2009-04-13 14 瀏覽
與朋友到南生圍一遊, 嚟到元朗順道想再嘗大榮華的菜式,但臨時訂位, 不敢存有希望.打電話查詢, 告知四點九開始派飛. 於是準時到達取得8號飛.食完b仔涼粉後六點半到達,再等半小時便有枱.我們一行七人叫了九餸一燙, 餐牌圍頭菜每款$52, 唔使10分鐘菜就到.燒米鴨半隻, 一般圍頭五味雞一隻, 出奇地食剩, 可知味道不及往年了.雞蛋焗魚腸, 好味, 焗得面香內裡仍然濕潤魚肉浸莧菜, 莧菜老到有渣喬菜蝦醬炒鮮魷, 好味例湯赤子豆粉葛湯, 一般滑蛋蟹肉炒魚肚, 蛋炒得過老.一品豆腐, 可以西芹斑片,可以牛腩炒手打麪, 牛根多牛腩得一兩件, 但腩汁入哂麪內, 好味飯後見到馬拉糕好正, 雖然好飽, 都忍不到叫了一客, 熱騰騰果然超好味.再食埋奉送的糖水, 麥米粥及紅豆沙, 麥米粥薑汁多, 好味.總括來講, 味道不及之前.但如不厭要一早等位, 可以再來.

燒米鴨半隻, 一般
圍頭五味雞一隻, 出奇地食剩, 可知味道不及往年了.
雞蛋焗魚腸, 好味, 焗得面香內裡仍然濕潤
魚肉浸莧菜, 莧菜老到有渣
喬菜蝦醬炒鮮魷, 好味
例湯赤子豆粉葛湯, 一般
滑蛋蟹肉炒魚肚, 蛋炒得過老.
一品豆腐, 可以
西芹斑片,可以

總括來講, 味道不及之前.但如不厭要一早等位, 可以再來.
2009-04-12