2019-11-02
呢晚同屋企人食飯, 帶左佢地去食蟹,之前見到喜記做緊週年優惠,4人套餐現只須$998,非常吸引抵食。套餐包括招牌避風塘炒蟹及2款海鮮,3款小炒。 喜記老店原來已有54年歷史,為避風塘美食先驅。 餐廳傳統裝修,有蔡瀾提字 「蟹皇」牌扁,店員介紹大蟹海鮮都係每日新鮮到貨。餐牌仲有不同海鮮,小菜供選擇。餐廳好細心預備左濕紙巾供食客使用,為食蟹做足準備。食物方面:首先打頭陣就係豉椒炒蜆,熱捧到來,豉椒味好香,蜆好大隻,肉質爽彈,是新鮮貨色。豉椒炒香既入味又有大排檔風味!再來是生炒骨,份量相當足,炒得好夠鑊氣,肉排肉質鬆軟軟腍,酸甜醬配肉增添香味減輕膩感!到主角出場啊!炒辣蟹,店員先前有問我們要求的辣度,我們要微辣。螃蟹份量好大,蟹蓋比手掌要大,舖面的是炒香的精髓,做法採用先濕炒再配上蒜蓉丶鼓椒丶辣椒乾炒方法, 蟹肉品質上乘,肉質結實, 啖啖肉,蟹肉索滿避風塘辣汁, 惹味而不辣,令人不禁一口接一口,簡直停唔到口!蟹鉗肉豐滿,超甜鮮味,食指大動 非常滿足呢!蒜蓉粉絲蒸扇貝4隻,扇貝肉極爽彈鮮味, 用蒜蓉蒸保持鮮香帶惹味,最鐘意食粉絲索哂蒜茸汁,齒甲留香。蒜蓉炒時菜,十分脆綠的油麥菜,菜好清甜,
食物方面:首先打頭陣就係豉椒炒蜆,
簡直停唔到口!
蟹鉗肉豐滿,超甜鮮味,食指大動 非常滿足呢!
蒜蓉炒時菜,十分脆綠的油麥菜,菜好清甜,用蒜炒香 不會好油,清一清腸胃剛剛好。
避風塘炒牛河粉,一碟看似普通的炒牛河,加上特製的避風塘炒法,大排檔風味增添幾份滋味,干炒牛肉亦夠軟滑!
平時炒蟹的size份量,可以以優惠價食到真係夠哂抵食,食物質素份量認真無得輸,獨家避風塘炒法讓人大快朵頤!