2020-07-11 110 瀏覽
《Lo Spazio》位於銅鑼灣亨利中心,雖然佔地一層,但地方不大,只有50零個位。Airen白酒 ($80/2): 是日House Wine,由於買一送一,兩杯只售$80元。味道較淡,微酸易入口,帶微微果香。Green Salad ($68): 沙律菜、車厘茄,及焗麵包粒以黑醋調味,簡簡單單,配埋杯白酒,又幾chill1/2 Clams ($78): 以白酒、牛油,以及洋蔥煮汁,香濃帶牛油及微微酒香,蜆肉嫩滑,幾鮮味。Prawn Linguine ($158): 墨汁大蝦扁意粉,扁意粉約八成熟,幾有彈性有咬口,而墨汁緊緊鎖在每一條扁意粉中,有幾鮮味嘅咸香,單食意粉又真係唔覺得單調,幾惹味。而且,大蝦鮮味爽口彈牙。Bolt Buster Burger ($118): 漢堡相當大堆頭,有自家製手打漢堡、波羅伏洛芝士、煎蛋、烤大蘑菇、蕃茄、洋蔥,及蜂蜜芥末醬。漢堡肉汁澎湃,超級Juicy,肉味都幾香,而且上面仲夾住一塊半溶芝士,芝士味好濃郁,多款配料夾埋一齊食層次幾豐富,非常唔錯。另外,炸薯條選用左薯味較重嘅粗薯條,炸得幾香脆。

2020-06-23
2020-06-14 1466 瀏覽
下午難得兩口子一同過海,於是到Lo Spazio吃個有質素的午飯。我們大概下午一時半到達,當刻不是滿座,不用等位。座位之間空間感不錯,不過室內冷量不算太大,怕熱的話可能要避免坐在廚房旁的位置。午市有set lunch,餐湯/沙律+主菜+飲品。兩人分別選了餐湯和沙律。前者是濃稠的南瓜湯,後者是帶著清新醋香的混合蔬菜沙律。我的主菜是Salisbury burger steak,是燒自家製漢堡扒配薯蓉及蘑菇忌廉汁。漢堡扒口感鬆軟,和蘑菇忌廉汁非常搭調,加上薯蓉更易飽肚。他的主菜是BBQ pork belly,是BBQ醬燒五花肉配薯條。五花肉燒得恰到好處,層次分明,燒烤醬甜美可口。薯條是幼身的一款,他十分喜歡。飲品呢,兩杯也是咖啡,一杯是 latte,一杯是 cappuccino。甘香咖啡,配上少在餐廳見到的黃色方糖,感覺特別難能可貴。原來還附送甜品,這天的是chocolate brownie。小小的一件,份量與甜度也是點到即止。

午市有set lunch,餐湯/沙律+主菜+飲品。

2020-03-14 5020 瀏覽
男朋友很難得在這疫症中放假,想著我和他好久沒約會,就找個西餐廳吃吃。選了好久,選了這間Lo Spazio,店內不算大,但裝潢的很有特色與情調~但主要還是吃它的食物可口,環境就不多說了。Portobello Fitto色澤金黃,香脆可口,略略批評,麵衣比較「鞋口」,也略厚。但幸而是,麵衣將酥炸過的大啡菇,湯汁牢牢鎖緊,內裡非常多汁,稍微蘸著搭配的芝士醬食,將菇的鮮味提升到頂點。Penne Vodka這是意大利餐廳裡都幾常見到的意粉,基本上就是長通粉同紅醬、Vodka混合的醬汁,雖然名字中有Vodka,但應該是蒸發掉,所以不是很食得出酒味。不過這紅醬真的很不錯,奶甜味搭配茄醬的比例是我喜歡的味道,酸味被奶味中和,比起一般肉醬意粉裡的紅醬要可口好多。不過我不太喜歡長通粉,純粹是個人喜好問題,這盤反倒是比較想搭配寬意粉來食。Duck RisottoRisotto,一道我最愛吃的菜式之一,每次去到意大利餐廳都會點,一食,就知餐廳其他菜式的水準。而對我來說,菇菌是冬天的濃郁之味。Risotto的味道油潤而香濃,米粒飽滿,黏稠中帶嚼勁。配飯的油封鴨腿,外皮烤到呈焦糖色,切開後,就是鮮嫩的鴨肉,嫩得好

