今晚有朋友請食飯,就決定試人近排人氣小店蘇山雞飯。蘇山雞飯主打馬來菜,尤其係海南雞飯。不過黎到睇到每一枱上面都有個煲,原來近排呢度推出左新菜式火焰醬香椰子雞窩,咁決定試下。<火焰醬香椰子雞窩>成件事儀式感好重,首先要預備個爐,叫得火焰醬香,就係個煲上面淋上中國茅台,再點火形成火焰,同時聞到好濃郁的茅台特有的醬香味。之後店員就係俾個漏斗,上面寫住"Susan教你食椰子雞:先影相再飲湯最後先食雞"。等左大約5-6分鐘後,店員就會幫你開煲同埋介紹番個雞湯係無加水,全由椰青製成。個湯望落好清,但味道好濃郁,由於無加水,椰味十足,雞湯配上茅台的酒香味個感覺好「補」。雖然望落個煲唔算大,但都有半隻雞。如果覺得味道比較淡,仲會提供桔子豉油、沙薑豉油同埋辣椒豉油,加上香噴噴的油飯,不失為幾好的配搭。<沙嗲串燒>係蘇山無論嗌雞窩或者海南雞飯,都可以半價叫一款小食或者蔬菜,咁我地追加左沙嗲串燒,雞牛串燒各2。雞肉同牛肉都幾嫩滑同燒得幾香,配上特色的沙嗲醬幾惹味。<開心果椰子奶昔>飲品方面,我地揀左新出品開心果椰子奶昔,見到綠色已經知道用左唔少開心果。開心果的

<火焰醬香椰子雞窩>

<沙嗲串燒>

<開心果椰子奶昔>
飲品方面,我地揀左新出品開心果椰子奶昔,見到綠色已經知道用左唔少開心果。開心果的Nutty味加上椰子的味道,配上奶昔原來都幾夾,充滿東南亞風味。

<咖央油條配薄荷朱古力雪糕>

食晒小食同主菜,咁當然唔少得甜品,最後就揀左岩岩新推出的咖央油條配薄荷朱古力雪糕,覺得呢個配搭幾得意。當上枱之後望到個擺盤幾精緻,而佢每一條油條都有切半再搽上咖央醬,做得幾仔細。由於油條會吸醬,所以加埋朱古力醬同埋薄荷朱古力雪糕,得到多重享受,完全估唔到整得咁有驚喜。

整體而言,食物質素唔錯兼有驚喜,下次再試下呢度的海南雞飯同肉骨茶,睇下效果如何。