2022-06-10
📍灣仔 TroisFans嚟朝聖🤩之前林家謙(又稱林嘟嘟)喺到搞唱片簽名會💿 Cafe不斷播家謙嘅歌🎶但無播doo doo doo😂Cafe內外每個角落都以MV出現過嘅元素佈置,例如海馬同Doodoodoo🔴店內以屋邨為主題,中間長餐枱同地板都用上籃球場線條🏀,兩邊用咗對比色,一邊係粉紅牆身加深藍色櫈,另一邊係湖水綠牆身加橙色櫈,顏色鮮明。𓇠 墨西哥軟殼蟹意粉 $98 𓇠用QR code落單,估唔到星期六都有Lunch Set (11-6),平日仲包埋甜品🍮每條扁意粉都沾滿辣椒粉,有少少辣🌶醬汁用番茄同洋蔥整成,好惹味🍅但偏乾,可以落多少少汁。軟殼蟹炸得酥脆唔油膩🦀有沙律菜同牛油果花伴碟🥑跟餐嘅蘑菇湯濃郁Creamy同帶牛油香🍄 加$25有一杯咖啡,唔包Matcha Latte/其他飲品,叫咗一杯Cappuccino☕️唔好咖啡嘅我只係飲咗一啖,聞落好香,但有少少苦,可以配琥珀核桃一齊食。另外,”Doodoodoo Menu” 的Doodoodoo Icecream 上有林家謙「本體」👓 麻糬Doonut同開心炸薯都幾特別,大家有興趣可以試吓~PS 最低消費每人一杯飲品,進食時間60分鐘
𓇠 墨西哥軟殼蟹意粉 $98 𓇠
墨西哥軟殼蟹意粉
蘑菇湯
Cappuccino
PS 最低消費每人一杯飲品,進食時間60分鐘,有啲趕🕰林家謙Doo遊 pop up store到12/6,想去「打打卡拍低這境界」就要快啦🔍
〰️總結:Trois Cafe食物好味😋裝修有特色,玩味甚重📸如果可以坐耐啲就好。下次可以試吓佢主打嘅Fushion菜,「他的小籠包」將小籠包浸喺蘑菇湯都幾特別🥟
🔺味道:4/5
🔹服務:3.5/5
🔸環境:5/5(尤其鍾意門面設計)