Portobello Fitto

Penne Vodka

Duck Risotto

Risotto的味道油潤而香濃,米粒飽滿,黏稠中帶嚼勁。

配飯的油封鴨腿,外皮烤到呈焦糖色,切開後,就是鮮嫩的鴨肉,嫩得好像Slow Cook的效果,香口的鴨油會湧滿整個口腔,鮮香無比。

對了對了,吃這個Risotto,配Moscato就最Match了!Moscato是我最喜歡的利口酒,淡淡花果香加蜂蜜,甜潤滋味心入心扉。而且喝酒在晚上九點前都有Happy Hour,也不算太貴。

Brownie Sundae

嘿嘿!女生要高興死了,邪惡的布朗尼配雪糕。

看著布朗尼,不知怎麼會有流心效果,甜度剛剛好,不苦也不過分甜,搭配雲尼拿雪糕冰冰涼涼的,濃稠又綿密。

以這裡的氣氛跟裝潢來說,我覺得餐點算平價,人均不到300港幣就可以吃到好吃的Main course加甜點,還有酒。餐點整體也還不錯,非常適合小資的情侶或者姊妹淘來呢!

2020-03-04
  • Brownie Sundae
  • 黑松露野菌意大利飯
今天約了愛人吃意大利菜,當然要選一間高質菜。這餐廳格局小小,但有一點意大利風情,上之裝修,下之員工打扮,滿滿意大利風情,非常適合朋友和情侶前來。【Lo Spazio】選擇落戶在銅鑼灣中心。.餐廳大部份員工都係外藉人士,感覺非常地道,美式的烹調方式於意大利菜,實力當然不容小覷,而且【Lo Spazio】的價錢比起很多意大利餐廳親民許多喔。上到去地方不算很大,餐廳座位數量較少但環境整潔企理夠晒是正,一眼望晒非常闊落,疫情既情形,座位都可以唔洗Booking就可以提供,但聞說次之前係好Full架!每次都要Book位可見其受歡迎的程度,之後都建議大家提前訂位喔 。👋CAVA我自己都幾喜歡飲香檳的,所以氣泡酒Cava 是不可不識的品種對的來說,皆因Cava 堪稱為對法國香檳最有力的回應!泡細緻綿密,入口有種青蘋果及啤梨的味道仲帶點檸檬的酸味。👋Tempranillo gls  $160男朋友也想喝酒便點了紅酒,木桶陳釀,氣息以香料為主,整體會較強烈,中等酒體Tempranillo厚身,酒精度也較高,帶濃烈深色水果香味。我自己道不太喜歡了。👋Chicken Tenders $68呢期不知覺會讓人想

👋CAVA
CAVA

👋Tempranillo gls  $160
Tempranillo gls

👋Chicken Tenders $68
呢期不知覺會讓人想吃點高熱量的食物,就好似呢一個酥炸雞柳條,好推介喔,夠大夠長夠壯,外皮是嘎嘣脆的金黃色,入口新鮮嫩雞肉的味道,非常出色既前菜。

👋Spaghetti Bolognese $138
波隆那肉醬~~~見到肉醬都開心呀!呢度既肉醬意粉係有保證的,麵條充分吸收肉醬的味道使味道混成一體。由入口至喉嚨底異常順滑,可能因為慢炆肉醬我關係,肉味濃郁。

