹籽墨魚丸

手打蟹籽墨魚丸﹗
粒粒飽滿﹗蟹籽下得足﹗
彈牙爽口,墨魚味超濃

真材實料,墨魚打得夠膠,彈牙又煙韌,濃濃的墨魚香伴以脆口的蟹籽,超正﹗
一百分﹗
獅威最抵飲﹗十蚊枝,當然唔會錯過﹗
新鮮海蝦

新鮮海蝦,老闆娘話岩岩在沙田街市買番來的,來料全部都係新鮮貨,不靚不入﹗
隻隻仲郁架,唔係講笑﹗$68﹗
夠哂大隻,仲有膏添

夠哂大隻,成個碗咁長﹗
肉身實淨爽脆而鮮甜,食家食到係咁讚好﹗再來一個一百分﹗

老闆娘親自買回來的蟶子王

話說來到岩岩坐低,老闆娘就問我地想食咩,我地話想食蟶子,佢竟然親身走去沙田街市買俾我地﹗
四隻大蟶子王﹗$120﹗
肉多,鮮甜,百二蚊不貴

街市買番o黎新鮮即劏,新鮮不在話下,味道是海水那份清甜,再加上蟶子的鮮味,好鬼正呀﹗
手切牛,油花極美

大手切肥牛,老闆話下午在九龍城入貨的﹗
雪花紋理細緻,肉色殷紅,一睇就知正野﹗
件件厚切,那會不好吃?

件件厚切架﹗睇見都想食﹗
嘩﹗真係超鮮味﹗
軟熟牛味濃,沙田區最好的肥牛

牛味濃郁軟熟,脂香豐腴而濃烈,我與食家也敢說這牛肉是沙田大圍區最好吃的﹗
真的估不到這塵封小店可以入到如此美妙的手切牛肉﹗
兩個人就係食呢幾個餸,一路食一路讚,為什麼住了沙田那麼多年都未曾相遇?
當然最後來個菜,新鮮爽脆﹗
所有待應們服務都相當貼心,經常埋黎問你意見,多謝你今天的惠顧,熱誠殷勤波有手軟,又問我地點解會識來呢度,抵讚,服務五星級﹗﹗
放心啦老闆,我地以後一想到要打邊爐,一定會來盛記的﹗仲會再帶多0的朋友來添﹗食家仲話過兩日來吃煲仔飯添﹗
埋單$400唔洗,抵食,來這兒打邊爐沒有菜牌的,你問老闆有咩靚野佢就會話你知,我地都無問過幾多錢,最緊要是新鮮靚的便是了﹗
最近迷上angry bird,岩岩聖誕版已過埋12號的了,你地有冇玩呢?
更多相:
老闆娘親自買回來的蟶子王
肉多,鮮甜,百二蚊不貴
手切牛,油花極美
軟熟牛味濃,沙田區最好的肥牛
件件厚切,那會不好吃?
  • 手切肥牛
  • 海蝦