2018-08-22 2422 瀏覽
朋友今日帶我去一間樓上舗意大利食店, 入到去見到一個很大酒吧, 而且設有Happy hour 優惠。相信越夜越熱鬧。餐廳的燈光亦比較昏黃, 環境很舒適。餐牌上有很多食物和飲料可供選擇,  Wine, Cocktails, Beer, MocktailsSet dinner,Small bites, Antipasti, Pasta,Risotto,meat & seafood,Side dish,BurgersMeatball $68自家製肉丸配上香脆意大利香草麺包 $68頭盤先來一個肉丸, 這個肉丸是店舗自家製, 不是從外面買回來的加工肉工, 所以咬落去不會有不知名的肥肉, 肉質都算彈牙, 食落去全是肉, 真材實料。再加上自家製的醬汁, 再配埋香脆的香草包, 酸酸甜甜味道先唤醒味蕾感覺。Ox-Tougue $68燒烤慢煮牛舌 $68店員推介這個牛舌, 即管試一試, 原來係用慢煮方式烹煮, 之後再加以燒烤, 令牛舌有些燒過既味道。用慢煮方式烹煮牛呑不會令其煮得過火, 既冧亦能鎖住肉汁, 牛舌,配以蔬果醬汁, 不會覺得有羶味, 很易入口。1/2 BBQ Ribs $158我們又点了豬肋骨

Side dish,Burgers

Meatball $68
自家製肉丸配上香脆意大利香草麺包 $68

Ox-Tougue $68
燒烤慢煮牛舌 $68

1/2 BBQ Ribs $158

我們又点了豬肋骨條半份, 雖然半份, 但每人都可以食到2條骨, 肉和骨很易分離, 肉質味道鮮嫩, 肉表面有很香的燒烤香味, 醬汁濃度恰到好處。伴碟還有一些燒烤過的瓜果和香橙。

Prawn & Pork Rositto $168

這個意大利飯認真不得了, 因為有大蝦和五花腩肉。大蝦很鲜甜爽口又大隻, 至於五花腩肉望落去好似好肥好膩, 但係食落口不是满口肥油, 另外意大利飯比較黏稠, 味道都有少少濃厚。

Churros 西班牙油条 $68

最後當然要點甜品食, 這個是意大利的甜品, 上面有兩個雪糕球, 𣺉上一些果醬, 中間夾住香蕉, 最底用西班牙油条墊底, 西班牙油条香脆和有淡淡的肉桂味道, 比較特別。

Tearific $65

這個飲品有淡淡的茶香味, 加上少少的薄荷, 令人覺得清涼舒暢。

Gingerbell $65

這個飲品比較清新, 因有淡淡的薑味, 不會覺得嗆喉。