2020-09-24
今日去咗尖沙咀食飯,去咗亞士厘道的-裕·鵝莊。此店傳承自深井裕記燒鵝,但店內裝修不老土,還有點北歐味道,湖水綠卡位加上小吊燈,配上金色的餐具,非常清新明亮,充滿愜意氛圍。一坐低餐廳會供應金黃色清澈的蕎麥茶,入口清新又解膩,與燒鵝非常配合,吃得出店主很細心。當然點了出名的燒鵝髀,梗係要了下裝,燒鵝髀上碟賣相好靚,顏色好均勻,有豐腴的肉汁流出,油香四射,醃料夠入味,有傳統八角五香粉的香味,最重要風乾時間夠,外皮非常香脆,鵝肉肥瘦均勻不怕有鵝膻味,吃後有油香但不覺油膩。酸梅漿甜酸味道適中,有梅肉嘅清香,最重要冇化學味又唔會杰撻撻,完全中和了燒鵝的肥膩感。滷水鵝掌翼及腎片雙拼,價錢都係$88,份量非常大碟,滷水夠入味,最緊要掌翼夠柔軟,唔會太乾身,吃後淡出滷水料香,味道又不會過鹹。點了咕嚕肉,咕嚕肉上枱賣相一流,一個菠蘿嘅橫切面裏面有咕嚕肉,新鮮嘅菠蘿肉,青紅椒及香口嘅合桃在面,酸甜醬味道非常自然,唔嗆口,這裏咕嚕肉不是梅頭位置,肉身偏瘦但不乾,炸醬外皮非常簿,啖啖都係肉,絕對唔會食到一舊舊炸粉嘅感覺。瑤柱蛋白帶子炒飯,炒飯夠乾身,有炸嗰的乾瑤柱絲在面,帶子份量非常夠,成個飯都食到一粒粒的帶子
瑤柱蛋白帶子炒飯,炒飯夠乾身,有炸嗰的乾瑤柱絲在面,帶子份量非常夠,成個飯都食到一粒粒的帶子,加上少少綠色嘅菜梗切片,增加口感,絕對出色的炒飯。
此店效率非常好,唔使十分鐘基全部菜都已上枱,服務貼身,添茶夠密,每個食物的上碟都有唔同,碟的顏色及擺盤賣相都好賞心悅目,值得一讚!