人在江湖 · 難免中伏篇☠️📍筷子記今日晏晝由PMQ出黎,本身諗住就近食完個雲吞麵就返屋企,可惜食開個間太多人排隊,唔太想等。行咗幾步就見到呢間號稱「澳門平民粉麵」嘅筷子記。抱住支持下小店嘅心態入去,未坐低就已覺中伏…⚠️伏點1️⃣ 老闆娘態度差,明明冇幾檯客人,卻強烈要求我哋坐門口個張(同佢同臺🤪),喺只俾張點餐紙連餐牌都冇嘅情況之下,一直催促落單⚠️伏點2️⃣ 點餐紙內容編排好難睇得明,真係寫唔落🤣價錢又冇寫,雖然喺牆上見到下午茶二、三、四餸麵嘅價錢,但又冇寫明時段。我有幾秒懷疑緊自己嘅理解能力…男友表示要唔要走,怪我礙於面子,明知即將中伏都抱住一絲「可能好食呢」嘅希望😜⚠️伏點3️⃣ 嗌咗兩碗兩餸麵/撈麵,啲餸少到我呆咗…唔講仲以為係人哋食淨嘅🤔雖然只賣30蚊,但都唔洗咁呀嘛…肥牛得兩塊,魚羹都係😆湯麵湯底好淡,撈麵淋身到成個一pia咁…總結:feel到係伏就千祈唔好唔信邪🤦🏻‍♀️可一不可再🙅🏻‍♀️
人在江湖 · 難免中伏篇☠️

📍筷子記