近排社會動盪不安。出街食飯意欲非常低。連生日飯都提吾勁去食。朋友仔非常有心。8月已經猛問定幾時請我飯。問我想食乜。我真無乜所謂。於是她提議去松藝館。她之前食過覺得幾ok。今日我地放假。去左食lunch11:30去到食early lunch。我地係第一枱客。被安排坐卡位。餐廳非常寛敞。大部份座位都望無敵靚景。lunch set 分成 2道菜208蚊。3道菜248蚊。朋友仔話lunch set甜品無乜特別。話不如叫2道菜。一陣再散叫甜品。。點知呢個係我地今日最大既。。錯誤隨餐附上的3 小款麵包。有松露牛油+ olive oil + 黑醋。松露牛油好好味朋友仔要的頭盤係蟹肉。牛油果摩士。松露。嘩嘩嘩賣相真靚。食物呢。。賣相好真係爭取到吾少分數。朋友仔叫我試下牛油果裡面有青蘋果。但係吾知點解。個牛油果味道好似吾熟怪怪的(但質感不是)。我同朋友仔都覺得呢個頭盤味道遠不及賣相我的頭盤是鴨肝醬。紅酒蘋果。松露(呢款要另加48蚊) 賣相又係非常精緻喎有2小塊鴨肝。個鴨肝醬幾滑。配埋中間的紅酒蘋果不漏喎我的主菜係寛條麵。白酒汁。巴馬臣芝士。松露。個松露係上碟前server即磨的。她搏命磨好多磨到彈埋落我
近排社會動盪不安。出街食飯意欲非常低
。連生日飯都提吾勁去食
。朋友仔非常有心。8月已經猛問定幾時請我飯
。問我想食乜。我真無乜所謂
。於是她提議去松藝館
。她之前食過覺得幾ok。今日我地放假。去左食lunch

11:30去到食early lunch。我地係第一枱客
。被安排坐卡位。餐廳非常寛敞。大部份座位都望無敵靚景。

。話不如叫2道菜。一陣再散叫甜品
。。點知呢個係我地今日最大既。。錯誤

朋友仔要的頭盤係
蟹肉。牛油果摩士。松露。嘩嘩嘩
賣相真靚
。食物呢。。賣相好真係爭取到吾少分數

朋友仔叫我試下
(但質感不是
)。我同朋友仔都覺得呢個頭盤味道遠不及賣相

我的頭盤是鴨肝醬。紅酒蘋果。松露(呢款要另加48蚊)
賣相又係非常精緻喎

有2小塊鴨肝。個鴨肝醬幾滑。配埋中間的紅酒蘋果不漏喎

我的主菜係寛條麵。白酒汁。巴馬臣芝士。松露。
個松露係上碟前server即磨的。她搏命磨好多
磨到彈埋落我個身

寛條麵係al dente的。而且個cream sauce亦好夾yummy yummy

朋友仔的寛條麵。海鮮。松露(呢款要另加48蚊) 望落非常豐富
。朋友仔叫我試隻大帶子。因為無煎過所以無乜味
。但係個sauce就非常香。有好勁蝦味

朋友仔諗住我嗜甜
。叫左兩款甜品。而且仲非常有心一早講定我生日。餐廳寫左Happy birthday
。但係呢度既甜品真係完全。。。伏到爆

呢個French Toast (98蚊)。完全吾值呢個價錢
。果條法式多士煎到燶哂。又黑又乾。完全沒應有香甜味。伴碟有一小球 vanilla 雪糕+松露。完全不夾

另1款Fine Apple Tart (88蚊) 。個玉桂蘋果煮得吾夠
味道亦麻麻地
。Apple Tart如果係小伏
French Toast就係大伏囉

埋單768蚊。本來呢度既環境服務都好好
lunch set價錢亦合理(但叫左呢2個甜品就變成好吾合理囉
)。麵包頭盤主菜都好好味
。。。但係呢2款甜品(尤其French Toast)真非常伏
!!! 賣相醜味道亦吾ok。成為呢餐午餐既一大敗筆

但係真係好多謝朋友仔甘有心
為我送上今年第一餐生日飯