2017-09-13 419 瀏覽
朋友介紹新泰國菜,我哋一班朋友一吹雞就一呼百應去試新嘢。泰灜位於吳松街(澳牛後面),交通方便,地鐵裕華出口過對面馬路行幾分鐘就到,寶靈街出口又得。我一向冇習慣睇門面,但係佢個招牌真係好型格好靚,好鍾意佢隻大辣椒。飲品我要泰菜鐵膽Lime Soda,足夠嘅lime juice直接mix咗入soda度,夠味。朋友叫龍眼冰就有少少徧甜。推介一杯特飲--“Narin”,係店長自創以自己命名嘅秘制雞尾酒,內有泰國威士忌,香茅......等香草,唔飲得都可以試吓,清爽帶點麥香。香港食泰國菜必叫泰式生蝦,蝦大隻新鮮,連蒜片加紅辣椒點上特制醬汁,食得辣嘅你要試啊! 少有上埋炸蝦頭,不過蝦頭凍嘅,唔係即炸即上,有點可惜。泰式金柚沙律,有大蝦,金柚,蕃茄,腰果,香蔥等等材料,酸酸甜甜,開胃無辣之選,如果沙律菜多幾塊更好。阿女唔太喜泰菜,但係都話個炸蝦餅好正,夠彈牙有蝦味。本人誠意推介大家一定要食炒通菜,平時我唔太喜歡食通菜,呢度嘅炒通菜食到我唔停得口,正呀! (溫馨提示: 唔食辣記得要開聲走辣喎)傳統泰式咖喱炒蟹,味道徧甜,泰國人店長話係佢哋正宗家鄉泰國口味,我絕對接受到覺得好食。醬汁較為濃綢,阿女話太少
朋友介紹新泰國菜,我哋一班朋友一吹雞就一呼百應去試新嘢。

Lime soda

生蝦刺身

金柚大蝦沙律

炸蝦餅

阿女唔太喜泰菜,但係都話個炸蝦餅好正,夠彈牙有蝦味。

泰式炒通菜

傳統咖喱炒蟹

傳統泰式咖喱炒蟹,味道徧甜,泰國人店長話係佢哋正宗家鄉泰國口味,我絕對接受到覺得好食。醬汁較為濃綢,阿女話太少唔夠撈飯點蒜蓉包喎
😅。
傳統咖喱炒虎蝦

Well, 人多去食好處係可以叫多啲,有朋友唔食得蟹但係又想食個汁,叫多個咖喱炒虎蝦囉。炒蝦感覺汁多啲,撈飯一流。
蒜蓉包

一般市面店舖蒜蓉包都用法包或手指包,呢度用有皮方包,又長咗知識嘅另一種泰國家鄉做法。焗得香脆,蒜蓉味再濃郁啲就更好味,食咖喱嘅最佳拍檔。
鹽焗鮮魚

我覺得食魚要食最簡單嘅做法同調味先食得出廚師功架,所以叫咗鹽焗鮮魚,魚肉嫩滑多汁,建議先淨食試吓淡淡魚香,再加幾粒魚皮上嘅鹽一齊食,立即感受到咩叫畫龍點睛,味道倍數提升。
黑椒粉絲大蝦煲

我發現呢間泰灜最令我刮目相看嘅係,好多我平時唔太喜歡嘅食物,喺呢度我都食到不能自已。從呢個粉絲煲我可以放棄我最愛嘅大蝦,轉而主攻我唔好嘅粉絲可見一斑; 呢度嘅泰國師傅真係不得了。
火焰燒春雞

愛呃like嘅你,又點少得呢隻火焰燒春雞呢?! 有睇我上次去某間中菜嘅食評就知有啲菜館棟直隻雞=純粹呃like,係一個冇意義嘅動作。呢度架起隻雞,應該因為要用酒點火後淋上雞度燒一燒,但又唔想多出嘅酒浸焾咗雞皮吧?! 所以皮脆肉嫩嘅雞食嘅時候多咗一份酒香。據聞之前只限手撕,而家已經可以要求廚房代為斬件,不過斬得好大舊。人多嘅記得叫佢斬細件啲,否則大大塊上㗎。
隻雞真係熱辣辣㗎,嫩手嘅各位勿試手撕。
芒果糯米飯蛋糕(必需預訂)

最後介紹埋呢個另一影相必備菜式--泰國經典甜品芒果糯米飯蛋糕(只接受預訂)。如果有朋友生日又食芒果糯米飯,又點少得佢呢? (本人唔食芒果,但睇見一枱朋友食飽飽之後都將佢清碟,味道更係精彩啦,果然女人係有另一個胃裝甜品㗎!

總括而言,呢間打住“正宗”嘅新泰菜店有好多驚喜,如果可以約一大班人去一次過試多幾款就最好,否則三兩知己就要去多幾次先可以試勻所有好菜喇!
2017-09-12
蒜蓉包
鹽焗鮮魚
黑椒粉絲大蝦煲
火焰燒春雞
芒果糯米飯蛋糕(必需預訂)
  • 泰式胡椒大蝦煲
  • 芒果糯米飯蛋糕