Spaghetti Bolognese

獨特的鹹甜味,仍然纏繞心頭。

👋Duck Risotto $148
這隻鴨跟油封鴨很概似,燒得很香,由油脂包覆鴨腿肉,外皮口感酥脆、香嫩多汁,整碟很有法國傳統味道!
Duck Risotto

燉飯裏頭加入滿滿的洋菇、香菇以及欣鮮圃蔬菜,洋蔥,好creamy,係最簡單的原味。好好食,我地兩個都好喜歡。

👋Brownie Sundae $68
甜品方面揀咗布朗尼新地,這杯「布朗尼新地」味道如何?要是你喜歡吃朱古力的話一定會喜歡。要是你不喜歡吃朱古力的話,那便改吃別的好了。
Brownie Sundae

同男朋友開心share,實在太滿足啦,這特色新地的味道和口感可真是不錯的,雲呢拿雪糕淋上朱古力漿,加上微暧嘅半熟朱古力蛋糕更能把口感大幅提升,一冷一熱好好食。
Brownie Sundae

我地兩個可以每人一人一個喔。
呢一餐真係食得好開心好滿足,我地兩個好耐都冇試這咁放鬆啦,別看這小店相貌平平,實質它來頭不少啊,吃過好吃便會回頭的。
2020-03-13 2520 瀏覽
近排總係天陰陰,無乜陽光,搞到個人悶悶地,連帶心情亦受影響,所以好想出街抖抖氣。今次就約埋好友一齊去銅鑼灣呢間主打美式意菜的「Lo Spazio」嘆個靚 lunch。餐廳鄰近希慎廣場,店內地方雖然不大,但可以話係佔盡地利,加上入面的餐桌排列得尚算寬敞,座位與座位之間亦留有足夠活動空間,不會椅背撞椅背,令人坐得舒服。餐廳午市以套餐為主,一共有 6 款可供選擇,包是日餐湯或沙律,另外還有甜品及餐飲,只需 $88 起,非常抵食。我哋點了 Soup of the day 同沙律各一。是日餐湯為蘑菇湯,一上檯已聞到陣陣香濃的菇菌味,極之誘人。湯身質地濃稠,面頭還灑上了香草碎,口感順滑又重菇味,用料十足。沙律亦頗大碟,分量相當多,碟內除了有新鮮爽脆的沙律菜外,還加入了爽甜多汁的車厘茄和脆口的麵包粒,加埋香濃的碎芝士,清新開胃!主菜揀左 Chicken Puttanesca ($123) 同 Pan Fried Sea Bass。件雞扒雖然唔算好大塊,但就非常厚身,而且面頭還淋滿意式蕃茄醬,光是賣相已經十分吸引。撥開醬汁,外皮烤得十分香脆,呈炭燒格仔紋,唔講仲以為係牛扒,入口外脆內嫩,相當 Juic

主菜揀左 Chicken Puttanesca ($123) 同 Pan Fried Sea Bass。件雞扒雖然唔算好大塊,但就非常厚身,而且面頭還淋滿意式蕃茄醬,光是賣相已經十分吸引。撥開醬汁,外皮烤得十分香脆,呈炭燒格仔紋,唔講仲以為係牛扒,入口外脆內嫩,相當 Juicy,啖啖肉。伴吃的薯蓉非常香滑,加上吸收了肉汁,甘香滋味。

至於另一客主菜 Pan Fried Sea Bass 香煎海鱸 ($128) 亦很有水準,魚柳大小厚度中等,入口細嫩滑溜,能吃到魚肉的鮮味,加上魚皮煎得十分香脆,令人吃不停口。旁邊伴吃的配菜,用料亦非常豐富,有意大利青瓜、車厘茄和雜菇等,配魚肉吃,健康又味美!

