2021-03-19
星期日入黎元朗行完yoho mall, 再黎附近搵食。老公見到佢最喜愛既邊爐店,所以下午就黎個宮廷式邊爐~依度既爐底好有特色,連名都特別,我地點左個「櫻唇半開-特色卜卜蜆湯底」個鍋一上台,好有氣勢呀,龍頭鍋裡放著滿滿的蜆,好期待快啲食呀~食得勒,啲蜆好鮮甜,充滿豐富既海洋味道,好新鮮,而且一粒沙都無👍🏻鍋底既牙菜吸收晒湯既精華,好入味,咸咸辣辣好惹味😘蜂巢豆腐唔係度度有得食,但好好食,蜂巢豆腐吸收左湯底入味又有口感🥰雜菜拼盤包括我同老公都鐘意既萵荀,新鮮准山,仲有大蕃茄,粟米、生菜,木耳等等......依個配搭已經加分,而且質量新鮮~萵荀夠爽甜,准山爽口,蓮藕爽脆~牛肉拼盤牛舌- 老公至愛,薄切又大片~雪花牛-牛脂分佈平均,咬落好香牛味,肉質鮮嫩,牛味濃郁🥰本地牛- 肉質超軟綿牛血管- 第一次食,味道、質感有啲似牛柏葉,但無牛柏葉咁靭,唔錯~安格斯-咬落去牛脂係口腔內爆出黎、超級香,好鐘意牛柳粒- 超好食,咬落去牛脂係口腔內爆出黎、超級香,好鐘意👍🏻👍🏻👍🏻牛𦟌- 筋和肉既配搭有嚼勁雙拼滑捋捋手:芝士墨魚滑-超級彈牙,好香墨魚味,加上芝士既咸香,令味道更高層次!手打蟹子蝦滑- 同樣超級
老公見到佢最喜愛既邊爐店,所以下午就黎個宮廷式邊爐~
鍋底既牙菜吸收晒湯既精華,好入味,咸咸辣辣好惹味😘
蜂巢豆腐
唔係度度有得食,但好好食,蜂巢豆腐吸收左湯底入味又有口感🥰
雜菜拼盤
依個配搭已經加分,而且質量新鮮~
萵荀夠爽甜,准山爽口,蓮藕爽脆~
牛肉拼盤
牛舌- 老公至愛,薄切又大片~
雪花牛-牛脂分佈平均,咬落好香牛味,肉質鮮嫩,牛味濃郁🥰
本地牛- 肉質超軟綿
安格斯-咬落去牛脂係口腔內爆出黎、超級香,好鐘意
牛𦟌- 筋和肉既配搭有嚼勁
雙拼滑捋捋手:
手打蟹子蝦滑- 同樣超級滑,好濃郁蝦味👍🏻