2021-03-20 892 瀏覽
2021年3月13日 星期六今日老婆需要閉關工作,為咗唔好騷擾佢,我唯有一個出街周圍行吓,第一個想去嘅地方當然係深水埗,因為係電腦遊戲同模型嘅集中地,可以慢慢行唔使俾人催行到咁上下見到有呢一間舖頭,寫住正宗古早味蛋糕,喺香港唯一嘅正宗做法,覺得好好奇,就企咗喺度睇咗一陣,見到門口擺咗好多蛋糕嘅模,見到真係黃金邊蛋糕底,同平時食開嘅古早味蛋糕好唔同,呢個時候店員就出嚟加以介紹店員話一般食開嘅古早味蛋糕都係會燶邊,而且睇到底部會焗到燶晒,再加上做法未必正宗,而佢哋呢間舖頭就一定唔會咁做,賣俾客人既蛋糕一定唔會燶,既然講到咁樣,就決定試吓再睇吓款式,原來有好多味道可以選擇,比較少見嘅例如有榴槤咖吔、陳皮紅豆蓉、擂沙黑芝麻等等,不過全部味道未必每日都供應,所以店員話最好嚟之前打電話詢問一下,又或者事前預訂,見到今日預訂嘅話聽日就可以拎到,都幾快手,最後我就要咗兩份蛋糕返屋企同老婆一齊食臨走嘅時候店員仲送咗張卡俾我,原來每買一個古早味蛋糕會有一個印花,儲齊12個印花可以免費換領原味古早味蛋糕一個添,所以我就拎咗兩個啦返到屋企已經急不及待咁打開,發現蛋糕佔領晒成個盒,好夠份量,而且仲係微暖既,呢一
2021年3月13日 星期六

返到屋企已經急不及待咁打開,發現蛋糕佔領晒成個盒,好夠份量,而且仲係微暖既,呢一個係栗子蓉口味,見到蛋糕中間嗰層全部都係栗子蓉,食落去除咗食到雞蛋嘅濃郁味道之外,仲食到栗子蓉嘅甜味,加上蛋糕好鬆軟,用手指禁落去真係會回彈架!!

令一款係斑蘭口味,顏色好鮮艷奪目,食落去真係充滿斑蘭嘅香味,老婆食到停唔到口,好快我哋已經清晒呢兩個蛋糕,連晚飯都唔洗食
2021-03-13
5 分鐘 (外賣自取)