餐後還有雲呢拿雪糕作為甜品,配埋凍飲,非常飽足,很滿意的一餐!
2020-07-11 11 瀏覽
本來滿心歡喜試呢間意大利餐廳太多好評 所以期望高訂位7:15準時到達坐低 侍應都係外籍人士服務都尚算OK冇黑口黑面咁 坐bar隔離見到佢哋每沖一杯嘢飲品剩低嗰啲 員工就會裝喺細杯裏面偷偷地自己飲 佢地飲得好開心🤣🤣🤣心諗: 可唔可以益埋我🤣🤣🤣😋😋😋😋三個人 叫咗兩個小食,兩個澱粉質主食,一個海鮮,兩個甜品 🥳香脆大啡菇配蒜香蛋黃醬🥳呢個都幾好食😋 炸皮唔會太厚 🥰但亦有脆脆的感覺 😍大啡菇亦Juicy 💦蛋黃醬亦好好食 推!🥳燒烤慢煮牛舌🥳🐂🐂🐂牛舌好林 亦都夠味 👍🏻👍🏻加埋個醬都幾好食 不過牛舌唔係我自愛 所以都冇乜意見 不過都幾好食 🥳海陸意大利飯🥳呢個係有蝦同埋豬腩肉 我期待有豐富啲嘅料 但係結果得兩粒蝦 兩塊豬腩肉唔知點解感覺擺盤可以豐富啲 🤣飯嘅味道都尚算好食 但如果可以多料d就好啦(貪心)😁講到呢度就要話下餐廳唔專業🙁🙁始終呢個價位都expect專業d 事源 :expect頭盤小食上先,然後到主菜結果:食完個意大利飯先至再上d頭盤小食 感覺上似茶餐廳 等幾台叫同一個炒飯 然後一次過炒 省力省時間 所以唔理上菜時間次序 極度扣分😕🍝🍝🍝🍝🍝🥳手製牛丸意粉🥳正正常常冇乜特別
本來滿心歡喜試呢間意大利餐廳
員工就會裝喺細杯裏面偷偷地自己飲
佢地飲得好開心🤣🤣🤣
心諗: 可唔可以益埋我🤣🤣🤣
😋😋😋😋
三個人 叫咗兩個小食,兩個澱粉質主食,一個海鮮,兩個甜品

🥳香脆大啡菇配蒜香蛋黃醬🥳
呢個都幾好食😋
炸皮唔會太厚 🥰但亦有脆脆的感覺 😍
大啡菇亦Juicy 💦蛋黃醬亦好好食 推!
脆炸大啡菇配蒜香蛋黃醬u

但如果可以多料d就好啦(貪心)😁
海陸意大利飯

講到呢度就要話下餐廳唔專業🙁🙁
始終呢個價位都expect專業d
事源 :expect頭盤小食上先,然後到主菜
結果:食完個意大利飯

自家製提拉米蘇
自家製半熟芝士餅
  • Molten Cheesecake
2020-07-07 19 瀏覽
知道呢間好耐,今日終於試到Lunch menu前菜可選salad/ soup of the day磨菇湯,超!濃!杰!又唔咸,濃過粥,似糊好正要幾多料先打到咁濃?唔似用薯仔加杰身,因為食落無薯仔嘅粉質口感!~仲要好大碗,勁熱上枱!辣口㗎!飲到最後一啖都仲係熱!唔似出面上枱只係暖我揀risotto, 好濃密嘅口感,唔會偏咸,鮮露筍好幼細又無渣,長度剛好,方便進食同樣係勁熱啊!份量夠晒,唔係收得貴又少,係收得唔貴又好食高級同公道嘅份量,加上超熱,即煮Sea brass fillet煎到皮上層脆脆咸香,底層皮係滑溜魚肉好軟滑,份量夠。同朋友share交換食,唔會太悶淨食同一樣野蒜烤時蔬,好重蒜味連菜都好熱,一路食一路出煙最尾仲有每人一件肉桂蛋糕,微濕潤,有dd紅蘿蔔喺入面餐飲晚上做酒吧,有吧枱的
知道呢間好耐,今日終於試到

Lunch menu
前菜可選salad/ soup of the day
磨菇湯,超!濃!杰!

