餐廳: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
資訊:

位於旺角上海街既蘇媽.蘇媽餐室,主打馬來西亞風味菜式,由旺角站A出口或C出口行去餐室都只係2-3分鐘左右,非常方便。今晚就由小編與老公努力試試先。餐室位於活化建築群內,由於有大光燈關係,門口非常清晰辨認到,而且門口兩旁掛起既兩副對聯,盡情展示佢地既拿手菜式。試想像咁直接推薦佢地既食品,足以證明佢地製作食物上既信心。「串燒 肉骨茶 椰漿飯 樣樣好食」「拉茶 白咖啡 桔仔冰 杯杯好飲」可能係因為活化建築群關係,入面既裝修都係以數十年前既地道懷舊風味為主,不論響枱上既筷子筒﹑柱上既掛畫﹑甚至牆上掛有以前穿梭大街小巷既單車。雖然坐位每兩人就設置間板下會比較擠迫,但店員都會貼心既盡量響附近搵未有既櫈以方便你去放袋,同時令你用餐既體驗可以增強。 餐單內食物種類繁多,大致分為肉骨茶類﹑湯麵類(喇沙﹑咖哩麵)﹑椰漿飯類﹑小食類及飲品類。(而小食類為今次小編推介,因為款式多而貼近於星馬街頭所見到既小食款式,下面再詳盡介紹)本身小編呢排努力搵食關係,胃口上都差左,但去到呢間餐室門口而聞到肉骨茶味個陣,為食模式又再次啟動喇。與老公一齊晚飯關係,所以都忍唔住叫左5款食物+1杯飲品共享:1) 肉骨茶(棒棒骨)
「串燒 肉骨茶 椰漿飯 樣樣好食」
「拉茶 白咖啡 桔仔冰 杯杯好飲」

1) 肉骨茶(棒棒骨) ($84):當你點菜既菜單有肉骨茶的話,店員佢地就會即刻響柱邊拎起預熱既肉骨茶水壺,並每人奉上1碗肉骨茶湯俾你享用。熱辣辣既肉骨茶藥材味唔算太濃,小編就覺得以淡藥材味而肉湯味為主會較易令人接受。同時當你飲到1半左右個陣,真正內有配料既肉骨茶就奉上到你枱面喇! 肉骨茶內有3條棒棒骨﹑6-8舊豆卜﹑以及1小札既金菇。棒棒骨唔算煮得太淋,所以食個陣仍然有肉味 (但當然唔好以為會有陣陣既鮮肉味),但坦白講因為棒棒骨無咩肉骨茶味,似乎唔係長期浸於茶內既感覺。 但熱辣辣既話真係好開胃,推薦!
肉骨茶

肉骨茶(棒棒骨)
肉骨茶(棒棒骨)

2) 湯咖哩米通粉 ($55):米通粉與平時通心粉唔同 - 米通粉會比較長身而接近韓式年糕既長度,但又比韓式年糕為短,所以與咖哩湯一齊食就會令每粒通粉都滲入到咖哩湯既香味。可能係因為湯咖哩既關係,所以咖哩會比較淡味,而配料上有魚餅﹑豆卜﹑腐皮卷,都係比較淡口既菜式。所以飲完肉骨茶再食米通粉個陣,會稍為令人覺得太淡口。不過魚餅滑身所以好味,豆卜就當然滲入咖哩湯而香口,腐皮卷就不經煎香而原條直接放於湯內,所以比較淡口。
湯咖哩米通粉
湯咖哩米通粉

3) 海南鴛鴦燒麵包 ($38):其實於餐單內同時間有兩款多士 (另一款為咖央多)可以選擇,但見到鴛鴦燒麵包既字頭就當然試試啦! 鴛鴦燒麵包上碟後,小編理解到既係咖啡多士配咖央醬及鮮牛油。唔好以為換成咖啡包面味道會差唔多,但其實食落去咖央味會更強。當然趁熱食既時候,多士仍然保持脆感,同時牛油因為咖央醬「保護」住出面麵包既熱力而唔會即刻溶解。
海南鴛鴦燒麵包
海南鴛鴦燒麵包

4) 魚仔醬撈啦啦 ($48):撈啦啦呢個字響餐單睇到個陣覺得好得意,但原來啦啦(La La)響馬來西亞文就係解蜆類食品 (就好似餐單內辣死你嗎 (Nasi Lemak)就係解椰漿飯。所以用魚仔醬去撈新鮮煮熟既蜆仔個陣,食起黎就好有鮮味 (小編就覺得避免魚仔會搶去蜆味,最多只可以1條魚仔配1隻蜆咁食)。
魚仔醬撈啦啦

5) 玻璃魷魚配通菜 ($52):享有完肉類食品後,都要食少少菜類食品吧! 馬來西亞既通菜相關菜式不嬲都係高質素既,而呢款玻璃魷魚配通菜就將通菜煮熟,中間放入6-7件切粒魷魚,再淋上辣油,所以食個陣最好用魷魚拌菜咁食,否則分開食既話就會因為一啖淡口一啖辣口而覺得好唔慣吧!
玻璃魷魚配通菜

6) 椰汁斑蘭冰 ($33):用椰汁口味為主,再加入斑蘭醬去加色,再現以中粒尺寸西米於底部增強口感。味道黎講偏濃,但用黎解膩既話都係好選擇!

原本仲想點更多飲品 (包括拉茶等)試試,但2個人享用5款菜式已經太飽了,還望下次經過其他分店個陣再享受多次肉骨茶同其他飲品吧! 小編相對比較少享受星馬菜,但如果以體驗過既肉骨茶質素去考慮,蘇媽.蘇媽真係值得推薦俾大家去試試!
(按: 人均消費$155只係因為小編與老公太為食而點了比能力多既食物,人均價我相信$100都應該會食得好飽吧)
題外話/補充資料: 用餐過程中聽到附近既情侶提及今次用餐既目的係"海南雞飯",即刻回憶起,食海南雞飯就當然唔係去海南島,而係響正宗既星馬菜餐廳啦!
2021-05-20
  • 肉骨茶(棒棒骨)
  • 海南鴛鴦燒麵包
  • 魚仔醬撈啦啦