2018-12-23 146 瀏覽
聖誕節好多gathering啊,今晚就去咗太子,位於商業大廈2樓嘅米走雞食雞煲!呢間米走雞原來有四間分店嘅,而太子呢一間就好近麥當勞🍔~我哋一行四人試咗佢嘅芝士雞煲,點左一個細嘅份量,大約適合二至三人,因為我哋會叫其他火鍋配料,所以一個細嘅就應該夠啦!雞煲嚟到喇,首先要繼續煲住佢先,令到佢啲芝士溶晒,店員話當芝士溶晒嘅時候都唔需要攪混啲雞同芝士架,因為會令到佢癡底,只需直接夾黎食就得!我覺得佢呢度嘅芝士味道雖然可以做到拉絲嘅效果,但係食落嘅時候味道唔夠濃郁,唔會令人係咁追住食~食完雞煲之後我哋就加湯打邊爐啦,呢度有兩款湯底可以揀,一款係清湯,另一款係芝士湯,我哋呢啲芝士控梗係揀芝士湯啦!另外,火鍋配料我地點左幾樣,分別係響鈴,鮮牛肉,墨魚蟹子蝦滑,竹笙,冰豆腐同埋生菜~值得encore嘅係呢度嘅響鈴,大大卷而且脆卜卜,浸落去芝士湯度吸哂啲湯真係好味道~今餐我哋四個人,大概每人食咗$180,都算抵食嘅!

今餐我哋四個人,大概每人食咗$180,都算抵食嘅!