又唔咸,濃過粥,似糊
好正
要幾多料先打到咁濃?
唔似用薯仔加杰身,因為食落無薯仔嘅粉質口感!~

Sea brass fillet
煎到皮上層脆脆咸香,底層皮係滑溜
蒜烤時蔬,好重蒜味

連菜都好熱,一路食一路出煙

最尾仲有每人一件肉桂蛋糕,微濕潤,有dd紅蘿蔔喺入面

餐飲

晚上做酒吧,有吧枱的
2020-07-05 22 瀏覽
今日係銅鑼灣放工就搵左附近一間西餐廳食估唔到咁有驚喜❤️😂首先我哋叫左一份green salad有黑醋酸酸甜甜幾開胃叫左2杯house wine幾易入口 女仔都岩飲叫左一份小食 full mussels青口好多飽滿多肉加上白酒忌廉汁好惹味!🥰🥰今次最有驚喜既係兩個主食Duck risotto鴨肉好嫩滑一啲都唔乾加上risotto 吸收左小小鴨油好香!第二個主食係prawn linguine墨魚汁意粉個得好出色意粉煮得岩岩好個汁亦都好creamy!最後大約$300per head 以呢個食物質素黎講抵食!餐廳既lunch set 都幾吸引 下次可以試吓
今日係銅鑼灣放工

好香!

第二個主食係prawn linguine
墨魚汁意粉個得好出色
意粉煮得岩岩好
個汁亦都好creamy!

最後大約$300per head
以呢個食物質素黎講
抵食!

餐廳既lunch set 都幾吸引 下次可以試吓
2020-07-01 12 瀏覽
Food is surprisingly good at a reasonable price. However, there’s only one air conditioning in the whole restaurant...so the place is super hot with the smoky open kitchen. We were sweating throughout the whole dinner. My clothes and hair smells like I was in a Korean bbq place. The staff needs to pay more attention to the hygiene, and the service definitely has room for improvement. Four of us were sharing all the dishes. When the staff changed our plates, she put my used fork and spoon on the food. She also took away my unfinished mocktail without asking and gave us the wrong bill. It’s a pity that I would not come back again because of the service and hot environment.
  • Porcini  ravioli
2020-06-29 37 瀏覽
上星期約了舊朋友在銅鑼灣聚會,在網上看到這一間餐廳的口碑不錯於是一試水牛城雞翼,醬汁給了我頗大的驚喜,比起其他餐廳的水牛城雞翼醬汁更為香濃,而且雞翼炸香,配搭這種非常濃味的醬汁感覺非常開胃和朋友都想吃沙律,點了green salad, 蔬菜新鮮爽脆,車厘茄清甜驚喜黑松露薯條,沒有想過份量如此多,結果兩個男人又吃不清,即叫即炸,點松露香味濃郁prawn & pork risotto, 非常驚喜,醬汁奶油香味濃郁,而且飯粒分明軟硬適中,配搭充滿油香的豬腩肉和新鮮的蝦仁,非常有水準的主菜

2020-06-20 51 瀏覽
友人推介的意式餐廳,風味十足,一試難忘。希望下次再聚。去推介!先來一杯紅酒🍷長條炸雞柳配甜酸醬第一道菜是長條炸雞柳配甜酸醬,脆度尚算可以,雞柳不算滑,而且味道略淡,需要甜酸醬調味。 凱撒沙律第二道菜是凱撒沙律,沙律菜足夠新鮮,配以煙肉碎、芝士碎及脆麵包粒,作為配菜算是不錯。蕃茄忌廉醬長條意粉醬汁相當不錯,有蕃茄的酸甜開胃感,忌廉又可以增加醬汁層次,以及帶來順滑口感,意粉質地彈牙,好味道。西班牙大蝦豬腩肉海鮮飯最後一道菜是西班牙大蝦豬腩肉海鮮飯,大蝦及豬腩肉味道味道尚算可以,海鮮飯不過不失,整道菜相當平穩。

