2018-04-19 43 瀏覽
呢到既海南雞飯係招牌菜,緊係要試下!每日供應數量有限,好彩早黎食到!隨心海南雞飯無骨$85。海南雞飯配搭既3種醬料,除左薑蓉之外其餘2種醬料都唔太肯定,一種係甜鹹既應該係老抽,一種係酸帶極少既辣真係唔太知,點上雞件幾滋味幾夾,而雞件本身都幾嫩滑!而講到海南雞飯,油飯係另一個賣點,呢到既油飯帶有微微既雞香味,似乎雞油飯撈雞油同雞水撈得幾平均。另外仲有個雞湯,雞湯飲得出熬左好耐,雞既鮮味真係出左黎!沙嗲串燒六串$68,串燒燒得幾香,而佢既醬係花生醬,個醬係幾新奇!串燒既鹹配上花生醬既甜鹹,係特別既味道,夾唔夾因人而異,而我覺得ok架。而另外我哋重點左一份上素喇沙 $78,話明係上訴,配料有冬菇、秋葵、粟米仔和雞蛋半隻。秋葵非常爽口,跟粟米製的口感非常相似。冬菇索晒喇沙嘅湯汁,變得非常之好食,又平淡變得平淡。通常係街外食嘅喇沙都係米線,而呢間用嘅係米粉溝奶粉,口感非常爽滑,頗為特別。飲品方面,我們點了凍檸檬薏米水低糖和純真他們都是新加坡的特飲,必定要一試。凍檸檬薏米水低糖$28非常清新,飲落去發覺真係落咗好少糖,非常清淡。唔飲得甜野嘅人好適合,味道方面,杯底有很多薏米粒,口感非常綿密又好食,
隨心海南雞飯無骨$85。

凍檸檬薏米水低糖$28非常清新,飲落去發覺真係落咗好少糖,非常清淡。唔飲得甜野嘅人好適合,味道方面,杯底有很多薏米粒,口感非常綿密又好食,而檸檬味則非常清新,一解飯後的飽膩。

朋友飲品就叫左純真,就算睇英文都係直譯純真,聽個名真係完全唔知係咩,見幾得意就叫左黎飲,結果係椰汁加雪碧加青蘋果加菠蘿。飲落去似有氣椰汁冰,幾有星加玻風味。

估唔到鰂魚涌都有呢間咁高質嘅新加坡菜,下次會再嚟。