先來一杯紅酒🍷

長條炸雞柳配甜酸醬

凱撒沙律

蕃茄忌廉醬長條意粉

西班牙大蝦豬腩肉海鮮飯
2020-06-18 60 瀏覽
同朋友喺銅鑼灣行完街決定上樓搵間舒服嘅餐廳坐低食飯朋友想食沙律我又想食意粉諗起之前嚟過嘅Lo Spazio食物水準依舊 沙律好fresh 意粉al dente 另外當晚爆場 服務都好好 值得一讚
同朋友喺銅鑼灣行完街
決定上樓搵間舒服嘅餐廳坐低食飯
朋友想食沙律我又想食意粉
諗起之前嚟過嘅Lo Spazio

食物水準依舊 沙律好fresh 意粉al dente
另外當晚爆場 服務都好好 值得一讚

2020-06-14 88 瀏覽
公司對面的餐廳,小食平均$60、$70,主菜百零蚊起,Happy Hour 酒買一送一,好抵!兩個人食咁多野$600左右!Green Salad $68用黑醋汁一定唔會肥,正餐前食沙律開胃,咁可以食多D野,全部菜都係青綠色鮮紅色,新鮮生菜。Chicken Tenders $68Happy Hour 叫個小食叫杯酒慢慢傾吓偈,一人都係一百蚊左右,因為酒係買一送一!1/2 Clams $78硯好鮮甜,份量又多,肥美又無沙,重點係$78,必叫!Risotto $188黑松露什菌意大利飯,好香黑松露味道,香味係口內溶化出黎,加埋菌的香味好夾。甜品 Tiramisu $78咖啡味同甜味的比例好好,個蛋糕底唔會過濕,咖啡酒味濃,芝士部分好Creamy 同滑!2杯酒 Airen $160/杯 Happy Hour $160 2杯!

Green Salad $68

Chicken Tenders $68

1/2 Clams $78
硯好鮮甜,份量又多,肥美又無沙,重點係$78,必叫!

Risotto $188

甜品 Tiramisu $78

2杯酒 Airen $160/杯
Happy Hour $160 2杯!
2020-06-08
  • 黑松露野菌意大利飯
  • Tiramisu
2020-05-31 142 瀏覽
今日難得收早,就同兩個中學同學去食一餐普通便飯,朋友提議去食西餐就靈機一觸喺銅鑼灣有一間唔錯嘅就去試吓好好彩嗰日係平日唔使點等位就有得入去食,之後我哋點左田園沙律,水牛雞翼,蜆肉意粉,仲有我最愛嘅黑松露意大利飯,先講個頭盤沙律,非常開胃而且加埋橄欖油同黑醋係最好嘅配搭,之後到小食水牛雞翼煎得非常香口,加埋個醬汁非常合配係我喜歡食嘅味道,以蜆肉意粉略嫌唔夠鹹味但整體都非常好食意大利面咬口非常好唔會煮得過熟,依個意大利飯加埋黑松露係我最喜歡嘅一道菜,而且忌廉嘅香味蓋過成個飯,而且今日飲酒仲有半價優惠,而且仲有白酒,好適合一班男士一路吹水一路食晚飯嘅感覺,而且呢度嘅服務非常專業下次一定會再去。
2020-05-27
2020-05-28 106 瀏覽
身為一個九龍人都好耐無過海,今日同男朋友去銅鑼灣行街拍拖,經過見到間餐廳唔錯就上去試下好有驚喜,環境好舒服乾淨,服務又貼心!野食仲要好正下次一定會再同朋友上黎食,大推!

好有驚喜,環境好舒服乾淨,服務又貼心!野食仲要好正
下次一定會再同朋友上黎食,大推!